Boşnak Mantısı, Yapılışının zor olmasına rağmen birçok kişi tarafından tercih edilen mantıların birden farklı çeşitleri bulunmaktadır. Mantı severler yapılışının zorluğunu göze alarak mantının birçok çeşidini denemektedir. Lezzetli oluşuyla birçok kişi tarafından tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de Boşnak mantısıdır. Yapılışı ve malze
me listesi şu şekildedir;
Boşnak Mantısı Malzemeleri
Boşnak Mantısı Hamuru için
3,5 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
2,5 çay bardağı su
İç Harcı için
300 gram kıyma
2 adet orta boy yemeklik soğan
Yarım çorba kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
Ara Katlara Sürmek için
Bir miktar sıvı yağ
Boşnak Mantısı Üzeri için
2 diş orta boy sarımsak
2 kâse yoğurt
2 tatlı kaşığı tuz
3 çorba kaşığı tereyağı
2 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı pul biber
Boşnak Mantısı Nasıl Yapılır?
Mantı yapımına öncelikle iç harcı hazırlayarak başlayın. Bir kabın içerisine kıymayı koyun ve üzerine ince doğranmış soğanları salçasını baharatlarını ilave ederek yoğurun. İç harcı hazırladıktan sonra hamurunu hazırlamak için derin bir kabın içerisine unu koyun ve üzerine tuzunu ilave ederek yavaş yavaş yoğurun. Hamurun iyice yoğrulması gerekmektedir. Hamurun biraz sert olması gerekmektedir.
Yoğurduğunuz hamuru dört eşit parçaya ayırın. Ayırdığınız parçaları orta büyüklükte yanı pasta tabağından bir miktar büyük olacak şekilde açın. Açtıktan sonra bir kabın içine koymuş olduğunuz 2 çorba kaşığı sıvı yağ ile yağlayın. Açtığınız hamurun her tarafı eşit şekilde yağlanması gerekmektedir. Yağlama işlemi bittikten sonra diğer ayırdığınız üç parçaya da açın ve üst üste koyun. Aralarını yağlayın. Bu işlemi tamamladıktan sonra yaklaşık yarım saat dinlenmeye bırakın. Dinlenme süresi bittikten sonra Hamurları elinizle çeke çeke açın. Daha sonra tezgâhın üzerinde ya da açma tahtasının üzerinde oklava yardımıyla inceltin. Açma işlemi bittikten sonra elde ettiğiniz hamuru kareler şeklinde kesin. Kesme işlemi bittikten sonra her bir karenin içerisine hazırlamış olduğunuz iç harçlardan koyun. Daha sonra kareleri zarf yapar gibi ya da bohça yapar gibi kapatın. Kapatma işlemi bittikten sonra mantıları önceden hazırlanmış bor cama dizin. Daha sonra mantıları önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Mantılar fırında pişerken diğer taraftan üzeri için kullanacağınız yoğurdunu hazırlayın. 2 kâse yoğurdu derin bir kabın içine koyun ve üzerine 2 dış temizlenmiş ve ezilmiş sarımsakları ekleyerek karıştırın. Tuzunu da ilave ederek iyice karıştırın. Hazırladığınız sarımsaklı yoğurdu kızaran mantıların üzerinden gezdirin ve fırını kapatın. Fırını kapattıktan sonra yoğurt döktüğünüz mantıları fırına tekrar sürün. Bu şekilde fırında yaklaşık 5 dakika beklerin. Mantılar fırında beklerken diğer taraftan mantıların üzeri için kullanacağınız yağını hazırlayın. Küçük bir tavanın içerisine tereyağını koyup eritin ve üzerine nane ve pul biberini ilave ederek karıştırın. Beş dakika sonra mantıları fırından çıkararak servis tabağına koyun ve üzerine hazırladığınız yağı gezdirdikten sonra servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
19.01.2024 14:11:26
Boşnak Mantısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024