Boşnak Mantısı

Boşnak Mantısı, Yapılışının zor olmasına rağmen birçok kişi tarafından tercih edilen mantıların birden farklı çeşitleri bulunmaktadır. Mantı severler yapılışının zorluğunu göze alarak mantının birçok çeşidini denemektedir. Lezzetli oluşuyla birçok kişi tarafından tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de Boşnak mantısıdır. Yapılışı ve malze
me listesi şu şekildedir;

Boşnak Mantısı Malzemeleri


Boşnak Mantısı Hamuru için

  • 3,5 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2,5 çay bardağı su

İç Harcı için

  • 300 gram kıyma
  • 2 adet orta boy yemeklik soğan
  • Yarım çorba kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
Ara Katlara Sürmek için
  • Bir miktar sıvı yağ
Boşnak Mantısı Üzeri için
  • 2 diş orta boy sarımsak
  • 2 kâse yoğurt
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 tatlı kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
Boşnak Mantısı Nasıl Yapılır?

Mantı yapımına öncelikle iç harcı hazırlayarak başlayın. Bir kabın içerisine kıymayı koyun ve üzerine ince doğranmış soğanları salçasını baharatlarını ilave ederek yoğurun. İç harcı hazırladıktan sonra hamurunu hazırlamak için derin bir kabın içerisine unu koyun ve üzerine tuzunu ilave ederek yavaş yavaş yoğurun. Hamurun iyice yoğrulması gerekmektedir. Hamurun biraz sert olması gerekmektedir.
Yoğurduğunuz hamuru dört eşit parçaya ayırın. Ayırdığınız parçaları orta büyüklükte yanı pasta tabağından bir miktar büyük olacak şekilde açın. Açtıktan sonra bir kabın içine koymuş olduğunuz 2 çorba kaşığı sıvı yağ ile yağlayın. Açtığınız hamurun her tarafı eşit şekilde yağlanması gerekmektedir. Yağlama işlemi bittikten sonra diğer ayırdığınız üç parçaya da açın ve üst üste koyun. Aralarını yağlayın. Bu işlemi tamamladıktan sonra yaklaşık yarım saat dinlenmeye bırakın. Dinlenme süresi bittikten sonra Hamurları elinizle çeke çeke açın. Daha sonra tezgâhın üzerinde ya da açma tahtasının üzerinde oklava yardımıyla inceltin. Açma işlemi bittikten sonra elde ettiğiniz hamuru kareler şeklinde kesin. Kesme işlemi bittikten sonra her bir karenin içerisine hazırlamış olduğunuz iç harçlardan koyun. Daha sonra kareleri zarf yapar gibi ya da bohça yapar gibi kapatın. Kapatma işlemi bittikten sonra mantıları önceden hazırlanmış bor cama dizin. Daha sonra mantıları önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Mantılar fırında pişerken diğer taraftan üzeri için kullanacağınız yoğurdunu hazırlayın. 2 kâse yoğurdu derin bir kabın içine koyun ve üzerine 2 dış temizlenmiş ve ezilmiş sarımsakları ekleyerek karıştırın. Tuzunu da ilave ederek iyice karıştırın. Hazırladığınız sarımsaklı yoğurdu kızaran mantıların üzerinden gezdirin ve fırını kapatın. Fırını kapattıktan sonra yoğurt döktüğünüz mantıları fırına tekrar sürün. Bu şekilde fırında yaklaşık 5 dakika beklerin. Mantılar fırında beklerken diğer taraftan mantıların üzeri için kullanacağınız yağını hazırlayın. Küçük bir tavanın içerisine tereyağını koyup eritin ve üzerine nane ve pul biberini ilave ederek karıştırın. Beş dakika sonra mantıları fırından çıkararak servis tabağına koyun ve üzerine hazırladığınız yağı gezdirdikten sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
19.01.2024 14:11:26
Boşnak Mantısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Boşnak Mantısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Boşnak Mantısı"
değişik bi yemek ama güzel görünüyor deneyelim
Alina . 05.01.2016

Mantının Yanına Ne Gider

Mantının yanına ne gider, Mantı başlı başına bir öğündür tek başına dahi yemek masallarının baş tacıdır. Benim şahsi tercihin mantı ve yanına bol yeşill...
Devamını Oku

Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir

Dondurulmuş mantı nasıl pişirilir, mantı birçok ev hanımları yapılması zor olan bir yemek olarak görürler. Aslında mantı yapmak hamur yoğrulduktan sonra geri...
Devamını Oku

Mantı Nasıl Haşlanır

Mantı nasıl haşlanır, Mantı hemen hemen herkesin severek yediği yöresel bir yemek çeşididir. En lezzetli mantı adıyla ün kazanmış olan Kayseri ilimizde yapıl...
Devamını Oku

Mantı Sosu

Mantı yemeği, Kayseri yöresine ait olan ve Türkiye'nin istisnasız her ilinde sevilerek yapılan bir yemek çeşididir. Mantıdan kısaca bahsedecek olursak; ...
Devamını Oku

Kavurma Mantı Tarifi

Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin se...
Devamını Oku

Kıymasız Mantı

Kıymasız mantı, et sevmeyenler için alternatif lezzetlerden bir tanesi de kıymasız mantıdır. Bana sorarsanız ben tabi ki kıymalı yapılan mantıyı tercih ederi...
Devamını Oku

Azeri Mantısı

Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir;...
Devamını Oku

Mantı Kaç Kalori?

Mantı kaç kalori, genellikle beyaz undan yapılır, mantı hem sağlığımıza kayıp vermekte hem de kilo alımına yol açmaktadır. Yediden yetmişe herkes tarafı...
Devamını Oku

Mantı Sosları

Mantı Sosları, mantıyı mantı yapan en önemli unsurlardan biridir ve mantı yemeğinin vazgeçilmezidir. Salçalı mantı sosu ise herkesin çok sevdiği ve en ç...
Devamını Oku

Fırında Mantı

Fırında Mantı, Lezzetli oluşuyla mutfakların vazgeçilmezi olan mantı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Mantı özellikle Kayseri ve Sivas gibi illeri...
Devamını Oku

Arnavut Mantısı

Arnavut Mantısı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen fakat yapılışının zahmetli oluşu nedeni ile kişilerin yapmaktan çekindiği mantı çeşitlerinden biri de Arnavut ...
Devamını Oku

Sosyete Mantısı

Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında a...
Devamını Oku

Kızarmış Mantı

Kızarmış Mantı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen ve birçok kişi tarafında tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de kızarmış mantıdır. Kızarmış mantı tarifi şu ...
Devamını Oku

Mantı Hamuru

Mantı hamuru, diğer mantılardan başlıca farkı ortaya çıkarır. Mantı bohça şeklinde şekillendirildiği benzeri, yufkası tam kare olarak da kesilir. İçi do...
Devamını Oku

Mantı Çeşitleri

Mantı çeşitleri, özel günler, davetler veya düğünler de aranan yemeklerden bir tanesi de mantıdır. Yapılması her ne kadar meşakkatli olsa da lezzeti yap...
Devamını Oku

Hazır Yufkadan Mantı

Hazır yufkadan mantı, sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir. Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsiz olduğu ...
Devamını Oku

İtalyan Mantısı

İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan İtalyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedir. Özel...
Devamını Oku

Hazır Mantı Nasıl Yapılır

Hazır mantı Nasıl yapılır, hazır mantı, mantı severlerin fakat yapmaya zamanı ve el becerisi olmayanların kurtuluşudur. Yapımı çok kolay bir mantı çeşididir...
Devamını Oku

Mantı Salatası

Mantı salatası; mantı Kayseri yöresine ait geleneksel bir hamur işidir. Mantı ile birden çok yemek yapılmaktadır. Mantı yemekleri çok sevilerek yenilir ...
Devamını Oku

Kayseri Mantısı

Kayseri mantısı, Kayseri yöresinin çok güzel bir yemeğidir. Kayseri mantısı herkes tarafından çok sevilen bir yemek çeşididir. Mantı hamur işi muciz...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024