Çerkez Mantısı
Çerkez mantısı, iç harcında patates kullanılan yöresel bir mantı türüdür. Adını Çerkezler tarafından yapıldığı için bu şekilde almıştır. Aynız zamanda hıngel, haluj gibi farklı isimlerle de bilinir. Hepimizin bildiği gibi mantılar farklı harçlarla, farklı büyüklüklerle hazırlanabiliyor. Zaten bu nedenle isimleri de farklı oluyor. Aslında mantı için kullanılan hamur genellikle aynıdır.
Fakat iç harcıyla, sosuyla, pişirme şekli ve sunumuyla aralarında farklar olabiliyor. İşte çerkez mantısı da bunlardan birisi. Mantıyı büyük boyda hazırlayacağız. Yine yanında tereyağlı, yoğurtlu, kırmızı toz biberli, sarımsaklı sosu yapacağız. Küçük boyda yapmayacağınız için, bu mantı tarifini seveceğinizi umuyoruz. Üstelik kolay da hazırlayacaksınız. Erken yaparak mantıları hafif unlayıp buzdolabında bile bekletebilirsiniz. Bu lezzetli mantı tarifini birlikte hazırlamaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.
Çerkez mantısı için gerekli malzemeler
Hamuru için- 4 su bardağı elenmiş un
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 su bardağı su
- Yeteri kadar tuz
İç harcı için- 4-5 adet patates
- 1 adet kuru soğan
- 1 iş sarımsak
- Yeteri kadar karabiber, kırmızı toz biber, tuz
- Sızma zeytinyağı
- Yarım demet maydanoz
Sos malzemeleri- 2-3 diş sarımsak
- 250 gram yoğurt
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Yeteri kadar tuz
Çerkez mantısı nasıl yapılır?
Öncelikle patatesleri kolay haşlamak için, kabuklarını soyarak küçük küp biçiminde doğrayın.
Bu sayede patatesleri haşlarken zorlanmayacaksınız. Hem de püre haline getirmek daha kolay olacak. Patatesler haşlanırken, mantının hamurunu yoğurmaya başlayabiliriz.
Kendinize geniş bir yoğurma kabı hazırlayın. İçine unu, sıvı yağı, tuzu ve suyu koyarak hamuru yoğurmaya başlayın. Hamurun kıvamı poğaça hamurundan biraz sert olmalı. Ayrıca hamurun içine koyduğunuz tuz hamurun dağılmasını önleyecektir. Özellikle haşlanırken bunun faydasını göreceksiniz. Hamurun kıvamını yakaladığınızda en az 15-20 dakika hamuru dinlendirin.
Bu arada sizde mantının iç harcını hazırlayabilirsiniz. Patateslerde haşlanmıştır. Bunları çatalla kolayca ezebilirsiniz. Tavanın içinde soğanı ve sarımsakları ince doğrayarak kavurmaya başlayın. Sadece şeffaflaşana kadar soğanları kavurmalısınız. İçine baharatlarını ve tuzunu ilave edin. En sonolarak ezdiğiniz patatesleri koyarak, harcı iyice karıştırın. Artık ocağın altını kapatabilirsiniz.
Hamur yeteri kadar dinlendi. Bunu bezelere ayırarak oklavayla açın. Bir çay bardağının ağzını ölçü alarak hamurdan yuvarlak parçalar hazırlayın. Her bir parçanın ortasına patatesli iç harcından koyarak, hamurları ikiye katlayın. Bu arada tencerde bolca su kaynatın. İçine çerkez mantılarını fazla sıkıştırmadan atın. Yaklaşık 10 dakika içinde mantılar pişecektir. Bu arada dağılmamaları için mantıları fazla karıştırmayın. Pişince hepsi suyun üzerine çıkar zaten. Mantıları kevgirle alarak servis tabağına koyun. Bu arada yoğurt, ezilmiş sarımsak ve tuzu karıştırarak sosu hazırlayın. Bunu mantıların üzerine yayın. Bir yandan küçük bir sos tavasının içinde kırmızı toz biberi, domates salçasını ve tereyağını kızdırın. En son çerkez mantısının üzerine bu sosu gezdirin. Konuklarınız bu patatesli iç harçla hazırlanan Çerkez mantısını beğenecektir. Sıcak olarak ikram etmenizi tavsiye ederiz.
Afiyet olsun.
20.01.2024 00:14:28
Çerkez Mantısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|