Cevizli Mantı Tarifi

Cevizli mantı tarifi, Mantı yemeği farklı isimler ile de anılsa da her yörede her mutfakta olan ve her çeşidi yapılan bir yemektir. Sonucunda hamur içerisine et, kıyma bulunması yemeğe mantı demeye yeter. Tabii ki mantı kelimesinin kelime anlamı bu kadar basit değildir. Mantı yemeğini iyi yapabilmek profesyonellik ister. Boyutundan tutunda içerisinin kıyma harcına kadar hatta hamurun inceliğine kadar birçok teferruatı olan bir yemektir.
Ayrıca pişiriminde hamurun yumuşaklığı küçüklüğü yağı hatta ve hatta hamurun şişmesi bile yemeğin ince ayrıntılarındandır. O nedenle de mantı yemeğini herkes yapamaz yapsa da hepsi istenildiği gibi olmaz. Bizim bugün anlatacağımız cevizli mantı bir Sinop yöresi yemeğidir. Diğer yörelerin kullandıklarının dışında Sinop'a özgü bu mantının üzerine ceviz konulmaktadır. Bu mantı yemeği de kendine has lezzeti ve görselliği ile afiyetle yenebilecek mantı çeşitlerinin başında gelir.

Cevizli mantı tarifinin malzemeleri

  • 250 gram kuzu kıyma,
  • İki su bardağı dolusu un,
  • İki yemek kaşığı kıyılmış maydanoz,
  • Bir adet yumurta,
  • Yeterli miktarda su ve tuz hamur için,
  • Bir yemek kaşığı tereyağı,
  • Bir su bardağı çekilmiş ceviz iri kıvamda,
  • Bir adet rendelenmiş kuru soğan,
  • Bir çay kaşığı karabiber,
  • Beş su bardağı su,

Cevizli mantı tarifi nasıl yapılır?


Öncelikle mantımızın hamurunun yoğurulması gerekiyor. Bunun için gereken malzemelerden un, tuz, yumurta ve su bir derin kap içerisinde karıştırılarak el ile yoğurulur.
Gereken kıvam olan kulak memesi kıvamına geldiğinde üzeri ıslak bez ile örtülerek hamur dinlenmeye bırakılır. Daha sonra hamur dinlenirken iç harç malzemeleri hazırlanmaya başlanır. Yine derin bir kap içerisine kıyma, rendelenmiş soğan, maydanoz, karabiber, tuz ilave edilerek el ile karıştırılması yapılır. Hepsi iyice karıştığında iç harcımız hazır hale gelir bu arada dinlenen hamurdan eşit boyutlarda bezeler elde edilir. Bu bezelerden bir tanesi alınarak istenilen incelikte ve genellikle açılması yapıldıktan sonra bir bıçak yardımı ile eşit küçük kareler elde edilecek şekilde kesim işlemi yapılır. Daha sonra bu eşit hamur parçaları içerisine iç harcımızdan parçalar alınarak her birinin içerisine yeterli oranlarda harç konulur bütün parçalar bittiğinde ise dört köşesi birleştirilerek birbirine büzüştürüler ve kapatılır. Bu işlem tüm hamurlar için tek tek yapıldıktan sonra hazır olan mantı taneleri bir tepsi çerisine unlanarak yerleştirilir. Tüm hamur ve bezeler bittiğinde bir derin tencere içerisine beş bardak su ilave edilerek ocak üzerinde kaynaması beklenir. Dilerseniz kettle ile kaynattıktan sonra tencereye ilave ederek bir iki kaynamasının ardından içerisine mantı parçaları ilave edilir. Mantıların haşlamasının ardından hepsi su içerisinden alınarak bir süzgeç içerisine yerleştirilir. Daha sonra başka bir tencere içerisine tekrar yerleştirilerek içerisine tereyağı ilave edilerek ocak üzerinde karıştırıldıktan sonra servis tabaklarına alınır. En son bir su bardağı iri çekilmiş ceviz parçaları kalan tereyağı ile hafif ateş üzerinde bir iki tur kavrulduktan sonra servis tabaklarındaki mantıların üzerlerine dökülerek servise hazır hale getirilir. Artık cevizli mantı tarifimiz hazır ve afiyetle yenebilir.
21.01.2024 14:23:02
Cevizli Mantı Tarifi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Cevizli Mantı Tarifi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Cevizli Mantı Tarifi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Mantının Yanına Ne Gider

Mantının yanına ne gider, Mantı başlı başına bir öğündür tek başına dahi yemek masallarının baş tacıdır. Benim şahsi tercihin mantı ve yanına bol yeşill...
Devamını Oku

Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir

Dondurulmuş mantı nasıl pişirilir, mantı birçok ev hanımları yapılması zor olan bir yemek olarak görürler. Aslında mantı yapmak hamur yoğrulduktan sonra geri...
Devamını Oku

Mantı Nasıl Haşlanır

Mantı nasıl haşlanır, Mantı hemen hemen herkesin severek yediği yöresel bir yemek çeşididir. En lezzetli mantı adıyla ün kazanmış olan Kayseri ilimizde yapıl...
Devamını Oku

Mantı Sosu

Mantı yemeği, Kayseri yöresine ait olan ve Türkiye'nin istisnasız her ilinde sevilerek yapılan bir yemek çeşididir. Mantıdan kısaca bahsedecek olursak; ...
Devamını Oku

Kavurma Mantı Tarifi

Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin se...
Devamını Oku

Kıymasız Mantı

Kıymasız mantı, et sevmeyenler için alternatif lezzetlerden bir tanesi de kıymasız mantıdır. Bana sorarsanız ben tabi ki kıymalı yapılan mantıyı tercih ederi...
Devamını Oku

Azeri Mantısı

Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir;...
Devamını Oku

Mantı Kaç Kalori?

Mantı kaç kalori, genellikle beyaz undan yapılır, mantı hem sağlığımıza kayıp vermekte hem de kilo alımına yol açmaktadır. Yediden yetmişe herkes tarafı...
Devamını Oku

Mantı Sosları

Mantı Sosları, mantıyı mantı yapan en önemli unsurlardan biridir ve mantı yemeğinin vazgeçilmezidir. Salçalı mantı sosu ise herkesin çok sevdiği ve en ç...
Devamını Oku

Fırında Mantı

Fırında Mantı, Lezzetli oluşuyla mutfakların vazgeçilmezi olan mantı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Mantı özellikle Kayseri ve Sivas gibi illeri...
Devamını Oku

Arnavut Mantısı

Arnavut Mantısı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen fakat yapılışının zahmetli oluşu nedeni ile kişilerin yapmaktan çekindiği mantı çeşitlerinden biri de Arnavut ...
Devamını Oku

Sosyete Mantısı

Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında a...
Devamını Oku

Kızarmış Mantı

Kızarmış Mantı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen ve birçok kişi tarafında tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de kızarmış mantıdır. Kızarmış mantı tarifi şu ...
Devamını Oku

Mantı Hamuru

Mantı hamuru, diğer mantılardan başlıca farkı ortaya çıkarır. Mantı bohça şeklinde şekillendirildiği benzeri, yufkası tam kare olarak da kesilir. İçi do...
Devamını Oku

Mantı Çeşitleri

Mantı çeşitleri, özel günler, davetler veya düğünler de aranan yemeklerden bir tanesi de mantıdır. Yapılması her ne kadar meşakkatli olsa da lezzeti yap...
Devamını Oku

Hazır Yufkadan Mantı

Hazır yufkadan mantı, sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir. Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsiz olduğu ...
Devamını Oku

İtalyan Mantısı

İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan İtalyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedir. Özel...
Devamını Oku

Hazır Mantı Nasıl Yapılır

Hazır mantı Nasıl yapılır, hazır mantı, mantı severlerin fakat yapmaya zamanı ve el becerisi olmayanların kurtuluşudur. Yapımı çok kolay bir mantı çeşididir...
Devamını Oku

Mantı Salatası

Mantı salatası; mantı Kayseri yöresine ait geleneksel bir hamur işidir. Mantı ile birden çok yemek yapılmaktadır. Mantı yemekleri çok sevilerek yenilir ...
Devamını Oku

Kayseri Mantısı

Kayseri mantısı, Kayseri yöresinin çok güzel bir yemeğidir. Kayseri mantısı herkes tarafından çok sevilen bir yemek çeşididir. Mantı hamur işi muciz...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024