Çin Mantısı

Çin Mantısı, Çin'e geleli hemen hemen 8 hafta oluyor. Eşyalarım da geldikten sonra bu ülkeyi çok aşırı şekilde sevdim. İşin özlem çekme bölümüne hiç girmeyeceğim çünkü şimdi "doğduğum yer değil doyduğum yer" felsefesini uygulamaya çabalıyorum. Biliyorum size buradaki yaşantımdan çok fazla söz etmedim. Esasında bu konuyla alakalı yazıyorum, yorumlarıyla birlikte şu an 60 sayfalık bir forumum bile var.
Başka bir deyişle buraya yazmaya çalışsam en az 30 sayfa içerik çıkar yani. Çin mutfağından bundan önce kısaca bahsetmiştim. Her ülkenin kendine özgü bir mutfağı vardır ama Çin mutfağı kendine özgü olması ve çok çeşitli tarifleriyle gerçekten etkiliyor insanı. Sebzenin, meyvenin, etin başka bir deyişle tüm yemek çeşitleri mevcut ve sınırı yok. Sanılanın aksine burada aç kalmanız olanaksız. Yalnızca özellikle damak tadınıza uyumlu türde yemeği seçebilmekten geçiyor yolunuz. Söz gelişi eskiden düşündüğümün aksine Çin pastacılığı ve fırıncılığı çok gelişmiş ve çok da lezzetli. Henüz bir pasta yemedim ama geçenlerde aldığım pasta kitabından bir tarifi tecrübe şansım oldu. Hayatımda yediğim en leziz kurabiyelerden biriydi. Önyargılarınızı atar ve denemek isterseniz mutfağınıza börek tadında bir tür kazandıracaksınız. Bu mantının en iyi yanı minicik minicik kapatmak zorunda olmamanız. Çin'de mantı, aile sofralarında en az 70-80 adet yapılıp yeniliyormuş, biz ise dışarıda yemek yediğimizde sofraya çeşit olarak da sipariş ediyoruz. Daha önce Türkiye'deyken bir Çin mantısı denemiş ve çok beğenmiştim ama burada hazır fırsatını bulmuşken gerçek Çinliden yapılışını öğrenip size sunmak istedim.

Çin Mantısı Malzemeler (60-70 adet için)

  • 850 gr civarı un (Tahmini 7 su bardağı)
  • Su (Su ölçüsü belli değil, azar azar ekleyerek sertçe bir hamur elde etmelisiniz)

İç harcı

  • 250-300 gr kıyma
  • 1 kâse ince doğranmış taze soğan
  • 1 kâse ince doğranmış mantar
  • 1,5-2 kâse ince doğranmış marul (Mevsimine göre lahana ya da pırasa da koyabilirsiniz)
  • Tuz
  • Karabiber
  • Az sıvıyağ (2-3 yemek kaşığı)

Çin Mantısı Nasıl Yapılır?


İç harcını hazırlarken şayet içine marul koyacaksanız önceden doğrayıp, belli bir süre tuz ile ovup suyunu sıkmalısınız. Suyu çıkarılan marula diğer gerekli malzemeler eklenip yoğurmadan karıştırılır, tuz karabiber ve yağ katılır. Elde edilen katı hamurdan, cevizden biraz daha küçük ve yassı bezeler hazırlanır. (Yardımcım Xia, hamurun katı yapılmasının nedeninin, açarken una gereksinim duyulmaması için böyle yapıldığını söyledi) Her bir beze, merdane sayesinde çay tabağı iriliğinde açılır. Açılan hamurların kalınlığı bıçak sırtı kalınlığından çok fazla olmayacak şekilde olmalı. Hamurların her bir tanesi açılıp hazırlanır, iç malzemesinden bir dolu kaşık ortaya konulup uçları büzülerek kapatılır. Hazırlanan mantıların ağızlarının sıkıca kapatıldığından emin olun ki pişerken ağızları açılmasın. Böylelikle elde edilen mantılar derince yapışmaz bir tavaya dizilir. (Yemeyeceğiniz miktardaki mantıları önce bir tabağa dizin ve dondurucuda 10-15 dk bekletip, daha sonra buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuda saklayabilirsiniz.) Pişirme işlemi için tavaya mantıların yarısından biraz daha az olacak şekilde su katılır. Tavanın ağzı kapatılır, ortada ateşte mantılar yumuşayıp suyunu tamamıyla çekene kadar pişirilir. Mantıların suyu çekilir çekilmez tavaya bir yemek kaşığı sıvıyağ katılır, mantılar sararıncaya dek kızartılır. Arzu ederseniz mantıları çevirerek her 2 yanını da kızartabilirsiniz. Mantıları yerken soya sosuna bulayıp lezzetlendirebilirsiniz.
19.01.2024 03:31:59
Çin Mantısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Çin Mantısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Çin Mantısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Mantının Yanına Ne Gider

Mantının yanına ne gider, Mantı başlı başına bir öğündür tek başına dahi yemek masallarının baş tacıdır. Benim şahsi tercihin mantı ve yanına bol yeşill...
Devamını Oku

Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir

Dondurulmuş mantı nasıl pişirilir, mantı birçok ev hanımları yapılması zor olan bir yemek olarak görürler. Aslında mantı yapmak hamur yoğrulduktan sonra geri...
Devamını Oku

Mantı Nasıl Haşlanır

Mantı nasıl haşlanır, Mantı hemen hemen herkesin severek yediği yöresel bir yemek çeşididir. En lezzetli mantı adıyla ün kazanmış olan Kayseri ilimizde yapıl...
Devamını Oku

Mantı Sosu

Mantı yemeği, Kayseri yöresine ait olan ve Türkiye'nin istisnasız her ilinde sevilerek yapılan bir yemek çeşididir. Mantıdan kısaca bahsedecek olursak; ...
Devamını Oku

Kavurma Mantı Tarifi

Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin se...
Devamını Oku

Kıymasız Mantı

Kıymasız mantı, et sevmeyenler için alternatif lezzetlerden bir tanesi de kıymasız mantıdır. Bana sorarsanız ben tabi ki kıymalı yapılan mantıyı tercih ederi...
Devamını Oku

Azeri Mantısı

Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir;...
Devamını Oku

Mantı Kaç Kalori?

Mantı kaç kalori, genellikle beyaz undan yapılır, mantı hem sağlığımıza kayıp vermekte hem de kilo alımına yol açmaktadır. Yediden yetmişe herkes tarafı...
Devamını Oku

Mantı Sosları

Mantı Sosları, mantıyı mantı yapan en önemli unsurlardan biridir ve mantı yemeğinin vazgeçilmezidir. Salçalı mantı sosu ise herkesin çok sevdiği ve en ç...
Devamını Oku

Fırında Mantı

Fırında Mantı, Lezzetli oluşuyla mutfakların vazgeçilmezi olan mantı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Mantı özellikle Kayseri ve Sivas gibi illeri...
Devamını Oku

Arnavut Mantısı

Arnavut Mantısı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen fakat yapılışının zahmetli oluşu nedeni ile kişilerin yapmaktan çekindiği mantı çeşitlerinden biri de Arnavut ...
Devamını Oku

Sosyete Mantısı

Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında a...
Devamını Oku

Kızarmış Mantı

Kızarmış Mantı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen ve birçok kişi tarafında tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de kızarmış mantıdır. Kızarmış mantı tarifi şu ...
Devamını Oku

Mantı Hamuru

Mantı hamuru, diğer mantılardan başlıca farkı ortaya çıkarır. Mantı bohça şeklinde şekillendirildiği benzeri, yufkası tam kare olarak da kesilir. İçi do...
Devamını Oku

Mantı Çeşitleri

Mantı çeşitleri, özel günler, davetler veya düğünler de aranan yemeklerden bir tanesi de mantıdır. Yapılması her ne kadar meşakkatli olsa da lezzeti yap...
Devamını Oku

Hazır Yufkadan Mantı

Hazır yufkadan mantı, sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir. Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsiz olduğu ...
Devamını Oku

İtalyan Mantısı

İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan İtalyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedir. Özel...
Devamını Oku

Hazır Mantı Nasıl Yapılır

Hazır mantı Nasıl yapılır, hazır mantı, mantı severlerin fakat yapmaya zamanı ve el becerisi olmayanların kurtuluşudur. Yapımı çok kolay bir mantı çeşididir...
Devamını Oku

Mantı Salatası

Mantı salatası; mantı Kayseri yöresine ait geleneksel bir hamur işidir. Mantı ile birden çok yemek yapılmaktadır. Mantı yemekleri çok sevilerek yenilir ...
Devamını Oku

Kayseri Mantısı

Kayseri mantısı, Kayseri yöresinin çok güzel bir yemeğidir. Kayseri mantısı herkes tarafından çok sevilen bir yemek çeşididir. Mantı hamur işi muciz...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024