Çıtır Mantı


Çıtır mantı, Fırında pişirilen bu mantı hem pratik hem de çok lezzetli çıtır çıtır oluyor. İçerisinde olan kıyma ve üzerine koyulan yoğurdun sayesinde vitaminli ve protein, karbonhidrat içeriyor. Çok sağlıklı ve protein deposudur. Çok besleyici ve enerji verir. Bu mantı normal mantıdan biraz farklı oluyor. Özelliği çıtır çıtır olması.

Bu çıtır mantıyı sevmeyen yoktur. Öncelikle bu çıtır mantıları çocuklar çok seviyor. Çıtır mantı çok lezzetli oluyor. Misafirlerinizin de çok seveceği bir menü. Yanında çoban salata ile çok güzel gidiyor.

Çıtır mantının malzemeleri

  • 150 gr kıyma (Çiğ kıyma)
  • 10 Tane (Küçük kare olarak) yaprak milföy
  • 1 Tane kuru soğan
  • 1-2 Dal maydanoz
  • Tuz ve karabiber

Çıtır mantının üzeri için malzemeler

  • Sarımsaklı yoğurt
  • 1 Tatlı kaşığı ocağın üzerinde erimiş tereyağı
  • Ezilmiş suyla açılmış domates salçası (Sos için)

Çıtır mantının en üstüne koymak için malzemeler

  • Ocakta erimiş tereyağının içine 1 çay kaşığı nane
  • 1 Çay kaşığı kırmızı toz biber
Çıtır mantı nasıl yapılır?

Çiğ kıymayı bir tabağa alın ve üzerine kuru soğanı çok minik minik çentilmiş halde doğrayalım ya da soğanı rendeleyip suyunu sıkarak kıymaya ekleyebilirsiniz. Soğanın üzerine de ince ince kıyılmış maydanozu ekleyelim. Tuzu, karabiberi katıp karıştıralım ve bir yerde bekletelim.
5 tane büyük milföy yapraklarını buzluktan çıkarın çok da çözülmeden milföyleri sertken keselim. Sivri uçlu keskin bir bıçakla ilk önce 10 adet küçük kareler halinde keselim. Çok çözülürse kesemezsiniz. Çünkü bıçağa yapışıyor ve esner.

Sonra 10 küçük karelerin her birini uzunlamasına 3, enlemesine 3 olarak 9 parçaya bölelim. Kare milföylerin hepsini aynı şekilde kesin. Her bir küçük kare 9 parçaya bölünmüş olmalı. Kestiğimiz karelerin içine kıymalı harcımızdan koyalım. İç konmuş kareleri dört uçlarını birbirine yapıştıralım. Sonra yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsinize mantıların hepsini dizin. Önceden 200 derecede ısıtılmış sıcak fırında istediğiniz kıvama gelene kadar yani çıtır olana kadar pişirelim.

Daha sonra yoğurdumuzu hazırlayalım. 1 Çorba kasesi yoğurdu çatalla çırpalım ve içine soyulup ezilmiş sarımsağı ekleyelim. Çok az da tuz ekleyelim.

Diğer bir tarafta tavanın içine biraz tereyağı koyalım ve eritelim. Eriyen tereyağının içine toz biberi, naneyi ekleyelim, biraz karıştıralım ve hemen ocağın altını kapatalım. Nane çok yanmasın kokusu çıksın yeter.

Mantılar pişip güzelce kızarınca yani çıtır çıtır olana kadar bekleyelim. Sıcak sıcak servis tabağına alalım. Çünkü çabuk soğuyor. Üzerine sarımsaklı yoğurdu güzel bir şekilde gezdirelim. Onun üzerine de salçalı sosu da güzelce üzerine gezdirelim. En son da naneli yağımızı dökelim çıtır mantılarımız servise hazır.

Not: Kıyma mantının içine çiğden koyulacak kavrulmayacak. Kıymalar fırında çok güzel pişiyor merak etmeyin. Mantının milföy hamurlarını hızlı şekilde kapatın yoksa eriyor ve düzgün olmuyor ve elinize yapışır. Yani şu şekilde hızlı olmak gerekiyor. İç hazırla, anında kes, doldur, kapat, fırına ver ve hemen pişir gibi. Bu mantıyı Kayseri mantısıyla karıştırmayın bu kendine has çıtır çıtır oluyor. Buda mantının çıtır şekli oluyor.

Afiyet olsun.

20.01.2024 10:58:43
Çıtır Mantı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Çıtır Mantı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Çıtır Mantı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Mantının Yanına Ne Gider

Mantının yanına ne gider, Mantı başlı başına bir öğündür tek başına dahi yemek masallarının baş tacıdır. Benim şahsi tercihin mantı ve yanına bol yeşill...
Devamını Oku

Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir

Dondurulmuş mantı nasıl pişirilir, mantı birçok ev hanımları yapılması zor olan bir yemek olarak görürler. Aslında mantı yapmak hamur yoğrulduktan sonra geri...
Devamını Oku

Mantı Nasıl Haşlanır

Mantı nasıl haşlanır, Mantı hemen hemen herkesin severek yediği yöresel bir yemek çeşididir. En lezzetli mantı adıyla ün kazanmış olan Kayseri ilimizde yapıl...
Devamını Oku

Mantı Sosu

Mantı yemeği, Kayseri yöresine ait olan ve Türkiye'nin istisnasız her ilinde sevilerek yapılan bir yemek çeşididir. Mantıdan kısaca bahsedecek olursak; ...
Devamını Oku

Kavurma Mantı Tarifi

Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin se...
Devamını Oku

Kıymasız Mantı

Kıymasız mantı, et sevmeyenler için alternatif lezzetlerden bir tanesi de kıymasız mantıdır. Bana sorarsanız ben tabi ki kıymalı yapılan mantıyı tercih ederi...
Devamını Oku

Azeri Mantısı

Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir;...
Devamını Oku

Mantı Kaç Kalori?

Mantı kaç kalori, genellikle beyaz undan yapılır, mantı hem sağlığımıza kayıp vermekte hem de kilo alımına yol açmaktadır. Yediden yetmişe herkes tarafı...
Devamını Oku

Mantı Sosları

Mantı Sosları, mantıyı mantı yapan en önemli unsurlardan biridir ve mantı yemeğinin vazgeçilmezidir. Salçalı mantı sosu ise herkesin çok sevdiği ve en ç...
Devamını Oku

Fırında Mantı

Fırında Mantı, Lezzetli oluşuyla mutfakların vazgeçilmezi olan mantı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Mantı özellikle Kayseri ve Sivas gibi illeri...
Devamını Oku

Arnavut Mantısı

Arnavut Mantısı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen fakat yapılışının zahmetli oluşu nedeni ile kişilerin yapmaktan çekindiği mantı çeşitlerinden biri de Arnavut ...
Devamını Oku

Sosyete Mantısı

Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında a...
Devamını Oku

Kızarmış Mantı

Kızarmış Mantı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen ve birçok kişi tarafında tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de kızarmış mantıdır. Kızarmış mantı tarifi şu ...
Devamını Oku

Mantı Hamuru

Mantı hamuru, diğer mantılardan başlıca farkı ortaya çıkarır. Mantı bohça şeklinde şekillendirildiği benzeri, yufkası tam kare olarak da kesilir. İçi do...
Devamını Oku

Mantı Çeşitleri

Mantı çeşitleri, özel günler, davetler veya düğünler de aranan yemeklerden bir tanesi de mantıdır. Yapılması her ne kadar meşakkatli olsa da lezzeti yap...
Devamını Oku

Hazır Yufkadan Mantı

Hazır yufkadan mantı, sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir. Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsiz olduğu ...
Devamını Oku

İtalyan Mantısı

İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan İtalyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedir. Özel...
Devamını Oku

Hazır Mantı Nasıl Yapılır

Hazır mantı Nasıl yapılır, hazır mantı, mantı severlerin fakat yapmaya zamanı ve el becerisi olmayanların kurtuluşudur. Yapımı çok kolay bir mantı çeşididir...
Devamını Oku

Mantı Salatası

Mantı salatası; mantı Kayseri yöresine ait geleneksel bir hamur işidir. Mantı ile birden çok yemek yapılmaktadır. Mantı yemekleri çok sevilerek yenilir ...
Devamını Oku

Kayseri Mantısı

Kayseri mantısı, Kayseri yöresinin çok güzel bir yemeğidir. Kayseri mantısı herkes tarafından çok sevilen bir yemek çeşididir. Mantı hamur işi muciz...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024