Etli Mantı

Etli Mantı, çeşitli baharatlar ile harmanlanan kıymanın, küçük hamur parçalarının içine konulması ve bu hamur parçalarının suda haşlanması ile yapılan yemeğe mantı denmektedir. Türk mutfağının olduğu kadar diğer Orta Asya mutfağının da bir parçası olan mantı, eski Sovyetler Birliğindeki ülkelerinde mutfaklarında sıkça yapılan yemeklerden bir tanesidir.
Mantı Orta Asya'dan Anadolu'ya göç eden Türkler tarafından getirilmiştir. Bazı yörelerde mantıya tatar denilmesinin nedeni mantının göçebelik ile olan ilişkisini doğrulamaktadır. Mantı, Uzak Doğu'da baozi ve manduadları ile anılan etli ve sebzeli hamur yemeklerine benzer özellik göstermektedir. Mantı yemeği özellikle Kayseri ile özdeşleştirilmiştir. Ama ülkemizde birçok yörede yapılmaktadır. Bu illerimiz arasında Kırşehir, Adana, Aksaray, Çorum, Konya, Niğde, Sivas, Tokat, Yozgat, Ardahan gibi yöresel yemek haline gelmiş mantı çeşitleri yapılmaktadır.

Etli Mantı; un, yumurta, kıyma, salça, yoğurt, tereyağı kullanılarak yapılan mantının ortalama bir porsiyonu 299 kalori kadardır. Diyet yapanların özellikle dikkat etmesi gereken bir yemektir. 2 ila 3 yemek kaşığı mantı, ince bir dilim ekmek, 0.5 köfte kadar yağ içermektedir. Etli mantı tarifimiz ise şöyle;
Malzemeler:

Etli Mantı Hamuru için

  • 4 su bardağı kadar un
  • Tuz
  • Yeteri kadar ılık su

İçi için

  • 250 gram çok az yağlı kıyma
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz

Üzerinin sosu için

  • 750 gram yoğurt
  • 3 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
Mantının haşlanan suyun içerisine
  • Sıvı yağ ve çok az tuz katabilirsiniz.
Etli Mantı Nasıl Yapılır?

Yoğurma kabına unu alıyoruz üzerine tuz ve ılık suyu yavaş yavaş ekleyerek yoğuruyoruz. Hamurumuz kulak memesi kıvamında olacak. Hamurumuzdan cevizden biraz daha büyük parçalar alarak bir merdane yardımı ile mantı kalıbına göre açıyoruz. Kalıbın üzerine bir kat olacak şekilde koyuyoruz. Kalıptaki boşluklara kıymalı harçtan katıyoruz. Bir bezeyi daha açarak üzerine kapatıyoruz. Merdane ile üzerine bastırarak mantıların birbirine yapışmasını sağlıyoruz. Kenarlarda kalan fazla hamurları alıyoruz. Kalıbı çevirerek mantıları deliklerden çıkartıyoruz. Mantılarımızın birbirlerine yapışmasını önlemek için hafif unlu yor uz. Kalan hamurları da bu şekilde yapıyoruz. Mantının içi için, İnce doğradığımız soğanı baharatlar ile kıymaya ekleyerek karıştırıyoruz. Sarımsağı rendeleyerek yoğurt ile karıştırıyoruz. Tere yağında pul biber ile naneyi kavuruyoruz. Bir tencereye su, tuz ve sıvı yağı koyarak kaynatıyoruz. Kaynadığı zaman içerisine mantıları koyup haşlıyoruz. Haşlandığı zaman suyunu süzerek servis tabağına alıyoruz. Üzerine sarımsaklı yoğurdu döküyoruz, tereyağlı biberi de gezdirerek servis ediyoruz.

Afiyet olsun.
20.01.2024 13:12:59
Etli Mantı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Etli Mantı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Etli Mantı"
Merhaba bu mantıyı haşlamak yerine fırına versem olur mu? Eşim çok sever akşama yapmayı düşünüyorum
Meziyet . 10.09.2018 21:53:18

Mantının Yanına Ne Gider

Mantının yanına ne gider, Mantı başlı başına bir öğündür tek başına dahi yemek masallarının baş tacıdır. Benim şahsi tercihin mantı ve yanına bol yeşill...
Devamını Oku

Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir

Dondurulmuş mantı nasıl pişirilir, mantı birçok ev hanımları yapılması zor olan bir yemek olarak görürler. Aslında mantı yapmak hamur yoğrulduktan sonra geri...
Devamını Oku

Mantı Nasıl Haşlanır

Mantı nasıl haşlanır, Mantı hemen hemen herkesin severek yediği yöresel bir yemek çeşididir. En lezzetli mantı adıyla ün kazanmış olan Kayseri ilimizde yapıl...
Devamını Oku

Mantı Sosu

Mantı yemeği, Kayseri yöresine ait olan ve Türkiye'nin istisnasız her ilinde sevilerek yapılan bir yemek çeşididir. Mantıdan kısaca bahsedecek olursak; ...
Devamını Oku

Kavurma Mantı Tarifi

Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin se...
Devamını Oku

Kıymasız Mantı

Kıymasız mantı, et sevmeyenler için alternatif lezzetlerden bir tanesi de kıymasız mantıdır. Bana sorarsanız ben tabi ki kıymalı yapılan mantıyı tercih ederi...
Devamını Oku

Azeri Mantısı

Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir;...
Devamını Oku

Mantı Kaç Kalori?

Mantı kaç kalori, genellikle beyaz undan yapılır, mantı hem sağlığımıza kayıp vermekte hem de kilo alımına yol açmaktadır. Yediden yetmişe herkes tarafı...
Devamını Oku

Mantı Sosları

Mantı Sosları, mantıyı mantı yapan en önemli unsurlardan biridir ve mantı yemeğinin vazgeçilmezidir. Salçalı mantı sosu ise herkesin çok sevdiği ve en ç...
Devamını Oku

Fırında Mantı

Fırında Mantı, Lezzetli oluşuyla mutfakların vazgeçilmezi olan mantı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Mantı özellikle Kayseri ve Sivas gibi illeri...
Devamını Oku

Arnavut Mantısı

Arnavut Mantısı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen fakat yapılışının zahmetli oluşu nedeni ile kişilerin yapmaktan çekindiği mantı çeşitlerinden biri de Arnavut ...
Devamını Oku

Sosyete Mantısı

Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında a...
Devamını Oku

Kızarmış Mantı

Kızarmış Mantı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen ve birçok kişi tarafında tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de kızarmış mantıdır. Kızarmış mantı tarifi şu ...
Devamını Oku

Mantı Hamuru

Mantı hamuru, diğer mantılardan başlıca farkı ortaya çıkarır. Mantı bohça şeklinde şekillendirildiği benzeri, yufkası tam kare olarak da kesilir. İçi do...
Devamını Oku

Mantı Çeşitleri

Mantı çeşitleri, özel günler, davetler veya düğünler de aranan yemeklerden bir tanesi de mantıdır. Yapılması her ne kadar meşakkatli olsa da lezzeti yap...
Devamını Oku

Hazır Yufkadan Mantı

Hazır yufkadan mantı, sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir. Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsiz olduğu ...
Devamını Oku

İtalyan Mantısı

İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan İtalyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedir. Özel...
Devamını Oku

Hazır Mantı Nasıl Yapılır

Hazır mantı Nasıl yapılır, hazır mantı, mantı severlerin fakat yapmaya zamanı ve el becerisi olmayanların kurtuluşudur. Yapımı çok kolay bir mantı çeşididir...
Devamını Oku

Mantı Salatası

Mantı salatası; mantı Kayseri yöresine ait geleneksel bir hamur işidir. Mantı ile birden çok yemek yapılmaktadır. Mantı yemekleri çok sevilerek yenilir ...
Devamını Oku

Kayseri Mantısı

Kayseri mantısı, Kayseri yöresinin çok güzel bir yemeğidir. Kayseri mantısı herkes tarafından çok sevilen bir yemek çeşididir. Mantı hamur işi muciz...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024