Gürcü Mantısı
Gürcü mantısı, özellikle küçük boyda mantı yapmayı sevmeyen ya da yapmakta zorlanan kişilere tavsiye edebileceğimiz lezzetli bir mantıdır. Aslında Gürcistan mutfağına ait olan bu yöresel mantı, ülkemizde de Çorum Alaca ilçesinde ve Artvin Şavşat ilçesinde oldukça fazla yapılır. Khinkala mantısı diye tanınmış olan bu mantıyı sizde beğeneceksiniz.
Bildiğiniz mantıya çok benziyor. Fakat büyük boyda yapıldığından, 2-3 tanesiyle rahatlıkla doyacaksınız. İç harç olarak mantıda kullanacağınız kıymalı harcı çiğden hazırlayacaksınız. Gürcü mantısı kıymalı dışında peynirli ve mantarlı olarak da yapılıyor. Yalnız bu mantıyı yerken biraz dikkat edeceksiniz. Çünkü iç harcından dolayı ilk ısırdığınızda içindeki et suyu üstünüze gelebilir. Gürcistan mutfağında bu mantı biraz soğutulur ve halkın oradaki tabiriyle göbek deliği ya da şapkasından tutularak, mantı ters çevrilerek yenir. İlk ısırışta mantının içindeki et suyu emilerek yenir. Mantının sapları ise genellikle yenmeden tabakta kalır. Bu alışkanlık kişinin kaç tane mantı yediğini görmesi amacıyla bu şekilde yapılmaktadır. Ayrıca mantının yanında mutlaka yoğurt servis edilir. Gördüğünüz gibi bildiğimiz mantıdan bu yönleriyle ayrılıyor. Ancak sonuçta aynı mantıkla pişirilen bir mantıdır. Bu yöresel mantıyı hep birlikte hazırlayabiliriz. Hepinize kolay gelsin.
Gürcü mantısı için gerekli malzemeler
Hamuru için- 3 su bardağı elenmiş un (Her türlü hamur işinde elenmiş un kullanmanızı tavsiye ederiz)
- 1 su bardağı ılık su
- 2 adet yumurta
- Yeteri kadar tuz
İç harcı için- 500 gram kıyma
- 7-8 dal maydanoz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 adet kuru soğan
- Yeteri kadar tuz
- 2 yemek kaşığı yemeklik tereyağı
Gürcü mantısı nasıl yapılır?
Öncelikle geniş bir yoğurma kabında mantının hamurunu yoğurmaya başlayalım.
İçine unu koyarak ortasını açın. Yumurtaları unun içine kırın. Tuzunu ve suyun bir kısmını koyarak hamuru yoğurmaya başlayın. Suyu yavaş ilave ederseniz hamurun kıvamını daha kolay yakalarsınız. İyice yoğurarak, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Ancak çok yumuşa olmasın. Bildiğiniz mantı hamuru gibi olacak. Daha sonra hamurun üzerini örterek bir süre dinlendirin. Bu arada mantının iç harcını hazırlamalısınız.
İç harcı hazırlamak için kıymayı bir kâsenin içine alın. Buna soğanı rendeleyerek, maydanozları ince kıyarak ilave edin. Karabiber ve tuzunu koyarak iyice karıştırın. Eğer koyu kıvamda bir harç olursa, içine biraz su ilave edebilirsiniz. Harcımız hazır, hamuru kontrol edebiliriz.
Hamur yeteri kadar dinlendiyse, bunu tezgâhın üzerine çıkarın. Hamurdan bezeler ayırarak, oklavayla büyük boyda yufkalar açın. Çok ince olmasın, çok da kalın olmasın. Açtığınız hamurdan bir çay tabağı büyüklüğünde parçalar çıkarın. Bunların içine iç harçtan koyarak, ağız kısmını pile gibi kapatmaya başlayın. Bu arada tencerede bol su haşlamaya başlayabilirsiniz. İçine biraz da tuz atın. Gürcü mantısı kaynayan suyun içinde 15-20 dakikada pişer. Pişince mantılar suyun üzerine çıkar. Bunları delikli kepçeyle alabilirsiniz. Servis tabağına aldığınız mantıların üzerine tavada kızdırdığınız tereyağı ve kırmızı toz biber karışımından gezdirin. Yanında yoğurt ile Gürcü mantısı tarifini sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Mantıyı nasıl yemeniz gerektiğini yukarıda anlatmıştık.
Hepinize afiyet olsun.
19.01.2024 17:02:16
Gürcü Mantısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|