Kayseri Mantısı


Kayseri mantısı, Kayseri yöresinin çok güzel bir yemeğidir. Kayseri mantısı herkes tarafından çok sevilen bir yemek çeşididir. Mantı hamur işi mucizesidir. Olağan üstü bir lezzettir. Yoğurt ve kıyma ile tüketilmesi tercih ediliyor. İçine koyulan kıyma ve üzerine koyulan yoğurt sayesinde karbonhidrat ve protein deposudur. Lezzetli ve çok besleyicidir.
Mantıyı çok fazla pişirmeden yenmeli protein değeri düşmesin diye. Makarna yerine mantı daha çok tercih edilmelidir. Akşam yemeği için harika bir menüdür. Biraz zahmetli oluyor ama çok lezzetli bir yemektir. Mantının yanında çoban salata çok güzel gidiyor. Kayseri mantısının sosu suyuna ilave ediliyor. Üstüne yoğurt ve baharat ekleniyor. Hamuru biraz daha kalın açılıyor. İç malzemeleri sayesinde kendini hissettiren çok lezzetli bir tadı vardır.

Kayseri mantısının malzemeleri


Hamuru için

  • 1 tane yumurta
  • 3 Su bardağı un
  • 1 Kahve fincanı ılık su ve tuz

İç malzemesi için

  • 250 gr kıyma (Yağsız)
  • 1 Tane orta boy soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • Tuz ve karabiber
Üzeri için malzemeler
  • 8 Su bardağı su (Haşlamak için)
  • 1 Çorba kaşığı salça
  • 2 Çorba kaşığı tereyağı ya da margarin
  • Yarım kilo sarımsak
  • Kırmızı pul biber
  • Nane ve kekik
Kayseri mantısı nasıl yapılır?

Öncelikle bir kabın içine unu koyalım ve ortasını açalım.
Unun ortasına yumurtayı kıralım. Tuzunu ve suyu ekleyelim. Ekledikten sonra kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Daha sonra yaptığımız hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler yapalım ve üzerine nemli bir bez örtelim. Biraz bekletelim yani 20 dakika kadar hamurları dinlendirelim.

Sonra soğanı, maydanozu ince ince doğrayalım. Bir kabın içine bunları soğanı, maydanozu, kıymayı, tuzu, karabiberi koyalım ve iyice karıştıralım. Daha sonra yaptığımız bezeleri, unlanmış düz bir zeminde 0-1 mm. Kalınlığında açalım yufka elde edelim. Açtığımız yufkaları 1 cm'lik kareler halinde keselim. Karelerin ortasına kıymalı içimizi koyalım ve dört köşesini de üstte birleştirelim.

Daha sonra tencerede suyu kaynatalım içine 1 çorba kaşığı sıvı yağ ve tuzu ekleyelim. Mantı hamurlarını kaynamış suyun içine koyalım ve hamurları yumuşayana kadar haşlayalım. Hamurlar yumuşayınca hemen salçalı yağı yani sosunu hazırlamaya başlayalım. Üzerine salçayı, kırmızı pul biberi, tuzu ilave edilip ocakta pişirelim. Tenceredeki sulu mantının içine salçalı sosu aktaralım. Tencerenin altını kapatalım ve hafifçe karıştıralım.

Bir kabın içine yoğurdu, sarımsağı koyalım ve iyice karıştıralım. Mantıları servis tabağına alalım. Servis tabağına aldığımız mantıların üzerine sarımsaklı yoğurdu ve onun üzerine kırmızı pul biberi, naneyi ve kekik dökelim. Afiyetle yiyebilirsiniz.

Afiyet olsun.
21.01.2024 16:52:13
Kayseri Mantısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kayseri Mantısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kayseri Mantısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Mantının Yanına Ne Gider

Mantının yanına ne gider, Mantı başlı başına bir öğündür tek başına dahi yemek masallarının baş tacıdır. Benim şahsi tercihin mantı ve yanına bol yeşill...
Devamını Oku

Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir

Dondurulmuş mantı nasıl pişirilir, mantı birçok ev hanımları yapılması zor olan bir yemek olarak görürler. Aslında mantı yapmak hamur yoğrulduktan sonra geri...
Devamını Oku

Mantı Nasıl Haşlanır

Mantı nasıl haşlanır, Mantı hemen hemen herkesin severek yediği yöresel bir yemek çeşididir. En lezzetli mantı adıyla ün kazanmış olan Kayseri ilimizde yapıl...
Devamını Oku

Mantı Sosu

Mantı yemeği, Kayseri yöresine ait olan ve Türkiye'nin istisnasız her ilinde sevilerek yapılan bir yemek çeşididir. Mantıdan kısaca bahsedecek olursak; ...
Devamını Oku

Kavurma Mantı Tarifi

Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin se...
Devamını Oku

Kıymasız Mantı

Kıymasız mantı, et sevmeyenler için alternatif lezzetlerden bir tanesi de kıymasız mantıdır. Bana sorarsanız ben tabi ki kıymalı yapılan mantıyı tercih ederi...
Devamını Oku

Azeri Mantısı

Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir;...
Devamını Oku

Mantı Kaç Kalori?

Mantı kaç kalori, genellikle beyaz undan yapılır, mantı hem sağlığımıza kayıp vermekte hem de kilo alımına yol açmaktadır. Yediden yetmişe herkes tarafı...
Devamını Oku

Mantı Sosları

Mantı Sosları, mantıyı mantı yapan en önemli unsurlardan biridir ve mantı yemeğinin vazgeçilmezidir. Salçalı mantı sosu ise herkesin çok sevdiği ve en ç...
Devamını Oku

Fırında Mantı

Fırında Mantı, Lezzetli oluşuyla mutfakların vazgeçilmezi olan mantı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Mantı özellikle Kayseri ve Sivas gibi illeri...
Devamını Oku

Arnavut Mantısı

Arnavut Mantısı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen fakat yapılışının zahmetli oluşu nedeni ile kişilerin yapmaktan çekindiği mantı çeşitlerinden biri de Arnavut ...
Devamını Oku

Sosyete Mantısı

Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında a...
Devamını Oku

Kızarmış Mantı

Kızarmış Mantı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen ve birçok kişi tarafında tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de kızarmış mantıdır. Kızarmış mantı tarifi şu ...
Devamını Oku

Mantı Hamuru

Mantı hamuru, diğer mantılardan başlıca farkı ortaya çıkarır. Mantı bohça şeklinde şekillendirildiği benzeri, yufkası tam kare olarak da kesilir. İçi do...
Devamını Oku

Mantı Çeşitleri

Mantı çeşitleri, özel günler, davetler veya düğünler de aranan yemeklerden bir tanesi de mantıdır. Yapılması her ne kadar meşakkatli olsa da lezzeti yap...
Devamını Oku

Hazır Yufkadan Mantı

Hazır yufkadan mantı, sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir. Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsiz olduğu ...
Devamını Oku

İtalyan Mantısı

İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan İtalyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedir. Özel...
Devamını Oku

Hazır Mantı Nasıl Yapılır

Hazır mantı Nasıl yapılır, hazır mantı, mantı severlerin fakat yapmaya zamanı ve el becerisi olmayanların kurtuluşudur. Yapımı çok kolay bir mantı çeşididir...
Devamını Oku

Özbek Mantısı

Özbek mantısı, adı üzerinde Özbeklerin kendilerine özel bir ana yemeğidir. Bu mantının iç harcı yöresel olarak değişiklik gösterebilir. Mantının en önemli öz...
Devamını Oku

Mantı Salatası

Mantı salatası; mantı Kayseri yöresine ait geleneksel bir hamur işidir. Mantı ile birden çok yemek yapılmaktadır. Mantı yemekleri çok sevilerek yenilir ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024