Kıymasız Mantı

Kıymasız mantı, et sevmeyenler için alternatif lezzetlerden bir tanesi de kıymasız mantıdır. Bana sorarsanız ben tabi ki kıymalı yapılan mantıyı tercih ederim ama bu da onun kadar lezzetli bir tarif emin olun. Aslında mantı pek çok şekilde yapılabiliyor, patates ile veya değişik sebzeler kullanılarak ya da içine hiçbir şey konmadan da hazırlana biliyor.
Bu tarifimizde biz kıyma yerine mantar kullanarak yapacağız mantıyı ve mantı geleneği olan sarımsaklı yoğurt kullanmayacağız. Ama siz kullanmak isterim derseniz o şekilde de tadı mükemmel oluyor yani size kalmış. Şimdi lafı fazla uzatmadan tarifimiz için gerekli malzeme listesine ve hazırlanışına geçmek istiyorum.

Kıymasız mantı hamuru için gereken malzemeler

  • 3 su bardağı kadar un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kadar tuz

Kıymasız mantı iç harcı için gereken malzemeler

  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 100 gram kadar mantar
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

Sosu için

  • Tereyağı, pul biber, kuru nane
Kıymasız mantı nasıl yapılır?

Mantı hamurunu hazırlamak için geniş bir yoğurma kabı alıyor ve içine un, süt, yumurta, zeytinyağı, tuzu karıştırıp yoğuruyoruz. İyice yoğurduğumuz hamuru 2 parça haline getiriyor ve üstünü bir bezle kurumaması için örtüyoruz. Diğer taraftan iç harcımızı hazırlamaya başlıyoruz.
1 adet kuru soğanı soyup yıkadıktan sonra bir tabağın içine rendeliyoruz. Yıkayıp temizlediğimiz mantarları çok küçük parçalar elde edene kadar kıyıyoruz. Çok küçük kıydığımız mantarları, rendelenen soğanı, tuzu ve karabiberi güzelce karıştırıp iç harcımızı da kenara alıyoruz. İki parça haline getirdiğimiz hamurlardan birini alıyor ve açma tahtasında çok kalın olmayacak şekilde açarak bir bıçak ile çok büyük olmayacak kareler şeklinde kesiyoruz. Kare kare olan hamurların içine harçtan koyarak tüm uçları birleştiriyoruz. Diğer hamuru da aynı şekilde açıp harç ve hamur bitene kadar aynı işlemi uyguluyoruz. Geniş bir tencereye su ve biraz da tuz koyup kaynaması için ocağa alıyor ve kaynayınca hazırladığımız mantıları haşlamak üzere içine atıyoruz. Yaklaşık 15-20 haşlanan mantıları süzek ile çıkarıp suları süzüldükten sonra servis tabağına alıyoruz. Üzerine tereyağı nane ve pul biberle hazırladığımız sosu gezdirip artık servis edebiliriz. Dilerseniz sosunu dökmeden önce damak zevkinize göre sarımsaklı veya sarımsaksız yoğurt ekledikten sonra da sosunu döküp servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
19.01.2024 01:21:59
Kıymasız Mantı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kıymasız Mantı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kıymasız Mantı"
Ev yapımı kıymasız mantı yapmak istiyorum. Daha önce kıymalı mantı da yapmıştım. Şu an 15 yaşında bir genç kızım ve mantı yapmayı öğrenmek istiyorum. Ancak ne zaman mantı yapmaya çalışsam yaptığım mantılar açılıyor ve makarna haline geliyor resmen. Çok sıkı kapatıyor içlerini ama. Neden bu sorunla karşılaşıyorum sizce?
Esra . 24.10.2018 13:52:31

Mantının Yanına Ne Gider

Mantının yanına ne gider, Mantı başlı başına bir öğündür tek başına dahi yemek masallarının baş tacıdır. Benim şahsi tercihin mantı ve yanına bol yeşill...
Devamını Oku

Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir

Dondurulmuş mantı nasıl pişirilir, mantı birçok ev hanımları yapılması zor olan bir yemek olarak görürler. Aslında mantı yapmak hamur yoğrulduktan sonra geri...
Devamını Oku

Mantı Nasıl Haşlanır

Mantı nasıl haşlanır, Mantı hemen hemen herkesin severek yediği yöresel bir yemek çeşididir. En lezzetli mantı adıyla ün kazanmış olan Kayseri ilimizde yapıl...
Devamını Oku

Mantı Sosu

Mantı yemeği, Kayseri yöresine ait olan ve Türkiye'nin istisnasız her ilinde sevilerek yapılan bir yemek çeşididir. Mantıdan kısaca bahsedecek olursak; ...
Devamını Oku

Kavurma Mantı Tarifi

Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin se...
Devamını Oku

Azeri Mantısı

Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir;...
Devamını Oku

Mantı Kaç Kalori?

Mantı kaç kalori, genellikle beyaz undan yapılır, mantı hem sağlığımıza kayıp vermekte hem de kilo alımına yol açmaktadır. Yediden yetmişe herkes tarafı...
Devamını Oku

Mantı Sosları

Mantı Sosları, mantıyı mantı yapan en önemli unsurlardan biridir ve mantı yemeğinin vazgeçilmezidir. Salçalı mantı sosu ise herkesin çok sevdiği ve en ç...
Devamını Oku

Fırında Mantı

Fırında Mantı, Lezzetli oluşuyla mutfakların vazgeçilmezi olan mantı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Mantı özellikle Kayseri ve Sivas gibi illeri...
Devamını Oku

Arnavut Mantısı

Arnavut Mantısı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen fakat yapılışının zahmetli oluşu nedeni ile kişilerin yapmaktan çekindiği mantı çeşitlerinden biri de Arnavut ...
Devamını Oku

Sosyete Mantısı

Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında a...
Devamını Oku

Kızarmış Mantı

Kızarmış Mantı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen ve birçok kişi tarafında tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de kızarmış mantıdır. Kızarmış mantı tarifi şu ...
Devamını Oku

Mantı Hamuru

Mantı hamuru, diğer mantılardan başlıca farkı ortaya çıkarır. Mantı bohça şeklinde şekillendirildiği benzeri, yufkası tam kare olarak da kesilir. İçi do...
Devamını Oku

Mantı Çeşitleri

Mantı çeşitleri, özel günler, davetler veya düğünler de aranan yemeklerden bir tanesi de mantıdır. Yapılması her ne kadar meşakkatli olsa da lezzeti yap...
Devamını Oku

Hazır Yufkadan Mantı

Hazır yufkadan mantı, sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir. Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsiz olduğu ...
Devamını Oku

İtalyan Mantısı

İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan İtalyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedir. Özel...
Devamını Oku

Hazır Mantı Nasıl Yapılır

Hazır mantı Nasıl yapılır, hazır mantı, mantı severlerin fakat yapmaya zamanı ve el becerisi olmayanların kurtuluşudur. Yapımı çok kolay bir mantı çeşididir...
Devamını Oku

Mantı Salatası

Mantı salatası; mantı Kayseri yöresine ait geleneksel bir hamur işidir. Mantı ile birden çok yemek yapılmaktadır. Mantı yemekleri çok sevilerek yenilir ...
Devamını Oku

Kayseri Mantısı

Kayseri mantısı, Kayseri yöresinin çok güzel bir yemeğidir. Kayseri mantısı herkes tarafından çok sevilen bir yemek çeşididir. Mantı hamur işi muciz...
Devamını Oku

Özbek Mantısı

Özbek mantısı, adı üzerinde Özbeklerin kendilerine özel bir ana yemeğidir. Bu mantının iç harcı yöresel olarak değişiklik gösterebilir. Mantının en önemli öz...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024