Mantı Hamuru
Mantı hamuru, diğer mantılardan başlıca farkı ortaya çıkarır. Mantı bohça şeklinde şekillendirildiği benzeri, yufkası tam kare olarak da kesilir. İçi doldurulduktan ardından, karenin köşeleri birbiri üzerine yapıştırılır. Mantının bir başka özelliği ise farklı bir tavada salçayı, tuzu, naneyi ve kırmızı biberi yağda kavurarak, tenceredeki sulu mantının içerisine aktarılmasıdır.
Mantı tabaklara koyulduğunda, üzerine yoğurt ve baharat katılır. Açılmış hamuru ek olarak minik kareler biçimde kesildiğinden, diğer mantılara yönelik ek olarak zorlu olabilmektedir. Fakat eli hızlı ev hanımları amaçlı bir sorun teşkil etmez. İç malzemesinin ölçüsü az olsa dahi, kendisini hissettiren özel bir tadı vardır.
Mantı hamuru nasıl yapılır?
Una bir yumurta kırın, su ile kıvamına gelene denli bir hamur yoğurun. Ardından hamuru oklava ile 5 mm kadar ya da en ince olarak açın. Hamuru, üzerine hafif un serpiştirilmiş yayvan bir kesme tahtasına alın (Ya da sehpa üstünde de yapabilirsiniz). Kocaman ev biçimde açtığınız hamuru, bıçak ile enlemesine ve ardından boylamasına tahmini 3- 4 santimetre genişlikte kesinlikle. Neticede hamur 3-4 santimetre kareler biçimde kesilmiş olabilir. Kare biçimde olmamış ve kenarlarda olan parçalar, ortalarından büzülerek fiyonk makarna biçimde hazırlanır ve içleri boş olarak da pişirilmek üzere kenara konulur.
Mantı içi nasıl yapılır?
Kıymaya tuz ve karabiber ekleyin.
İyice yıkayıp doğradığınız maydanoz ve ince doğranmış soğan ile karıştırıp, mantının içini hazırlayın. (Soğanı kavurmayın)
Pişirme ve Sos- Bir tencere suya tuz ekleyip, ateşte kaynatın. Diğer yandan kıyma karışımını minik parçalar şeklinde (Fındık tanesi biçimde) kestiğiniz hamur karelerine bir tek yerleştirin. Mantı tanelerini üçgen şeklini alacak olarak uzak köşelerinden birleştirip, kenarlarını sıkıca kapatın. Mantı tanelerini hafif un serpilmiş bir tepside biriktirin.
- Mantı tanelerini kaynayan suyun içerisine bırakın ve ortada ateşte tahmini 15 dk pişirin. Mantılar pişmeye başlayınca, bir adet alıp pişip pişmediğini muayene edin. Ardından açılmamasına İlgi ederek, süzgeç yardımıyla mantıları pişirme suyundan süzerek alın.
- Ayıklanıp, dövülmüş sarımsağı yoğurt ile karıştırın. Karışımı bütün mantı yemeğini içerisine alabilecek genişlikte bir kaba yayım.
- Tavada tereyağını kızdırın, süzdüğünüz mantının üzerine az az gezdirin. Son Olarak mantıyı, içerisinde yoğurtlu sarımsak meydana gelen yayvan kaba ekleyin ve iyice karıştırın. En nihai bir tavada tereyağını eritip, içerisine arzu edilen oranda pul biber ekleyin. Kırmızı biber yanıp, kararmadan öncelikle, tavayı ateşten alın ve yoğurtlu mantı üzerine gezdirin, sıcak olan servis yapın.
Not
Mantıya nane ve sumak ek edebilirsiniz.
Mantı yapımının püf noktaları- Bir kâse dolusu un bir yumak mantı amaçlı yeterlidir oluyor.
- Bir yumak mantı da 2 kişiyi doyuracak denli olabiliyor. Kişi sayısına yönelik unu kâse ile ayarlayabiliriz
- Mantıyı aşağı yukarı kaç şahsiyet hazırlayacaksanız birey sayısının yarısı denli kâse unu yoğurma kabına alın. Tuzunu una karıştırın. Ortasına 2 yumurta kırın. Alabildiği denli su ek ederek hamuru yoğurun. Yumaklar haline getirerek üzerine ıslak bez örterek hamuru dinlenmeye bırakın.
- Dinlenen hamurları oklava ile açın. Hamurları çok fazla ince açmayın.
- Açtığınız hamuru kocaman, temiz bir kâğıdın üzerine alarak hamur ruleti ile üçer santim denli kareler şeklinde kesinlikle. İç harcını bu kâğıt üstünde koyup kapatırsanız kâğıtla beraber 4 ucundan tutup kaldırıp bir kenarda pişme saatine denli bekleyebilir.
- Mantı haşlanırken 3-4 kâğıdın mantısı bir tencerede haşlanabiliyor. Çok fazla sıkışık haşlanan mantı güzel olmuyor. Mantıları bol suda haşlayın.
- Mantıları haşlama suyuna birden çok kaşık sıvı yağ ek edin.
23.01.2024 04:20:15
Mantı Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|