Mantı Nasıl Haşlanır

Mantı nasıl haşlanır, Mantı hemen hemen herkesin severek yediği yöresel bir yemek çeşididir. En lezzetli mantı adıyla ün kazanmış olan Kayseri ilimizde yapılmaktadır. Kayseri mantısı çok fazla özen ve zahmet gerektirmektedir. Mantı Kayseri de tüm özel günlerin düğün, bayram, festivaller, nisan, törenleri ve yemek davetlinin olmazsa olmalıdır.
Kayseri ilimiz sadece mantı ile adını duyurmamıştır tabi ki kayserinin tarih kokan kaleleri, türkülere şiirlere konu olan gesi bağları, Osmanlıdan günümüze çok önemler teşkil eden bir ilimizdir. Kayseri yemek çeşitleri yönünden fazlasıyla zengin bir ilimizdir bunlardan bazıları su böreği, düğün çorbası, incir dolması, yaprak sarması, mantı çeşitleri ve sayamayacak kadar çok bir sürü yemek çeşidi vardır. Kayseri de mantı bir çeşitle sınırlı değildir ondan fazla çeşidi bulunmaktadır. Mantı sadece yapım aşaması zahmetli değil her aşaması zahmet ve emek gerektirir. Özellikle pişirme yani haşlama aşaması suda dağılmaması ve mantıların şişmemesi gerekir. Mantıların erimemesi ve şişmemesi için hamurunun sert ve özenle uzun sürede yoğurulması gerekmektedir, haşlama esnasında suyun iyice kaynayıp içerisine tuz ilave etmek gerekir.

Kıymalı mantı tarifi


Hamuru

  • 500 gr un
  • 1 adet yumurta
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • Çeyrek limon suyu
  • Bir yemek kaşığı zeytinyağı
  • Alabildiği kadar su
Yoğur işlemi: Unu derin bir kâseye alalım içerisine yumurtayı kıralım daha sonra tuz, zeytinyağı ve limon suyunu da ilave ettikten sonra azar azar su koyup yoğuralım suyu direk dökmemek de fayda var çünkü sert bir hamur elde etmemiz gerekmektedir.
Hamuru uzun süre yoğurup iyice birleştirmeliyiz hamur kıvamının katı olması dolayısıyla biraz geç kıvam alacaktır yoğurduğumuz hamuru dinlenmesi için üzerine ince bir bez örtüp bir kenarda bekletiyoruz.

İç malzemesi

  • 200 gr dana kıyma
  • İki adet orta boy kuru soğan,
  • Yarım demet maydanoz,
  • Bir tatlı kaşığı pul biber
  • Bir çay kaşığı kara biber,
  • Bir çay kaşığı tuz
  • İsteğe göre bir çay kaşığı kimyon,
  • Ceviz büyüklüğünde biber salçası,
İç malzeme Nasıl Yapılır?

Kıymayı derin bir kaba aldıktan sonra içine fare dişi dediğimiz küçüklükte soğanları doğrayalım yani ince ince kıyalım kıymaya ilave etmeden soğanların suyunu elimizle iyice sıkalım kıyma ve soğanı birleştirdikten sonra içine pul biber kara biber ve tuzu ilave edelim isteğe göre kimyon da atabiliriz ince ince kıydığımız maydanoz ve salçayı da ilave edip elimizle iyiye karış karıştıralım.

Yapım aşaması: Dinlenmeye bıraktığımız hamurdan yumruk kadar bir parça alıp yumak yapalım daha sonra oklava yardımı ile açalım hazır aldığımız yufkalardan biraz daha kalın olacak kadar açma işlemimize devam edelim açma işlemimiz bittikten sonra küçük kareler şeklinde keselim kestiğimiz karenin içine az biraz kıyma koyup bohça şeklinde yani dört bir uzunu bir araya getirerek kapatalım bu işlemi bütün kareleri bitirene kadar devam edelim. Hamur ve kıyma bitinceye kadar aynı işlemi tekrar edelim.

Mantı nasıl haşlanır: Derin bir tencerenin dörtte üçünü su ile dolduralım içine bir tatlı kaşığı tuz ve bir yemek kaşığı sıvı yağ ilave edelim ki mantılar yapışmasın. Kaynayan suya bıraktığımız mantılar su yüzüne çıkıp bir kez suda takla attıklarında anlıyoruz ki yeterli ama yine de bir kaşık yardımı ile alıp tadına bakmak da fayda vardır.

Not: homur un içerisine limon ve zeytinyağı bir adette yumurta kırarsanız o mantı hamuru hiçbir şekilde şişip veya erimeyecektir suyuna ilave ettiğimiz sıvı yağ ise yapışmasını önler.

19.01.2024 14:10:17
Mantı Nasıl Haşlanır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mantı Nasıl Haşlanır Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Mantı Nasıl Haşlanır"
Merhaba teyzem bize mantı açmış poşetlemiş dün bize verdi ben de bu akşam mantı yapayım diyorum eşim mantıyı çok sever ama böyle bir ucu yanık kızarmış mantı seviyor mantıyı önce fırınlayıp haşlıyor muyuz yoksa tam tersi mi?
Gülendam . 06.11.2018 07:31:50

Mantının Yanına Ne Gider

Mantının yanına ne gider, Mantı başlı başına bir öğündür tek başına dahi yemek masallarının baş tacıdır. Benim şahsi tercihin mantı ve yanına bol yeşill...
Devamını Oku

Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir

Dondurulmuş mantı nasıl pişirilir, mantı birçok ev hanımları yapılması zor olan bir yemek olarak görürler. Aslında mantı yapmak hamur yoğrulduktan sonra geri...
Devamını Oku

Mantı Sosu

Mantı yemeği, Kayseri yöresine ait olan ve Türkiye'nin istisnasız her ilinde sevilerek yapılan bir yemek çeşididir. Mantıdan kısaca bahsedecek olursak; ...
Devamını Oku

Kavurma Mantı Tarifi

Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin se...
Devamını Oku

Kıymasız Mantı

Kıymasız mantı, et sevmeyenler için alternatif lezzetlerden bir tanesi de kıymasız mantıdır. Bana sorarsanız ben tabi ki kıymalı yapılan mantıyı tercih ederi...
Devamını Oku

Azeri Mantısı

Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir;...
Devamını Oku

Mantı Kaç Kalori?

Mantı kaç kalori, genellikle beyaz undan yapılır, mantı hem sağlığımıza kayıp vermekte hem de kilo alımına yol açmaktadır. Yediden yetmişe herkes tarafı...
Devamını Oku

Mantı Sosları

Mantı Sosları, mantıyı mantı yapan en önemli unsurlardan biridir ve mantı yemeğinin vazgeçilmezidir. Salçalı mantı sosu ise herkesin çok sevdiği ve en ç...
Devamını Oku

Fırında Mantı

Fırında Mantı, Lezzetli oluşuyla mutfakların vazgeçilmezi olan mantı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Mantı özellikle Kayseri ve Sivas gibi illeri...
Devamını Oku

Arnavut Mantısı

Arnavut Mantısı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen fakat yapılışının zahmetli oluşu nedeni ile kişilerin yapmaktan çekindiği mantı çeşitlerinden biri de Arnavut ...
Devamını Oku

Sosyete Mantısı

Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında a...
Devamını Oku

Kızarmış Mantı

Kızarmış Mantı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen ve birçok kişi tarafında tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de kızarmış mantıdır. Kızarmış mantı tarifi şu ...
Devamını Oku

Mantı Hamuru

Mantı hamuru, diğer mantılardan başlıca farkı ortaya çıkarır. Mantı bohça şeklinde şekillendirildiği benzeri, yufkası tam kare olarak da kesilir. İçi do...
Devamını Oku

Mantı Çeşitleri

Mantı çeşitleri, özel günler, davetler veya düğünler de aranan yemeklerden bir tanesi de mantıdır. Yapılması her ne kadar meşakkatli olsa da lezzeti yap...
Devamını Oku

Hazır Yufkadan Mantı

Hazır yufkadan mantı, sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir. Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsiz olduğu ...
Devamını Oku

İtalyan Mantısı

İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan İtalyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedir. Özel...
Devamını Oku

Hazır Mantı Nasıl Yapılır

Hazır mantı Nasıl yapılır, hazır mantı, mantı severlerin fakat yapmaya zamanı ve el becerisi olmayanların kurtuluşudur. Yapımı çok kolay bir mantı çeşididir...
Devamını Oku

Mantı Salatası

Mantı salatası; mantı Kayseri yöresine ait geleneksel bir hamur işidir. Mantı ile birden çok yemek yapılmaktadır. Mantı yemekleri çok sevilerek yenilir ...
Devamını Oku

Kayseri Mantısı

Kayseri mantısı, Kayseri yöresinin çok güzel bir yemeğidir. Kayseri mantısı herkes tarafından çok sevilen bir yemek çeşididir. Mantı hamur işi muciz...
Devamını Oku

Özbek Mantısı

Özbek mantısı, adı üzerinde Özbeklerin kendilerine özel bir ana yemeğidir. Bu mantının iç harcı yöresel olarak değişiklik gösterebilir. Mantının en önemli öz...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024