Mantı Pişirme, Türk toplumunun mantıya ayrı bir alaka ve düşkünlüğü vardır. Yöresel olarak hazırlanan mantının değişik yörelere göre hazırlanma ve pişirilme biçimleri vardır. Mantının kıymalısı, peynirlisi ve patateslisi Anadolu'da yapılıp tüketilmektedir. Fakat mantı denilince akla ilk gelen kıyma ile minik bohçalar biçimindedir. Hazırlanan mantının çoğunlukla herkesin damak tadına hitap ettiği de yadsınamaz bir gerçektir.
Mantının hazırlanışı kadar pişirilme biçimi de çok önemlidir. Bazı yerlerde mantı tıpkı makarna gibi haşlanarak pişirilir. Bazı yerlerde ise pilav şeklinde haşlanarak pişirilir. Mantıyı pişirmek için mantının miktarı oldukça önemlidir ve miktar kadar su ölçüsü kullanmak şarttır. Örneğin 250 gram mantı için 500 gram kaynar su denk gelecektir. Bu şekilde pişirilen mantı çok daha sağlıklı ve lezzetli olacaktır. Sebebi ise bu metot sayesinde haşlama suyunun dökülerek vitamini ve lezzeti boşa gitmemiş oluyor.
Mantı pişirme için gerekli malzemeler
400 gram hazırlanmış mantı
2 çorba kaşığı kadar zeytinyağı
2 çorba kadar kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
1 litre kadar kaynar su
Tuz
Arzuya bağlı olarak Sumak, kırmızı pul biber, karabiber ve kuru nane
3-4 diş sarımsak
1 orta boy kâse yoğurt
Mantı pişirme nasıl olur: İlk olarak uygun bir tencereye zeytinyağı ve tereyağını ilave ederek tencereyi ocağa koyarak kısık ateşte yağı eriterek başlayınız.
Sonra eriyerek ısınan yağın üzerine biber salçası ve domates salçası ekleyerek salçaları ezerek kokuları çıkıncaya kadar kavurunuz. Kavrulmakta olan salçaların üzerine sıcak suyu ilave ettikten sonra yeterli oranda tuz ekleyerek ocağın altını açıp suyun kaynamasını sağlayınız. Daha sonra kaynamakta olan salçalı suyun içine 400 gr mantımızı ilave ederek birkaç kez çevirerek karıştırınız. Sonra 10-12 dakika kadar mantıyı haşlanmaya bırakınız. Mantı kaynarken bu arada sarımsakları ezerek yoğurda karıştırarak mantının yoğurdunu hazırlayınız. Beklenen sürenin sonunda mantı tenceresini ocaktan alınız. İlk sıcaklığı geçtikten sonra servis tabaklarına alarak üzerine sarımsaklı yoğurdu gezdiriniz. Mantınızın lezzetini artırmak için üzerine isteğe göre sumak, kuru nane, kırmızı pul biber ve karabiber serperek servis ediniz.
19.01.2024 10:36:01
Mantı Pişirme ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Mantıyı sevmeyen yoktur. Fakat mantı pişirme yöntemi çok önemlidir. Mantıyı pişirirken en dikkat edilecek konu mantıların hamurlaşmamasıdır. Mantıyı pişirmek için gerekli malzemeler nelerdir ve ölçüleri ne kadar olmalıdır? Ayrıca mantıyı pişirirken malzemeleri, ölçüleri kullanıp, ne kadar ve nasıl pişirmeliyiz? Detaylı olarak bilgi verir misiniz? Ayşe . 28.09.2018 12:27:42
Burahan : Bir paket mantı için 3 litre su 1 tatlı kaşığı tuz birazcık sıvı yağı tencereye koyarak kaynatmaya başlayınız. Kaynayan suyun içerisine mantıları boşaltarak kaynatmaya başlayınız. Mantılarınızın yeteri kadar kaynayıp kaynamadığını anlamak için bir tane yiyerek tadına bakmanız gerekir. Kimi mantıyı fazla pişmiş severken kimiside biraz daha diri sevmektedir. 29.09.2018 09:52:45
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024