Mantı Pişirme

Mantı Pişirme, Türk toplumunun mantıya ayrı bir alaka ve düşkünlüğü vardır. Yöresel olarak hazırlanan mantının değişik yörelere göre hazırlanma ve pişirilme biçimleri vardır. Mantının kıymalısı, peynirlisi ve patateslisi Anadolu'da yapılıp tüketilmektedir. Fakat mantı denilince akla ilk gelen kıyma ile minik bohçalar biçimindedir. Hazırlanan mantının çoğunlukla herkesin damak tadına hitap ettiği de yadsınamaz bir gerçektir.
Mantının hazırlanışı kadar pişirilme biçimi de çok önemlidir. Bazı yerlerde mantı tıpkı makarna gibi haşlanarak pişirilir. Bazı yerlerde ise pilav şeklinde haşlanarak pişirilir. Mantıyı pişirmek için mantının miktarı oldukça önemlidir ve miktar kadar su ölçüsü kullanmak şarttır. Örneğin 250 gram mantı için 500 gram kaynar su denk gelecektir. Bu şekilde pişirilen mantı çok daha sağlıklı ve lezzetli olacaktır. Sebebi ise bu metot sayesinde haşlama suyunun dökülerek vitamini ve lezzeti boşa gitmemiş oluyor.

Mantı pişirme için gerekli malzemeler

  • 400 gram hazırlanmış mantı
  • 2 çorba kaşığı kadar zeytinyağı
  • 2 çorba kadar kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 litre kadar kaynar su
  • Tuz
  • Arzuya bağlı olarak Sumak, kırmızı pul biber, karabiber ve kuru nane
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 orta boy kâse yoğurt
Mantı pişirme nasıl olur: İlk olarak uygun bir tencereye zeytinyağı ve tereyağını ilave ederek tencereyi ocağa koyarak kısık ateşte yağı eriterek başlayınız.
Sonra eriyerek ısınan yağın üzerine biber salçası ve domates salçası ekleyerek salçaları ezerek kokuları çıkıncaya kadar kavurunuz. Kavrulmakta olan salçaların üzerine sıcak suyu ilave ettikten sonra yeterli oranda tuz ekleyerek ocağın altını açıp suyun kaynamasını sağlayınız. Daha sonra kaynamakta olan salçalı suyun içine 400 gr mantımızı ilave ederek birkaç kez çevirerek karıştırınız. Sonra 10-12 dakika kadar mantıyı haşlanmaya bırakınız. Mantı kaynarken bu arada sarımsakları ezerek yoğurda karıştırarak mantının yoğurdunu hazırlayınız. Beklenen sürenin sonunda mantı tenceresini ocaktan alınız. İlk sıcaklığı geçtikten sonra servis tabaklarına alarak üzerine sarımsaklı yoğurdu gezdiriniz. Mantınızın lezzetini artırmak için üzerine isteğe göre sumak, kuru nane, kırmızı pul biber ve karabiber serperek servis ediniz.
19.01.2024 10:36:01
Mantı Pişirme ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mantı Pişirme Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Mantı Pişirme"
Mantıyı sevmeyen yoktur. Fakat mantı pişirme yöntemi çok önemlidir. Mantıyı pişirirken en dikkat edilecek konu mantıların hamurlaşmamasıdır. Mantıyı pişirmek için gerekli malzemeler nelerdir ve ölçüleri ne kadar olmalıdır? Ayrıca mantıyı pişirirken malzemeleri, ölçüleri kullanıp, ne kadar ve nasıl pişirmeliyiz? Detaylı olarak bilgi verir misiniz?
Ayşe . 28.09.2018 12:27:42

Mantının Yanına Ne Gider

Mantının yanına ne gider, Mantı başlı başına bir öğündür tek başına dahi yemek masallarının baş tacıdır. Benim şahsi tercihin mantı ve yanına bol yeşill...
Devamını Oku

Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir

Dondurulmuş mantı nasıl pişirilir, mantı birçok ev hanımları yapılması zor olan bir yemek olarak görürler. Aslında mantı yapmak hamur yoğrulduktan sonra geri...
Devamını Oku

Mantı Nasıl Haşlanır

Mantı nasıl haşlanır, Mantı hemen hemen herkesin severek yediği yöresel bir yemek çeşididir. En lezzetli mantı adıyla ün kazanmış olan Kayseri ilimizde yapıl...
Devamını Oku

Mantı Sosu

Mantı yemeği, Kayseri yöresine ait olan ve Türkiye'nin istisnasız her ilinde sevilerek yapılan bir yemek çeşididir. Mantıdan kısaca bahsedecek olursak; ...
Devamını Oku

Kavurma Mantı Tarifi

Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin se...
Devamını Oku

Kıymasız Mantı

Kıymasız mantı, et sevmeyenler için alternatif lezzetlerden bir tanesi de kıymasız mantıdır. Bana sorarsanız ben tabi ki kıymalı yapılan mantıyı tercih ederi...
Devamını Oku

Azeri Mantısı

Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir;...
Devamını Oku

Mantı Kaç Kalori?

Mantı kaç kalori, genellikle beyaz undan yapılır, mantı hem sağlığımıza kayıp vermekte hem de kilo alımına yol açmaktadır. Yediden yetmişe herkes tarafı...
Devamını Oku

Mantı Sosları

Mantı Sosları, mantıyı mantı yapan en önemli unsurlardan biridir ve mantı yemeğinin vazgeçilmezidir. Salçalı mantı sosu ise herkesin çok sevdiği ve en ç...
Devamını Oku

Fırında Mantı

Fırında Mantı, Lezzetli oluşuyla mutfakların vazgeçilmezi olan mantı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Mantı özellikle Kayseri ve Sivas gibi illeri...
Devamını Oku

Arnavut Mantısı

Arnavut Mantısı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen fakat yapılışının zahmetli oluşu nedeni ile kişilerin yapmaktan çekindiği mantı çeşitlerinden biri de Arnavut ...
Devamını Oku

Sosyete Mantısı

Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında a...
Devamını Oku

Kızarmış Mantı

Kızarmış Mantı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen ve birçok kişi tarafında tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de kızarmış mantıdır. Kızarmış mantı tarifi şu ...
Devamını Oku

Mantı Hamuru

Mantı hamuru, diğer mantılardan başlıca farkı ortaya çıkarır. Mantı bohça şeklinde şekillendirildiği benzeri, yufkası tam kare olarak da kesilir. İçi do...
Devamını Oku

Mantı Çeşitleri

Mantı çeşitleri, özel günler, davetler veya düğünler de aranan yemeklerden bir tanesi de mantıdır. Yapılması her ne kadar meşakkatli olsa da lezzeti yap...
Devamını Oku

Hazır Yufkadan Mantı

Hazır yufkadan mantı, sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir. Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsiz olduğu ...
Devamını Oku

İtalyan Mantısı

İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan İtalyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedir. Özel...
Devamını Oku

Hazır Mantı Nasıl Yapılır

Hazır mantı Nasıl yapılır, hazır mantı, mantı severlerin fakat yapmaya zamanı ve el becerisi olmayanların kurtuluşudur. Yapımı çok kolay bir mantı çeşididir...
Devamını Oku

Mantı Salatası

Mantı salatası; mantı Kayseri yöresine ait geleneksel bir hamur işidir. Mantı ile birden çok yemek yapılmaktadır. Mantı yemekleri çok sevilerek yenilir ...
Devamını Oku

Kayseri Mantısı

Kayseri mantısı, Kayseri yöresinin çok güzel bir yemeğidir. Kayseri mantısı herkes tarafından çok sevilen bir yemek çeşididir. Mantı hamur işi muciz...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024