Mantı Tatlısı

Mantı tatlısı, Kayseri ilinin yöresel tatlılarından biridir. Lezzetli olması ile yapılışı da gayet basittir. Mantı, bilindiği üzere herkesin sevdiği bir yemektir. Ana yemek dışında mantının tatlısı yapılarak değişik bir damak tadı oluşturulmuştur. Şerbetli bu tatlımız, mantı severlerin dışında mantı ile pek arası olmayan kişiler için bile alternatif bir tatlıdır.
Sizlere bu yazımızda yöresel bir tatlı olan ve hazırlanışı gayet kolay olan mantı tatlısı tarifini vereceğiz. Mantı tatlısı ister ara öğün ister ana yemek sonrası servis edilebilir. Ayrıca tatlımızın içine eklenen cevizler tatlımızın lezzetine lezzet katmaktadır.

Mantı tatlısı malzemeleri

  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 3 tane yumurta
  • Yarım çay kaşığı karbonat
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 4 su barağı un
  • 250 gr. Kadar buğday nişastası
  • Ceviz

Üzeri için

  • 1 su bardağı tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Şerbet Malzemeleri

  • 3 su bardağı kadar şeker
  • 3.5 su bardağı su
  • 3 damla limon suyu
Mantı tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle bir kabın içine elenmiş unumuzu aktaralım. Sonra üzerine karbonat ve tuzu ekleyelim. Un ile hafiften karıştıralım. Sonra unumuzun içine yumurtaları ekleyelim. Hemen ardından da sıvı yağımızı ve yoğurdumuzu ekleyelim. Tüm malzemeleri bir ıspatulayla karıştırıp yoğurun. Kulak memesi kıvamına gelinceye kadar bu işleme devam edin.
Daha sonra bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle yuvarlayalım. Bu şekilde yaklaşık 30 adet beze oluşturalım. Sonra tezgâha nişasta serpelim. Her bir bezeyi tatlı tabağı büyüklüğü kadar açalım. Aralarına nişasta da serperek üst üste koyalım. Tüm bezeleri tatlı tabağı boyutunda aralarına bolca nişasta serptikten sonra merdane ile açalım.

Mantı tatlısı için, Mantı yapar gibi yaklaşık bir santim kalınlığında bir hamur halinde bezemizi büyükçe açıyoruz. Sonra açtığımız hamurumuzu, kareler elde edecek şekilde şerit şerit kesiyoruz. Sonra bu kez de yatay olarak kesip, karelerimizi hazırlıyoruz. Her karenin arasına iri kıyılmış ceviz içi yerleştirip, kareyi bir ucundan diğer ucunun üzerine kapatıp, üçgen şekiller oluşturuyoruz. Hepsini hafifçe yağlanmış tepsimize diziyoruz. Sonrasında tereyağımızı eritiyoruz. Bir müddet tezgâhta ılınmasını bekliyoruz tereyağımızın. Mantı tatlısı, tepsiye dizildikten sonra hamurların üzerine tereyağını ılık olarak gezdiriyoruz. Hamurumuzu 180 derecede yaklaşık yarım saat kadar kontrollü olarak, üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Mantı Tatlısı pişerken tatlımızın şerbetini hazırlamaya başlıyoruz. Bunun için şeker ve suyumuzu bir tencerede kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra bir iki damla limon damlatıp ateşten alıyoruz. Mantı tatlısı piştikten sonra ılık şerbetimizi soğumuş olan tatlımızın üzerinde gezdiriyoruz. Mantı tatlısı, yaklaşık iki saat açık şekilde şerbetini çekmesi için bırakılır. Sonra istenilen bir sunumla servis edilir.

20.01.2024 16:55:57
Mantı Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mantı Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Mantı Tatlısı"
Mantıdan tatlı yapıldığını daha ilk defa duyuyorum ya da ben yanlış anladım. Bu tatlı mantı ile mi yapılıyor yyoksa ismi mi mantı tatlısı tam olarak anlatabilir misiniz?
Yegah . 26.10.2018 15:52:17

Mantının Yanına Ne Gider

Mantının yanına ne gider, Mantı başlı başına bir öğündür tek başına dahi yemek masallarının baş tacıdır. Benim şahsi tercihin mantı ve yanına bol yeşill...
Devamını Oku

Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir

Dondurulmuş mantı nasıl pişirilir, mantı birçok ev hanımları yapılması zor olan bir yemek olarak görürler. Aslında mantı yapmak hamur yoğrulduktan sonra geri...
Devamını Oku

Mantı Nasıl Haşlanır

Mantı nasıl haşlanır, Mantı hemen hemen herkesin severek yediği yöresel bir yemek çeşididir. En lezzetli mantı adıyla ün kazanmış olan Kayseri ilimizde yapıl...
Devamını Oku

Mantı Sosu

Mantı yemeği, Kayseri yöresine ait olan ve Türkiye'nin istisnasız her ilinde sevilerek yapılan bir yemek çeşididir. Mantıdan kısaca bahsedecek olursak; ...
Devamını Oku

Kavurma Mantı Tarifi

Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin se...
Devamını Oku

Kıymasız Mantı

Kıymasız mantı, et sevmeyenler için alternatif lezzetlerden bir tanesi de kıymasız mantıdır. Bana sorarsanız ben tabi ki kıymalı yapılan mantıyı tercih ederi...
Devamını Oku

Azeri Mantısı

Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir;...
Devamını Oku

Mantı Kaç Kalori?

Mantı kaç kalori, genellikle beyaz undan yapılır, mantı hem sağlığımıza kayıp vermekte hem de kilo alımına yol açmaktadır. Yediden yetmişe herkes tarafı...
Devamını Oku

Mantı Sosları

Mantı Sosları, mantıyı mantı yapan en önemli unsurlardan biridir ve mantı yemeğinin vazgeçilmezidir. Salçalı mantı sosu ise herkesin çok sevdiği ve en ç...
Devamını Oku

Fırında Mantı

Fırında Mantı, Lezzetli oluşuyla mutfakların vazgeçilmezi olan mantı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Mantı özellikle Kayseri ve Sivas gibi illeri...
Devamını Oku

Arnavut Mantısı

Arnavut Mantısı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen fakat yapılışının zahmetli oluşu nedeni ile kişilerin yapmaktan çekindiği mantı çeşitlerinden biri de Arnavut ...
Devamını Oku

Sosyete Mantısı

Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında a...
Devamını Oku

Kızarmış Mantı

Kızarmış Mantı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen ve birçok kişi tarafında tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de kızarmış mantıdır. Kızarmış mantı tarifi şu ...
Devamını Oku

Mantı Hamuru

Mantı hamuru, diğer mantılardan başlıca farkı ortaya çıkarır. Mantı bohça şeklinde şekillendirildiği benzeri, yufkası tam kare olarak da kesilir. İçi do...
Devamını Oku

Mantı Çeşitleri

Mantı çeşitleri, özel günler, davetler veya düğünler de aranan yemeklerden bir tanesi de mantıdır. Yapılması her ne kadar meşakkatli olsa da lezzeti yap...
Devamını Oku

Hazır Yufkadan Mantı

Hazır yufkadan mantı, sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir. Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsiz olduğu ...
Devamını Oku

İtalyan Mantısı

İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan İtalyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedir. Özel...
Devamını Oku

Hazır Mantı Nasıl Yapılır

Hazır mantı Nasıl yapılır, hazır mantı, mantı severlerin fakat yapmaya zamanı ve el becerisi olmayanların kurtuluşudur. Yapımı çok kolay bir mantı çeşididir...
Devamını Oku

Mantı Salatası

Mantı salatası; mantı Kayseri yöresine ait geleneksel bir hamur işidir. Mantı ile birden çok yemek yapılmaktadır. Mantı yemekleri çok sevilerek yenilir ...
Devamını Oku

Kayseri Mantısı

Kayseri mantısı, Kayseri yöresinin çok güzel bir yemeğidir. Kayseri mantısı herkes tarafından çok sevilen bir yemek çeşididir. Mantı hamur işi muciz...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024