Mantı

Mantı, Kayseri ilimiz ile anılan fakat ülkemizin birçok bölgesinde farklı usullerde hazırlanan, bazı bölgelerde ise aynı şekilde yapıldığı halde farklı isimleri olan Türk mutfağında çok sevilen bir yemektir. Mantı dendiği zaman bizim ülkemizde ağzı sulanmayan insan çok azdır. Yapması biraz zahmetlidir ama
Zaten tek başına yapılan bir yemek değildir.
Birçok ev hanımı birkaç kişi bir araya gelerek yapmakta ve dondurucuya atarak saklamaktadır. Bu şekilde ihtiyaç duyduğu her an çıkarıp pişirebilmektedir. Derin dondurucular hayatımıza girmeden önce fırınlarda kurutularak saklanmakta idi. Siz de her iki yöntemi uygulayabilirsiniz. Mantı hamur olduğu için eğer hemen pişirmeyecek iseniz ya fırınlayarak ya da dondurarak saklamalısınız. Aksi halde eriyerek birbirine yapışacaktır. Kolay gelsin.

Mantı Malzemeleri


İç Harcı için

  • 1 adet orta irilikte kuru soğan
  • 150 gram kıyma
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Bir küçük kâse ince doğanmış maydanoz

Hamuru İçin Malzemeleri

  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı ılık su
  • Aldığı kadar un
  • 1 çorba kaşığı tuz
Sosu için
  • 2 çorba kasesi yoğurt
  • 1 diş sarımsak
Salçalı sos
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salası
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 2 çorba kaşığı su
Mantı Nasıl Yapılır?

Hamur karıştırma kabının içerisine yumurtayı kırıyoruz.
Üzerine ılık suyu ve tuzu atıp karıştırıyoruz. Üzerine un ilave edip yoğurmaya başlıyoruz. Kulak memesi yumuşaklığından biraz daha katı ve özlü bir hamur elde ediyoruz. Daha sonra üzerine bir naylon poşet örtüp en az 15 dakika dinlendiriyoruz.

İç harcını hazırlamak için geniş bir kabın içerisine kıymayı alıyoruz. Soğanın kabuğunu soyup mümkün olan en ince şekilde elimizde doğruyoruz. Robotta çekmek soğanı sulandıracakdır. Bu yüzden elde doğramak daha lezzetli olur. Şayet vaktiniz yoksa robottan geçirebilirsiniz. Daha sonra üzerine baharatlarını ve tuzu ilave edip kıyma baharatlar ile kaynaşması için karıştırmaya devam ediyoruz. Üzerine en son maydanozu ilave edip bir miktar daha karıştırıyoruz.

Dinlenen hamuru iki parçaya ayırıp yumurtadan biraz daha iri bezeler oluşturuyoruz. Bir beze alarak açabildiğimiz incelikte açıyoruz. Daha sonra küçük kareler şeklinde kesiyoruz. İçlerine küçük küçük harç yerleştirip mantıyı katlayarak şekil veriyoruz. Hamurun hepsini katladıktan sonra küçük bir tepsinin üzerine un serpiştiriyoruz. Mantıları tepsiye atıp derin dondurucuya alarak pişireceğimiz saate kadar bu şekilde saklıyoruz.

Diğer bezeyi de aynı şekilde açıp mantı yapıyoruz.

Orta büyüklükte tencereye 2 litre kadar su doldurup kaynatıyoruz. Üzerine 2 kaşık tuz ve birkaç damla sıvı yağ damlatıp karıştırıyoruz. Daha sonra mantıları suya atıp 5 dakika kadar pişiriyoruz. Sıcak sudan çıkarıp soğuk suyun içine atıyoruz. Daha sonra suyunu güzelce süzüyoruz.

Sarımsağı sahanda ezip yoğurdun içine karıştırıyoruz. Bir miktar tuz ve 1 çay bardağı soğuk su ilave ederek, karıştırıyoruz.

Salçalı sosu hazırlamak için sos tavasının içine sıvı yağı alıyoruz. Bir miktar kızardıktan sonra üzerine salçayı ekleyip kavuruyoruz. Daha sonra üzerine baharatları ekleyip karıştırıyoruz. Ardından su ilave edip salça suyun içinde tamamen çözülünceye kadar karıştırıyoruz.

Mantıyı servis tabağına alıyoruz. Üzerine sarımsaklı yoğurdu döküp karıştırıyoruz. Hazırladığımız salçalı sosu üzerine gezdirip servis ediyoruz.

Afiyet olsun.
20.01.2024 15:14:08
Mantı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mantı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Mantı"
teşekkürler tarif için ama video da olsaydı daha güzel olurdu
Nevfel . 05.01.2016

Mantının Yanına Ne Gider

Mantının yanına ne gider, Mantı başlı başına bir öğündür tek başına dahi yemek masallarının baş tacıdır. Benim şahsi tercihin mantı ve yanına bol yeşill...
Devamını Oku

Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir

Dondurulmuş mantı nasıl pişirilir, mantı birçok ev hanımları yapılması zor olan bir yemek olarak görürler. Aslında mantı yapmak hamur yoğrulduktan sonra geri...
Devamını Oku

Mantı Nasıl Haşlanır

Mantı nasıl haşlanır, Mantı hemen hemen herkesin severek yediği yöresel bir yemek çeşididir. En lezzetli mantı adıyla ün kazanmış olan Kayseri ilimizde yapıl...
Devamını Oku

Mantı Sosu

Mantı yemeği, Kayseri yöresine ait olan ve Türkiye'nin istisnasız her ilinde sevilerek yapılan bir yemek çeşididir. Mantıdan kısaca bahsedecek olursak; ...
Devamını Oku

Kavurma Mantı Tarifi

Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin se...
Devamını Oku

Kıymasız Mantı

Kıymasız mantı, et sevmeyenler için alternatif lezzetlerden bir tanesi de kıymasız mantıdır. Bana sorarsanız ben tabi ki kıymalı yapılan mantıyı tercih ederi...
Devamını Oku

Azeri Mantısı

Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir;...
Devamını Oku

Mantı Kaç Kalori?

Mantı kaç kalori, genellikle beyaz undan yapılır, mantı hem sağlığımıza kayıp vermekte hem de kilo alımına yol açmaktadır. Yediden yetmişe herkes tarafı...
Devamını Oku

Mantı Sosları

Mantı Sosları, mantıyı mantı yapan en önemli unsurlardan biridir ve mantı yemeğinin vazgeçilmezidir. Salçalı mantı sosu ise herkesin çok sevdiği ve en ç...
Devamını Oku

Fırında Mantı

Fırında Mantı, Lezzetli oluşuyla mutfakların vazgeçilmezi olan mantı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Mantı özellikle Kayseri ve Sivas gibi illeri...
Devamını Oku

Arnavut Mantısı

Arnavut Mantısı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen fakat yapılışının zahmetli oluşu nedeni ile kişilerin yapmaktan çekindiği mantı çeşitlerinden biri de Arnavut ...
Devamını Oku

Sosyete Mantısı

Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında a...
Devamını Oku

Kızarmış Mantı

Kızarmış Mantı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen ve birçok kişi tarafında tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de kızarmış mantıdır. Kızarmış mantı tarifi şu ...
Devamını Oku

Mantı Hamuru

Mantı hamuru, diğer mantılardan başlıca farkı ortaya çıkarır. Mantı bohça şeklinde şekillendirildiği benzeri, yufkası tam kare olarak da kesilir. İçi do...
Devamını Oku

Mantı Çeşitleri

Mantı çeşitleri, özel günler, davetler veya düğünler de aranan yemeklerden bir tanesi de mantıdır. Yapılması her ne kadar meşakkatli olsa da lezzeti yap...
Devamını Oku

Hazır Yufkadan Mantı

Hazır yufkadan mantı, sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir. Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsiz olduğu ...
Devamını Oku

İtalyan Mantısı

İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan İtalyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedir. Özel...
Devamını Oku

Hazır Mantı Nasıl Yapılır

Hazır mantı Nasıl yapılır, hazır mantı, mantı severlerin fakat yapmaya zamanı ve el becerisi olmayanların kurtuluşudur. Yapımı çok kolay bir mantı çeşididir...
Devamını Oku

Mantı Salatası

Mantı salatası; mantı Kayseri yöresine ait geleneksel bir hamur işidir. Mantı ile birden çok yemek yapılmaktadır. Mantı yemekleri çok sevilerek yenilir ...
Devamını Oku

Kayseri Mantısı

Kayseri mantısı, Kayseri yöresinin çok güzel bir yemeğidir. Kayseri mantısı herkes tarafından çok sevilen bir yemek çeşididir. Mantı hamur işi muciz...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024