Mercimekli Mantı

Mercimekli mantı, misafirleri şaşırtmayı seven hanımların son zamanlardaki gözdesi. İtiraf etmeliyim ki tadı ilk yendiğinde tüm mantı sevenlere biraz farklı gelecektir tıpkı bana olduğu gibi. Hazırlamak bir Kayseri mantısı hazırlamak kadar zor olsa da ama bir Kayserili olarak benden tam puan aldığını söylemeden edemeyeceğim. Kayseri demişken bu mantı da Kütahya ilimize ait.

Mercimekli mantı için malzemeler


Hamuru için

  • 2 yumurta
  • 3 su bardağı un
  • Yarım su bardağı ılık su
  • 1 fiske tuz

İç malzemesi için

  • 1 su bardağı mercimek
  • 1 adet orta boy soğan
  • Yarım demek maydanoz
  • Tuz, karabiber, pul biber
Sosu için
  • Pul biber ve tereyağı
Üzeri için
  • 3 su bardağı yoğurt
  • 2 su bardağı et suyu (Sıcak)
  • Birkaç diş Sarımsak
Mercimekli Mantı Nasıl Yapılır?

Bir kaba unu ve tuzu koyup karıştırın. Ortasını açın ve yumurtaları kırın. Elinizle karıştırmaya devam edin. Ilık suyla yoğurun ve hamur haline getirin. Yoğurduktan sonra üzerini nemli bir bezle örtüp 30-45 dakika dinlendirin. Bu arada mercimeğin üzerini geçecek kadar su ekleyip haşlayın. Soğanı ince ince kıyıp pembeleşinceye kadar yağda kavurun. Pembeleşen soğanlara haşlanmış mercimeği de ekleyerek beraberce tekrar kavurun. Tuz, pul biber ve karabiberi ekleyip kavurmaya devam edin. Ocaktan alın.
Maydanozlar ince ince doğrayın ve ocaktan aldığınız karışıma ekleyin. Tekrar karıştırıp soğumaya bırakın.

Hamuru iki eşit parçaya ayırıp merdaneyle açın. Yufkaları kare biçiminde kesin. Kareler küçük olmasın. Karelerin ortalarında mercimekli harcı koyup zarf şeklinde kapatın. Tüm hamurlar için aynı işlemi yapın.

Mantıları dilerseniz fırında, dilerseniz tavada kızartın. Ben fırında tercih ediyorum. Fırından çıkan mantıların ilk sıcağı çıktıktan sonra üzerine sarımsak ve et suyu kattığımız yoğurdu dökün. Daha sonra da tereyağıda yaktığınız naneleri mantıların üzerinde gezdirin. Enfes bir lezzetle baş başasınız.

Afiyet olsun.
20.01.2024 14:03:36
Mercimekli Mantı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mercimekli Mantı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Mercimekli Mantı"
Merhaba, daha önce çok kez mantı yaptım ve hatta mantının çok meşhur olduğu Kayseriye de gittim ama herhangi bir şekilde mercimekli olanını yemedim. Bende bu mantıyı evde denemek istiyorum. Mercimeği haşladıktan sonra mı mantı içerisine koyacağız yoksa zaten mantı ile haşlanır mı?
Maşrute . 08.09.2018 02:35:41

Mantının Yanına Ne Gider

Mantının yanına ne gider, Mantı başlı başına bir öğündür tek başına dahi yemek masallarının baş tacıdır. Benim şahsi tercihin mantı ve yanına bol yeşill...
Devamını Oku

Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir

Dondurulmuş mantı nasıl pişirilir, mantı birçok ev hanımları yapılması zor olan bir yemek olarak görürler. Aslında mantı yapmak hamur yoğrulduktan sonra geri...
Devamını Oku

Mantı Nasıl Haşlanır

Mantı nasıl haşlanır, Mantı hemen hemen herkesin severek yediği yöresel bir yemek çeşididir. En lezzetli mantı adıyla ün kazanmış olan Kayseri ilimizde yapıl...
Devamını Oku

Mantı Sosu

Mantı yemeği, Kayseri yöresine ait olan ve Türkiye'nin istisnasız her ilinde sevilerek yapılan bir yemek çeşididir. Mantıdan kısaca bahsedecek olursak; ...
Devamını Oku

Kavurma Mantı Tarifi

Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin se...
Devamını Oku

Kıymasız Mantı

Kıymasız mantı, et sevmeyenler için alternatif lezzetlerden bir tanesi de kıymasız mantıdır. Bana sorarsanız ben tabi ki kıymalı yapılan mantıyı tercih ederi...
Devamını Oku

Azeri Mantısı

Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir;...
Devamını Oku

Mantı Kaç Kalori?

Mantı kaç kalori, genellikle beyaz undan yapılır, mantı hem sağlığımıza kayıp vermekte hem de kilo alımına yol açmaktadır. Yediden yetmişe herkes tarafı...
Devamını Oku

Mantı Sosları

Mantı Sosları, mantıyı mantı yapan en önemli unsurlardan biridir ve mantı yemeğinin vazgeçilmezidir. Salçalı mantı sosu ise herkesin çok sevdiği ve en ç...
Devamını Oku

Fırında Mantı

Fırında Mantı, Lezzetli oluşuyla mutfakların vazgeçilmezi olan mantı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Mantı özellikle Kayseri ve Sivas gibi illeri...
Devamını Oku

Arnavut Mantısı

Arnavut Mantısı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen fakat yapılışının zahmetli oluşu nedeni ile kişilerin yapmaktan çekindiği mantı çeşitlerinden biri de Arnavut ...
Devamını Oku

Sosyete Mantısı

Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında a...
Devamını Oku

Kızarmış Mantı

Kızarmış Mantı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen ve birçok kişi tarafında tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de kızarmış mantıdır. Kızarmış mantı tarifi şu ...
Devamını Oku

Mantı Hamuru

Mantı hamuru, diğer mantılardan başlıca farkı ortaya çıkarır. Mantı bohça şeklinde şekillendirildiği benzeri, yufkası tam kare olarak da kesilir. İçi do...
Devamını Oku

Mantı Çeşitleri

Mantı çeşitleri, özel günler, davetler veya düğünler de aranan yemeklerden bir tanesi de mantıdır. Yapılması her ne kadar meşakkatli olsa da lezzeti yap...
Devamını Oku

Hazır Yufkadan Mantı

Hazır yufkadan mantı, sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir. Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsiz olduğu ...
Devamını Oku

İtalyan Mantısı

İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan İtalyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedir. Özel...
Devamını Oku

Hazır Mantı Nasıl Yapılır

Hazır mantı Nasıl yapılır, hazır mantı, mantı severlerin fakat yapmaya zamanı ve el becerisi olmayanların kurtuluşudur. Yapımı çok kolay bir mantı çeşididir...
Devamını Oku

Mantı Salatası

Mantı salatası; mantı Kayseri yöresine ait geleneksel bir hamur işidir. Mantı ile birden çok yemek yapılmaktadır. Mantı yemekleri çok sevilerek yenilir ...
Devamını Oku

Kayseri Mantısı

Kayseri mantısı, Kayseri yöresinin çok güzel bir yemeğidir. Kayseri mantısı herkes tarafından çok sevilen bir yemek çeşididir. Mantı hamur işi muciz...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024