Patates Mantısı

Patates mantısı, bu mantı çeşidi patates ile yapılan fakat oldukça lezzetli hafif bir yemek tarifidir. Beş çaylarında sabah kahvaltılarında brançlarda akşam yemeklerinde rahatlıkla tüketilebilecek lezzetlerden biridir. Farklı sunumu ile sofralarınıza şıklık katacak lezzetlerden biridir. Yapım aşıması da çok zor olmayan bir tariftir biraz zamanınızı alabilir fakat buna değecek lezzette ve şıklık da bir sunum olacaktır.

Patates mantısı yapımı için gerekli malzemeler

  • Altı yedi tane patates
  • Yarım demet maydanoz
  • Bir tutam samut
  • Bir çay kaşığı pul biber
  • Yüz gram kıyma
  • Bir adet kuru soğan
  • İki tatlı kaşığı salça
  • Bir çay kaşığı karabiber
  • Bir kâse süzme yoğurt
  • İki yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • Damak tadına göre tuz

Patates mantısı nasıl yapılır?


Patates mantısı yapımı için ilk olarak altı yedi tane patates yıkanır ve bir tencereye alınır üzerini geçecek kadar su ilave edilerek ocağa alınır ve ocağın altı açılır. Patatesler haşlanmaya bırakılır. Patates haşlanırken patateslerin içerisine konulacak olan kıymalı iç harç hazırlanır. İsteğe göre kıyma yerine garnitür koyabilir ya da sade yapabilirsiniz. Kıymalı harç için ilk olarak bir adet kuru soğan çok küçük bir şekilde doğranır ve bir tavaya alınır üzerine yarım çay bardağı sıvı yağ ilave edilir. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Ardından bir tatlı kaşığı salça eklenir salça da kavrulunca üzerine yüz gram kadar kıyma eklenir ve damak tadına göre tuz ilavesi yapılır.
Kıymanın içerisine bir çay kaşığı karabiber eklenir. İsteğe göre farklı baharatlarda kullanabilirsiniz. Kıyma pişince ocağın altı kapatılır ve iç harç soğuması için bir kenara alınır. Patatesler kontrol edilir ve pişmişse tencereden alınır. Tencereden alınan patatesler soğuk suya tutulur ve soyulmaya başlanır. Patatesler soyulunca derin bir kaba alınır ve patates ezici yardımı ile iyice ezilir pütürlü bir yapı kalmamasına dikkat edilir. İçerisine eklemek için samut ve maydanoz yıkanır ve çok ince bir şekilde doğranır. Büyük doğranınca hoş olmayan bir görüntü oluşabilir. Doğranan yeşilliklerde patateslerin içerisine ilave edilir ve iyice karıştırılır. Ardından pul biberi ve damak tadınıza göre tuzu ayarlanır ve el ile yoğrulmaya başlanır. Tüm malzeme iyice karışınca ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır ve el ile yuvarlanır daha sonra parmak yardımı ile ortalarına kıymalı harç koyabilmemiz için oyuntular açılır çanak şekli verilir tüm patatesler bu şekilde hazırlanarak servis tabağına alınır. Tüm patatesler hazırlanınca içlerinin oyuk kısımları daha önceden hazırlanmış olan kıymalı harç ile doldurulur. Harç konulduktan sonra bir kâse süzme yoğurt hafif çırpılır ve ister sarımsaklı ister sade yoğurttan birer kaşık kıymalı patateslerin üzerine dökülür. Son olarak iki yemek kaşığı tereyağı tava da eritilir içerisine bir tatlı kaşığı salça bir tatlı kaşığı nane eklenir ve kavrulur ardından yoğurdun üzerine gezdirilir. Patates mantısı hazır afiyetle yiyebilirsiniz.
20.01.2024 17:39:39
Patates Mantısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Patates Mantısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Patates Mantısı"
Meraba ben yemekler den mantıyı çok severim.Sık sık da bizim evde yapılır. Geçenlerde bir arkadaşıma misafirlige gittiğimiz de menude patates mantısı vardı.Tarifini kendisinden de aldım ama tadı onlardaki gibi lezzetli olmamıştı.Acaba malzemeler de bir eksik mi var bilemedim.Patates mantısı severler bana yardımcı olursa sevinirim?
Ünkan . 07.10.2018 17:05:10

Mantının Yanına Ne Gider

Mantının yanına ne gider, Mantı başlı başına bir öğündür tek başına dahi yemek masallarının baş tacıdır. Benim şahsi tercihin mantı ve yanına bol yeşill...
Devamını Oku

Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir

Dondurulmuş mantı nasıl pişirilir, mantı birçok ev hanımları yapılması zor olan bir yemek olarak görürler. Aslında mantı yapmak hamur yoğrulduktan sonra geri...
Devamını Oku

Mantı Nasıl Haşlanır

Mantı nasıl haşlanır, Mantı hemen hemen herkesin severek yediği yöresel bir yemek çeşididir. En lezzetli mantı adıyla ün kazanmış olan Kayseri ilimizde yapıl...
Devamını Oku

Mantı Sosu

Mantı yemeği, Kayseri yöresine ait olan ve Türkiye'nin istisnasız her ilinde sevilerek yapılan bir yemek çeşididir. Mantıdan kısaca bahsedecek olursak; ...
Devamını Oku

Kavurma Mantı Tarifi

Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin se...
Devamını Oku

Kıymasız Mantı

Kıymasız mantı, et sevmeyenler için alternatif lezzetlerden bir tanesi de kıymasız mantıdır. Bana sorarsanız ben tabi ki kıymalı yapılan mantıyı tercih ederi...
Devamını Oku

Azeri Mantısı

Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir;...
Devamını Oku

Mantı Kaç Kalori?

Mantı kaç kalori, genellikle beyaz undan yapılır, mantı hem sağlığımıza kayıp vermekte hem de kilo alımına yol açmaktadır. Yediden yetmişe herkes tarafı...
Devamını Oku

Mantı Sosları

Mantı Sosları, mantıyı mantı yapan en önemli unsurlardan biridir ve mantı yemeğinin vazgeçilmezidir. Salçalı mantı sosu ise herkesin çok sevdiği ve en ç...
Devamını Oku

Fırında Mantı

Fırında Mantı, Lezzetli oluşuyla mutfakların vazgeçilmezi olan mantı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Mantı özellikle Kayseri ve Sivas gibi illeri...
Devamını Oku

Arnavut Mantısı

Arnavut Mantısı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen fakat yapılışının zahmetli oluşu nedeni ile kişilerin yapmaktan çekindiği mantı çeşitlerinden biri de Arnavut ...
Devamını Oku

Sosyete Mantısı

Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında a...
Devamını Oku

Kızarmış Mantı

Kızarmış Mantı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen ve birçok kişi tarafında tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de kızarmış mantıdır. Kızarmış mantı tarifi şu ...
Devamını Oku

Mantı Hamuru

Mantı hamuru, diğer mantılardan başlıca farkı ortaya çıkarır. Mantı bohça şeklinde şekillendirildiği benzeri, yufkası tam kare olarak da kesilir. İçi do...
Devamını Oku

Mantı Çeşitleri

Mantı çeşitleri, özel günler, davetler veya düğünler de aranan yemeklerden bir tanesi de mantıdır. Yapılması her ne kadar meşakkatli olsa da lezzeti yap...
Devamını Oku

Hazır Yufkadan Mantı

Hazır yufkadan mantı, sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir. Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsiz olduğu ...
Devamını Oku

İtalyan Mantısı

İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan İtalyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedir. Özel...
Devamını Oku

Hazır Mantı Nasıl Yapılır

Hazır mantı Nasıl yapılır, hazır mantı, mantı severlerin fakat yapmaya zamanı ve el becerisi olmayanların kurtuluşudur. Yapımı çok kolay bir mantı çeşididir...
Devamını Oku

Mantı Salatası

Mantı salatası; mantı Kayseri yöresine ait geleneksel bir hamur işidir. Mantı ile birden çok yemek yapılmaktadır. Mantı yemekleri çok sevilerek yenilir ...
Devamını Oku

Kayseri Mantısı

Kayseri mantısı, Kayseri yöresinin çok güzel bir yemeğidir. Kayseri mantısı herkes tarafından çok sevilen bir yemek çeşididir. Mantı hamur işi muciz...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024