Patatesli Mantı

Patatesli Mantı, patates ile hamurun birbiriyle iç içe bambaşka bir enfes tat oluşturulmasıyla elde edilen mantı türüdür. Patatesin besin değerleriyle sağlık bakımından da apayrı bir katkı sağlayan gıdadır. Herkesin iştahla yiyebileceği patatesli mantı sofralar için farklı bir seçenektir. Dikkat edilmesi gereken nokta patatesin taze olarak seçimidir.
Patatesli mantı tokluk hissi uyandırır. Oldukça lezzetli olan bu besin maddesini tek öğün olarak da sunsanız bayağı doyurucu bir etkiye sahip olacaktır. Patatesin ve tahıl ürünü olan unun içerisindeki besin değerlerinin yüksek olması ile vücuda vitamin ve minerallerin girişini sağlayarak sağlık açısından oldukça faydalı bir besin olma özelliğine sahiptir.

Patatesli mantı için gerekli malzemeler


Hamuru için

  • 7 bardak un
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 2 yumurta
  • Aldığı kadar su

İç harcı için

  • 3 adet büyük boy patates
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
Sosu için
  • 6 kaşık zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
Patatesli mantı nasıl yapılır?

Patatesler yıkanarak kabuklu halde tencereye alınarak içerisine yeteri miktarda su eklenip haşlamaya bırakılır. Haşlanan patatesler soyulup ezme yöntemiyle belirli kıvama getirilir. Soğan ince kıyılıp doğranarak az miktarda zeytinyağında kavrulur.
Soğanın içerisine püre haline getirilen patatesler eklenir. Üzerine kırmızı toz biber, tuz, karabiber de eklenerek karıştırılarak kısa süreliğine pişirilip soğumaya bırakılır. Daha sonra yumurta, tuz derin bir kap içine alınarak karıştırılır. Sonrasında un ve su eklenir. Bu karışım hamur haline gelene yoğurulur ve üzerine şeffaf bir jelatin kapatılarak dinlendirilir. Diğer yandan dinlendirilen hamur büyük bezeler halinde alınan hamur oklava yardımıyla daire şeklinde açılır. Uzun şerit olarak bıçak yardımıyla kesilir. Sonrasında bu şeritler kare olarak kesilip küçük parçalara ayrılır. Bu ince açılmış kare hamur parçalarının içerisine çok az miktarda hazırlanan patates koyularak köşeleri kapatılacak şekilde büzülür. Her yapılan mantı unlanmış tepsiye düzgün bir şekilde dizilir. Tepsinin unlu olmasının sebebi hamurun tepsiye yapışmasını engellemektir. Bir tencere içerisine 1 litre su koyulup kaynamaya başlayınca tuz ve mantılar eklenir. Haşlanan mantılar soğuk sudan geçirilerek kevgir eşliğinde süzülmeye bırakılır. Diğer taraftan zeytinyağı ve nane kavrulur. Süzülen mantılar servis tabağına alınarak üzerine yoğurt dökülür. Bunun üzerine de zeytinyağlı nane sosu dökülerek leziz görünümüyle sunuma hazır hale getirilir.

Afiyet olsun.

20.01.2024 10:40:23
Patatesli Mantı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Patatesli Mantı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Patatesli Mantı"
Et sevmeyen vejetaryen kişiler için harika bir lezzet diye düşünüyorum. Benim sizden öğrenmek istediğim şey ise patatesli mantının kalori değerini ne olduğudur? Şimdiden çok teşekkür ederim.
Özğüi . 02.10.2018 19:43:22

Mantının Yanına Ne Gider

Mantının yanına ne gider, Mantı başlı başına bir öğündür tek başına dahi yemek masallarının baş tacıdır. Benim şahsi tercihin mantı ve yanına bol yeşill...
Devamını Oku

Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir

Dondurulmuş mantı nasıl pişirilir, mantı birçok ev hanımları yapılması zor olan bir yemek olarak görürler. Aslında mantı yapmak hamur yoğrulduktan sonra geri...
Devamını Oku

Mantı Nasıl Haşlanır

Mantı nasıl haşlanır, Mantı hemen hemen herkesin severek yediği yöresel bir yemek çeşididir. En lezzetli mantı adıyla ün kazanmış olan Kayseri ilimizde yapıl...
Devamını Oku

Mantı Sosu

Mantı yemeği, Kayseri yöresine ait olan ve Türkiye'nin istisnasız her ilinde sevilerek yapılan bir yemek çeşididir. Mantıdan kısaca bahsedecek olursak; ...
Devamını Oku

Kavurma Mantı Tarifi

Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin se...
Devamını Oku

Kıymasız Mantı

Kıymasız mantı, et sevmeyenler için alternatif lezzetlerden bir tanesi de kıymasız mantıdır. Bana sorarsanız ben tabi ki kıymalı yapılan mantıyı tercih ederi...
Devamını Oku

Azeri Mantısı

Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir;...
Devamını Oku

Mantı Kaç Kalori?

Mantı kaç kalori, genellikle beyaz undan yapılır, mantı hem sağlığımıza kayıp vermekte hem de kilo alımına yol açmaktadır. Yediden yetmişe herkes tarafı...
Devamını Oku

Mantı Sosları

Mantı Sosları, mantıyı mantı yapan en önemli unsurlardan biridir ve mantı yemeğinin vazgeçilmezidir. Salçalı mantı sosu ise herkesin çok sevdiği ve en ç...
Devamını Oku

Fırında Mantı

Fırında Mantı, Lezzetli oluşuyla mutfakların vazgeçilmezi olan mantı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Mantı özellikle Kayseri ve Sivas gibi illeri...
Devamını Oku

Arnavut Mantısı

Arnavut Mantısı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen fakat yapılışının zahmetli oluşu nedeni ile kişilerin yapmaktan çekindiği mantı çeşitlerinden biri de Arnavut ...
Devamını Oku

Sosyete Mantısı

Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında a...
Devamını Oku

Kızarmış Mantı

Kızarmış Mantı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen ve birçok kişi tarafında tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de kızarmış mantıdır. Kızarmış mantı tarifi şu ...
Devamını Oku

Mantı Hamuru

Mantı hamuru, diğer mantılardan başlıca farkı ortaya çıkarır. Mantı bohça şeklinde şekillendirildiği benzeri, yufkası tam kare olarak da kesilir. İçi do...
Devamını Oku

Mantı Çeşitleri

Mantı çeşitleri, özel günler, davetler veya düğünler de aranan yemeklerden bir tanesi de mantıdır. Yapılması her ne kadar meşakkatli olsa da lezzeti yap...
Devamını Oku

Hazır Yufkadan Mantı

Hazır yufkadan mantı, sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir. Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsiz olduğu ...
Devamını Oku

İtalyan Mantısı

İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan İtalyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedir. Özel...
Devamını Oku

Hazır Mantı Nasıl Yapılır

Hazır mantı Nasıl yapılır, hazır mantı, mantı severlerin fakat yapmaya zamanı ve el becerisi olmayanların kurtuluşudur. Yapımı çok kolay bir mantı çeşididir...
Devamını Oku

Mantı Salatası

Mantı salatası; mantı Kayseri yöresine ait geleneksel bir hamur işidir. Mantı ile birden çok yemek yapılmaktadır. Mantı yemekleri çok sevilerek yenilir ...
Devamını Oku

Kayseri Mantısı

Kayseri mantısı, Kayseri yöresinin çok güzel bir yemeğidir. Kayseri mantısı herkes tarafından çok sevilen bir yemek çeşididir. Mantı hamur işi muciz...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024