Saçaklı Mantı

Saçaklı mantı, Balıkesir yöresinde oldukça sık yapılan bir tariftir. Bunun özelliği hamurun suyu dökülünce iyice yumuşatılıyor, hamur kuru kalmıyor. Mantının en önemli özelliği hamurunun yumuşamış olmasıdır. Hamurun fazla olmaması da gerekiyor. Zaten başlı başına doyurucu bir tariftir. Bir yufka ile dört kişilik tarif hazırlanıyor. Verdiğimiz tarifte tavuk eti ve sos kullandık.
Balıkesir yöresinde bazen sos yerine tavuklu nohut yemeği de dökülüyor. Bu mantının hazırlanması da oldukça kolay. Öyle mantıları tek tek kapatmak zorunda kalmıyorsunuz. Tek başına ana yemek gibi tüketilebilir. Eğer hamurunuz fazla gelirse, kalanından ev yapımı erişte hazırlayabilirsiniz. Yani çok amaçlı bir yemek yapmış olursunuz. Bu tarife benzer hazır yufka ile yapılan tariflerde bulunmaktadır. Ancak kendi yaptığınız hamurla daha lezzetli olduğunu söylememize gerek yok. Şimdi bu yöresel mantı tarifini beraber hazırlamaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Saçaklı mantı için gerekli malzemeler

  • 1,5 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • Yeteri kadar tuz ve su

Sosu ve harcı için

  • 400 gram tavuk eti (Tercihen tavuk göğüs eti olsun)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası

Saçaklı mantı nasıl yapılır?


Hamur malzemeleriyle biraz sertçe hamuru yoğurmaya başlayın. Suyu içine yavaş eklerseniz, hamjurda istediğiniz kıvamı daha kolay yakalarsınız. Yoğurduktan sonra hamuru 15-20 dakika kadar dinlendirin.

Dinlenmiş hamurla fazla ince olmayan yufkayı oklavaya açın. Yufkanın üzerini iyice unlayın. Yufkanın bir ucunu sonuna kadar yaklaşık 6 cm kalınlığında katlamaya başlayın. Bunu şeritler halinde keseceksiniz. Bu şeritleri daha sonra ikiye bölerseniz, fazla uzun olmazlar. Kestiğiniz şeritlerin üzerindeki unu sirkeleyerek, tepsinin içine alın. Fırını bu arada 180 derecede kızdırın. Tepsiyi fırına koyarak, şeritleri biraz kızartın.

Bu arada tavukları tencerede haşlayın. Tavukları ince şekilde didikleyin. Fırından aldığınız hamur şeritlerinin üzerine tavuğun suyunu gezdirin. Üzerini alüminyum folyo ile kapatın. Bu şekilde hamurlar iyice yumuşayacaktır. Daha sonra didiklediğiniz tavuk etlerini üzerine serpiştirin. Sos tavasının içinde tereyağını domates salçası ile kızdırarak, saçaklı mantı üzerine gezdirin. Saçaklı mantı tarifini sıcak olarak sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

19.01.2024 00:22:39
Saçaklı Mantı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Saçaklı Mantı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Saçaklı Mantı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Mantının Yanına Ne Gider

Mantının yanına ne gider, Mantı başlı başına bir öğündür tek başına dahi yemek masallarının baş tacıdır. Benim şahsi tercihin mantı ve yanına bol yeşill...
Devamını Oku

Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir

Dondurulmuş mantı nasıl pişirilir, mantı birçok ev hanımları yapılması zor olan bir yemek olarak görürler. Aslında mantı yapmak hamur yoğrulduktan sonra geri...
Devamını Oku

Mantı Nasıl Haşlanır

Mantı nasıl haşlanır, Mantı hemen hemen herkesin severek yediği yöresel bir yemek çeşididir. En lezzetli mantı adıyla ün kazanmış olan Kayseri ilimizde yapıl...
Devamını Oku

Mantı Sosu

Mantı yemeği, Kayseri yöresine ait olan ve Türkiye'nin istisnasız her ilinde sevilerek yapılan bir yemek çeşididir. Mantıdan kısaca bahsedecek olursak; ...
Devamını Oku

Kavurma Mantı Tarifi

Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin se...
Devamını Oku

Kıymasız Mantı

Kıymasız mantı, et sevmeyenler için alternatif lezzetlerden bir tanesi de kıymasız mantıdır. Bana sorarsanız ben tabi ki kıymalı yapılan mantıyı tercih ederi...
Devamını Oku

Azeri Mantısı

Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir;...
Devamını Oku

Mantı Kaç Kalori?

Mantı kaç kalori, genellikle beyaz undan yapılır, mantı hem sağlığımıza kayıp vermekte hem de kilo alımına yol açmaktadır. Yediden yetmişe herkes tarafı...
Devamını Oku

Mantı Sosları

Mantı Sosları, mantıyı mantı yapan en önemli unsurlardan biridir ve mantı yemeğinin vazgeçilmezidir. Salçalı mantı sosu ise herkesin çok sevdiği ve en ç...
Devamını Oku

Fırında Mantı

Fırında Mantı, Lezzetli oluşuyla mutfakların vazgeçilmezi olan mantı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Mantı özellikle Kayseri ve Sivas gibi illeri...
Devamını Oku

Arnavut Mantısı

Arnavut Mantısı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen fakat yapılışının zahmetli oluşu nedeni ile kişilerin yapmaktan çekindiği mantı çeşitlerinden biri de Arnavut ...
Devamını Oku

Sosyete Mantısı

Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında a...
Devamını Oku

Kızarmış Mantı

Kızarmış Mantı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen ve birçok kişi tarafında tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de kızarmış mantıdır. Kızarmış mantı tarifi şu ...
Devamını Oku

Mantı Hamuru

Mantı hamuru, diğer mantılardan başlıca farkı ortaya çıkarır. Mantı bohça şeklinde şekillendirildiği benzeri, yufkası tam kare olarak da kesilir. İçi do...
Devamını Oku

Mantı Çeşitleri

Mantı çeşitleri, özel günler, davetler veya düğünler de aranan yemeklerden bir tanesi de mantıdır. Yapılması her ne kadar meşakkatli olsa da lezzeti yap...
Devamını Oku

Hazır Yufkadan Mantı

Hazır yufkadan mantı, sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir. Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsiz olduğu ...
Devamını Oku

İtalyan Mantısı

İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan İtalyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedir. Özel...
Devamını Oku

Hazır Mantı Nasıl Yapılır

Hazır mantı Nasıl yapılır, hazır mantı, mantı severlerin fakat yapmaya zamanı ve el becerisi olmayanların kurtuluşudur. Yapımı çok kolay bir mantı çeşididir...
Devamını Oku

Mantı Salatası

Mantı salatası; mantı Kayseri yöresine ait geleneksel bir hamur işidir. Mantı ile birden çok yemek yapılmaktadır. Mantı yemekleri çok sevilerek yenilir ...
Devamını Oku

Kayseri Mantısı

Kayseri mantısı, Kayseri yöresinin çok güzel bir yemeğidir. Kayseri mantısı herkes tarafından çok sevilen bir yemek çeşididir. Mantı hamur işi muciz...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024