Saçaklı Mantı
Saçaklı mantı, Balıkesir yöresinde oldukça sık yapılan bir tariftir. Bunun özelliği hamurun suyu dökülünce iyice yumuşatılıyor, hamur kuru kalmıyor. Mantının en önemli özelliği hamurunun yumuşamış olmasıdır. Hamurun fazla olmaması da gerekiyor. Zaten başlı başına doyurucu bir tariftir. Bir yufka ile dört kişilik tarif hazırlanıyor. Verdiğimiz tarifte tavuk eti ve sos kullandık.
Balıkesir yöresinde bazen sos yerine tavuklu nohut yemeği de dökülüyor. Bu mantının hazırlanması da oldukça kolay. Öyle mantıları tek tek kapatmak zorunda kalmıyorsunuz. Tek başına ana yemek gibi tüketilebilir. Eğer hamurunuz fazla gelirse, kalanından ev yapımı erişte hazırlayabilirsiniz. Yani çok amaçlı bir yemek yapmış olursunuz. Bu tarife benzer hazır yufka ile yapılan tariflerde bulunmaktadır. Ancak kendi yaptığınız hamurla daha lezzetli olduğunu söylememize gerek yok. Şimdi bu yöresel mantı tarifini beraber hazırlamaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.
Saçaklı mantı için gerekli malzemeler- 1,5 su bardağı un
- 1 adet yumurta
- Yeteri kadar tuz ve su
Sosu ve harcı için- 400 gram tavuk eti (Tercihen tavuk göğüs eti olsun)
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
Saçaklı mantı nasıl yapılır?
Hamur malzemeleriyle biraz sertçe hamuru yoğurmaya başlayın. Suyu içine yavaş eklerseniz, hamjurda istediğiniz kıvamı daha kolay yakalarsınız. Yoğurduktan sonra hamuru 15-20 dakika kadar dinlendirin.
Dinlenmiş hamurla fazla ince olmayan yufkayı oklavaya açın. Yufkanın üzerini iyice unlayın. Yufkanın bir ucunu sonuna kadar yaklaşık 6 cm kalınlığında katlamaya başlayın. Bunu şeritler halinde keseceksiniz. Bu şeritleri daha sonra ikiye bölerseniz, fazla uzun olmazlar. Kestiğiniz şeritlerin üzerindeki unu sirkeleyerek, tepsinin içine alın. Fırını bu arada 180 derecede kızdırın. Tepsiyi fırına koyarak, şeritleri biraz kızartın.
Bu arada tavukları tencerede haşlayın. Tavukları ince şekilde didikleyin. Fırından aldığınız hamur şeritlerinin üzerine tavuğun suyunu gezdirin. Üzerini alüminyum folyo ile kapatın. Bu şekilde hamurlar iyice yumuşayacaktır. Daha sonra didiklediğiniz tavuk etlerini üzerine serpiştirin. Sos tavasının içinde tereyağını domates salçası ile kızdırarak, saçaklı mantı üzerine gezdirin. Saçaklı mantı tarifini sıcak olarak sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
19.01.2024 00:22:39
Saçaklı Mantı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|