Sinop Mantısı
Sinop mantısı, kulak mantısı diye de bilinen Sinop yöresine ait bir mantıdır. Tarihte Karadeniz bölgesi Rum Pontus cemiyeti egemenliğinde olan bölgede Rumlardan alınıp, günümüze kadar değişikliğe uğrayarak gelmiş olan bu tarif, oldukça lezzetli oluyor. Mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz. Verdiğimiz ölçülere göre yaparsanız, üç beze çıkacaktır.
Her bir su bardağı unla bir beze mantı hazırlayabilirsiniz. Siz ölçünüzü buna uygun yapabilirsiniz. Yörede oldukça sevilen bir yemek olan Sinop mantısı sıkça yapılıyor. Sizlerde de alışkanlık yapabilir. Mantının cevizle uyumunu bu tarifte göreceksiniz. Dilerseniz mantıyı hep birlikte hazırlamaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.
Sinop mantısı için gerekli malzemeler
Hamuru için- 3 su bardağı un
- 1 adet yumurta
- Yeteri kadar tuz ve su
İç harcı için- 300 gram kıyma
- 2 adet kuru soğan
- Yeteri kadar karabiber ve tuz
Sosu için- 1 kâse sarımsaklı yoğurt
- 1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz
- 1 çay bardağı keş rendesi
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
Sinop mantısı nasıl yapılır?
Yoğurma kabının içinde unu, yumurtayı, tuzu koyarak, içine su ilave edip mantının hamurunu yoğurmaya başlayın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Bunu yaklaşık 20 dakika kadar dinlendirin. Bu arada mantının iç harcını hazırlayabilirsiniz.
Çok ince kıyılmış soğanı kıyma, tuz ve karabiberle birlikte kâsenin içinde karıştırın. Bunu mantının iç harcında kullanacağız. Bu arada hamur yeteri kadar dinlendiyse, bunu 3 bezeye ayırın. Her birini oklavayla açın. Bunları 2 cm genişliğinde karelere kesin. İçlerine hazırladığınız kıymalı harçtan koyun. Hamurları önce üçgen şeklinde katlayın. Daha sonra orta parmağınızın çevresinde üçgenin iki ucunu birleştirin. Bu şekil aynı İtalyanların ravioli mantısının şekline benziyor. Bu nedenle yapmakta zorlanmazsınız. Mantılar bu şekilde kulağı andırdığından, Sinop yöresinde buna kulak mantısı derler. Yaptığınız mantıları içini unladığınız bir tepsiye yerleştirin.
İşlemler bitince tencerede su haşlamaya başlayın. Mantıları kaynayan suyun içine koyarak, yaklaşık 10 dakika kadar pişirin. Suyun içine biraz tuz ilave etmeyi atlamayın. Pişen mantıları süzgecin içine alın. Bunları iki servis tabağına bölün. Bir tabağın içine sarımsaklı yoğurt koyun. Üzerine tereyağında kızdırılmış kırmızı toz biber dökün. Diğer tabakta mantının üzerine keşle, çekilmiş cevizi karıştırarak dökün. Üzerine yine kızdırılmış tereyağı dökün. Sinop mantısı servis edilmeye hazır. Sıcak olarak ikram etmenizi tavsiye ederiz.
Afiyet olsun.
20.01.2024 09:42:44
Sinop Mantısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|