Şiş Mantısı

Şiş Mantısı, ilk duyduğunuz zaman gerçekten ismini hiç duymayan kişiler için oldukça ilginç gelmektedir. Şiş mantısı mı olur, ben hiç duymadım diyebilirsiniz. Aslında oldukça basit bir şekilde yapılan şiş mantısı lezzet bakımından da hemen hemen kıymalı mantının yerini tutmasa da çıtır çıtır olduğu için gerçekten çok farklı bir lezzet oluyor.
Ayrıca şiş mantısını bolca hazırlayıp buzdolabı poşetine koyduktan sonra buzlukta saklayabilirsiniz. Ani gelen misafirlerinize hemen şiş mantısını hazırlayarak ikram edebilirsiniz. Eğer evde hiç örgü şişi yoksa, yufkayı sarma işlemini pipet ile de yapabilirsiniz.

Şiş Mantısı İçin Gerekli Malzemeleri

  • 3 adet el açması taze yufka
  • 3,5 ya da 4 numara örgü şişi

Üzeri için

  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Kırmızı pul biber
  • 1 kâse yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • Kızartmak için bir miktar sıvı yağ

Şiş Mantısı Nasıl Yapılır?


Öncelikle hazır aldığımız el açması yufkaları mutfak tezgâhının üzerine serelim. Yuvarlak şekilde olan yufkaların kenar kısımlarını bıçak ile keserek kare şeklini almasını sağlayalım. Yufkaları mantıya sararken daha rahat olması için kare halini alması gerekmektedir. Yufkayı tam ortadan ikiye keselim ve tam bir şiş boyu olmasını sağlayalım. Uzunlamasına ince kestiğimiz yufkaların kenar kısmından başlayarak şişe sıkı bir şekilde sarıyoruz. Bütün yufkanın boyu kadar sarma işlemine devam ediyoruz, bitirme kısmında parmağımız ile hafif su sürüp bitiriyoruz.
Şiş mantıyı dilimlerken açılmaması için uç kısmını mutlaka su ile ıslatarak kapatmalıyız. Yufkanın ucu yapıştıktan sonra sardığımız şişi çekip çıkarıyoruz. Bütün yufkaları rulo şeklinde hazırladıktan sonra keskin bir bıçak ile küçük küçük keselim. Kızartma tavasının içerisine sıvı yağı koyalım ve iyice ısındıktan sonra hazırladığımız minik şiş mantıları kızartıyoruz. Yufkaların fazla yağını almak için kızardıktan sonra havlu kâğıdın üzerine çıkarın. Bu arada sarımsağın kabuklarını soyup ezdikten sonra yoğurt ile karıştırarak hazırlayalım. Domates salçasını küçük bir tavanın içerisine alalım ve bir miktar su ilave ederek hafif açalım. Daha sonra az miktarda sıvı yağ ekleyerek kokusu çıkıncaya kadar 2-3 dakika salçayı kavuralım. Şiş mantısı kızardıktan sonra servis tabağına alalım ve üzerine sarımsaklı yoğurdu gezdirelim. En üste salça sosunu gezdirdikten sonra az miktarda kırmızı pul biber serpelim ve şiş mantısı servise hazır.

Afiyet olsun.
21.01.2024 22:05:17
Şiş Mantısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Şiş Mantısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Şiş Mantısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Mantının Yanına Ne Gider

Mantının yanına ne gider, Mantı başlı başına bir öğündür tek başına dahi yemek masallarının baş tacıdır. Benim şahsi tercihin mantı ve yanına bol yeşill...
Devamını Oku

Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir

Dondurulmuş mantı nasıl pişirilir, mantı birçok ev hanımları yapılması zor olan bir yemek olarak görürler. Aslında mantı yapmak hamur yoğrulduktan sonra geri...
Devamını Oku

Mantı Nasıl Haşlanır

Mantı nasıl haşlanır, Mantı hemen hemen herkesin severek yediği yöresel bir yemek çeşididir. En lezzetli mantı adıyla ün kazanmış olan Kayseri ilimizde yapıl...
Devamını Oku

Mantı Sosu

Mantı yemeği, Kayseri yöresine ait olan ve Türkiye'nin istisnasız her ilinde sevilerek yapılan bir yemek çeşididir. Mantıdan kısaca bahsedecek olursak; ...
Devamını Oku

Kavurma Mantı Tarifi

Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin se...
Devamını Oku

Kıymasız Mantı

Kıymasız mantı, et sevmeyenler için alternatif lezzetlerden bir tanesi de kıymasız mantıdır. Bana sorarsanız ben tabi ki kıymalı yapılan mantıyı tercih ederi...
Devamını Oku

Azeri Mantısı

Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir;...
Devamını Oku

Mantı Kaç Kalori?

Mantı kaç kalori, genellikle beyaz undan yapılır, mantı hem sağlığımıza kayıp vermekte hem de kilo alımına yol açmaktadır. Yediden yetmişe herkes tarafı...
Devamını Oku

Mantı Sosları

Mantı Sosları, mantıyı mantı yapan en önemli unsurlardan biridir ve mantı yemeğinin vazgeçilmezidir. Salçalı mantı sosu ise herkesin çok sevdiği ve en ç...
Devamını Oku

Fırında Mantı

Fırında Mantı, Lezzetli oluşuyla mutfakların vazgeçilmezi olan mantı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Mantı özellikle Kayseri ve Sivas gibi illeri...
Devamını Oku

Arnavut Mantısı

Arnavut Mantısı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen fakat yapılışının zahmetli oluşu nedeni ile kişilerin yapmaktan çekindiği mantı çeşitlerinden biri de Arnavut ...
Devamını Oku

Sosyete Mantısı

Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında a...
Devamını Oku

Kızarmış Mantı

Kızarmış Mantı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen ve birçok kişi tarafında tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de kızarmış mantıdır. Kızarmış mantı tarifi şu ...
Devamını Oku

Mantı Hamuru

Mantı hamuru, diğer mantılardan başlıca farkı ortaya çıkarır. Mantı bohça şeklinde şekillendirildiği benzeri, yufkası tam kare olarak da kesilir. İçi do...
Devamını Oku

Mantı Çeşitleri

Mantı çeşitleri, özel günler, davetler veya düğünler de aranan yemeklerden bir tanesi de mantıdır. Yapılması her ne kadar meşakkatli olsa da lezzeti yap...
Devamını Oku

Hazır Yufkadan Mantı

Hazır yufkadan mantı, sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir. Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsiz olduğu ...
Devamını Oku

İtalyan Mantısı

İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan İtalyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedir. Özel...
Devamını Oku

Hazır Mantı Nasıl Yapılır

Hazır mantı Nasıl yapılır, hazır mantı, mantı severlerin fakat yapmaya zamanı ve el becerisi olmayanların kurtuluşudur. Yapımı çok kolay bir mantı çeşididir...
Devamını Oku

Mantı Salatası

Mantı salatası; mantı Kayseri yöresine ait geleneksel bir hamur işidir. Mantı ile birden çok yemek yapılmaktadır. Mantı yemekleri çok sevilerek yenilir ...
Devamını Oku

Kayseri Mantısı

Kayseri mantısı, Kayseri yöresinin çok güzel bir yemeğidir. Kayseri mantısı herkes tarafından çok sevilen bir yemek çeşididir. Mantı hamur işi muciz...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024