Sosyete Mantısı

Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında ana yemektir. Sosyete mantısı gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak hazırlanabilir. Hazırlanması ve pişirilmesi oldukça pratiktir. Eğer daha önce sosyete mantısı yapmamış iseniz önereceğimiz tarif ile kolay şekilde hazırlayabilirsiniz.

Sosyete Mantısı Püf Noktaları

  • Sosyete mantısının pişirilmesi kolay olsa da fırının ayarının 185 derecede olması mantısının daha güzel pişmesi adına önemlidir. Ne çok hızlı ne de çok yavaş pişirilmemesi gerekir.
  • İki çeşit sosu olan mantının ilk önce salçalı sosunun dökülmesi gerekir. Nedeni ise salçalı sos yufka ile pişirilen mantıyı biraz yumuşatacaktır.
  • Yoğurt ile yapılan sosun içerisine sarımsak ilave edilmesi lezzetini arttıracağı için sarımsak kullanılması gerekir. Ancak kokusundan rahatsız olacak iseniz sadece tuz da kullanabilirsiniz.
  • Mantının salçalı sosunun çok sıcak dökülmemesi gerekir. Eğer sos sıcak dökülür ise mantıyı çok yumuşatacaktır ve hamur olmasını sağlayacaktır. Bu nedenden dolayı da sosu ılık dökmek lezzetini arttıracaktır.
  • Sosyete mantısını piştikten sonra üzerine nemli bir bez örtülür ise mantılar kurumayacak ve daha güzel olacaktır. Kurur ise sosunu sıcak dökmeniz mantının lezzetini arttıracaktır. Ancak yumuşak olan sosyete mantısının üzerine salça ile hazırlanmış olan sosu ılık dökmeniz gerekir.

Sosyete Mantısı İçin Gerekli Malzemeleri

  • 4 tane hazır yufka
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 300 gr dana kıyma
  • 1 kahve fincanı kadar ılık su
  • 1 fincanı sıvıyağ
  • 1 şeker kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 şeker kaşığı karabiber

Salçalı Sos için

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 fincan ılık su
Yoğurtlu Sos için
  • 1 kâse yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Sosyete Mantısı Nasıl Yapılır?

Sosyete mantısının hazırlanması için öncelikle bir tane kuru soğanı yemeklik şekilde doğrayarak başlayın. Doğranmış olan kuru soğanı yanmaz bir tavanın içerisine ilave edin ve üzerine sıvıyağ eklemesi yapıp kavurmaya başlayın. Kısık ateşin üzerinde kuru soğanı rengi dönene dek kavurun. Yumuşamış olan kuru soğanın yanına 300 gr dana kıymayı ilave edin ve kıyma pişene dek kavurun. Kıyma yeteri kıvam da piştikten sonra harcın içerisine tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ilavesi yapıp harcı bir güzel harmanlayın.

Hazırlanmış olan kıymalı iç harcı soğuması için serin bir mekâna kaldırın ve bu ara da siz de sosyete mantısının yufkasını hazırlamaya geçin. Yufkaları temiz ve kuru olan tezgâhın üzerin eserin ve bir tane yufkayı dört eşit üçgen parçaya kesin. Yufkaların iç kısımlarına hafif şekilde bir fırça yardımı ile ılık sudan sürün. Su ile ıslatılmış olan yufkaların geniş yerlerine kıymalı iç harçtan ilave edin ve sigara böreği sarar gibi rulo şeklinde sarın. Sarılmış olan yufkaları tekrardan kendi etrafına dolayın ve gül şeklini verin.

Yağlı kâğıt serilmiş veya fırça ile her tarafı yağlanmış olan fırın tepsisine sarılmış olan sosyete mantılarını yerleştirin. Tepsi de bulunan sosyete mantıların üzerine tekrardan su veya sıvıyağ sürüp 158 derecelik fırına tepsiyi gönderin. Sosyete mantıların her tarafı kızarana dek fırında pişirin. Piştikten sonra mantıları fırından alın ve üzerlerine nemli bir bez örtüp bekletin. Bu işlem mantıların kurumasını önleyecektir.

Salçalı sosu hazırlamak için sos tavasının içerisine tereyağını ilave edin ve eritin. Yağ eridikten sonra tavanın içerisine salçayı ve baharatları ilave edip kavurun. Salçanın kıvamı açıldıktan sonra da sosun içerisine su ilavesi yapıp bir taşım kaynatın ve ocağın üzerinden alın.

Sosyete mantılarını bir servis tabağının üzerine alın. Salçalı sos biraz ılıdıktan sonra mantıların üzerine gezdirin. Yoğurdu bir kâseye alın ve içerisine iki diş sarımsağı rendeleyip ilave edin. Tuzu da ekledikten sonra karıştırın ve yoğurt sosunu salçalı sos ile buluşmuş olan mantıların üzerine gezdirin. Hazırlanmış olan sosyete mantısı sevdiklerinize soğumadan sunum yapın.

Afiyet olsun.
19.01.2024 19:50:55
Sosyete Mantısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sosyete Mantısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Sosyete Mantısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Mantının Yanına Ne Gider

Mantının yanına ne gider, Mantı başlı başına bir öğündür tek başına dahi yemek masallarının baş tacıdır. Benim şahsi tercihin mantı ve yanına bol yeşill...
Devamını Oku

Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir

Dondurulmuş mantı nasıl pişirilir, mantı birçok ev hanımları yapılması zor olan bir yemek olarak görürler. Aslında mantı yapmak hamur yoğrulduktan sonra geri...
Devamını Oku

Mantı Nasıl Haşlanır

Mantı nasıl haşlanır, Mantı hemen hemen herkesin severek yediği yöresel bir yemek çeşididir. En lezzetli mantı adıyla ün kazanmış olan Kayseri ilimizde yapıl...
Devamını Oku

Mantı Sosu

Mantı yemeği, Kayseri yöresine ait olan ve Türkiye'nin istisnasız her ilinde sevilerek yapılan bir yemek çeşididir. Mantıdan kısaca bahsedecek olursak; ...
Devamını Oku

Kavurma Mantı Tarifi

Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin se...
Devamını Oku

Kıymasız Mantı

Kıymasız mantı, et sevmeyenler için alternatif lezzetlerden bir tanesi de kıymasız mantıdır. Bana sorarsanız ben tabi ki kıymalı yapılan mantıyı tercih ederi...
Devamını Oku

Azeri Mantısı

Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir;...
Devamını Oku

Mantı Kaç Kalori?

Mantı kaç kalori, genellikle beyaz undan yapılır, mantı hem sağlığımıza kayıp vermekte hem de kilo alımına yol açmaktadır. Yediden yetmişe herkes tarafı...
Devamını Oku

Mantı Sosları

Mantı Sosları, mantıyı mantı yapan en önemli unsurlardan biridir ve mantı yemeğinin vazgeçilmezidir. Salçalı mantı sosu ise herkesin çok sevdiği ve en ç...
Devamını Oku

Fırında Mantı

Fırında Mantı, Lezzetli oluşuyla mutfakların vazgeçilmezi olan mantı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Mantı özellikle Kayseri ve Sivas gibi illeri...
Devamını Oku

Arnavut Mantısı

Arnavut Mantısı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen fakat yapılışının zahmetli oluşu nedeni ile kişilerin yapmaktan çekindiği mantı çeşitlerinden biri de Arnavut ...
Devamını Oku

Kızarmış Mantı

Kızarmış Mantı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen ve birçok kişi tarafında tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de kızarmış mantıdır. Kızarmış mantı tarifi şu ...
Devamını Oku

Mantı Hamuru

Mantı hamuru, diğer mantılardan başlıca farkı ortaya çıkarır. Mantı bohça şeklinde şekillendirildiği benzeri, yufkası tam kare olarak da kesilir. İçi do...
Devamını Oku

Mantı Çeşitleri

Mantı çeşitleri, özel günler, davetler veya düğünler de aranan yemeklerden bir tanesi de mantıdır. Yapılması her ne kadar meşakkatli olsa da lezzeti yap...
Devamını Oku

Hazır Yufkadan Mantı

Hazır yufkadan mantı, sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir. Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsiz olduğu ...
Devamını Oku

İtalyan Mantısı

İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan İtalyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedir. Özel...
Devamını Oku

Hazır Mantı Nasıl Yapılır

Hazır mantı Nasıl yapılır, hazır mantı, mantı severlerin fakat yapmaya zamanı ve el becerisi olmayanların kurtuluşudur. Yapımı çok kolay bir mantı çeşididir...
Devamını Oku

Mantı Salatası

Mantı salatası; mantı Kayseri yöresine ait geleneksel bir hamur işidir. Mantı ile birden çok yemek yapılmaktadır. Mantı yemekleri çok sevilerek yenilir ...
Devamını Oku

Kayseri Mantısı

Kayseri mantısı, Kayseri yöresinin çok güzel bir yemeğidir. Kayseri mantısı herkes tarafından çok sevilen bir yemek çeşididir. Mantı hamur işi muciz...
Devamını Oku

Özbek Mantısı

Özbek mantısı, adı üzerinde Özbeklerin kendilerine özel bir ana yemeğidir. Bu mantının iç harcı yöresel olarak değişiklik gösterebilir. Mantının en önemli öz...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024