Tepsi Mantısı

Tepsi mantısı, daha çok Kayseri ile ismini duyuran mantı çeşitlerinden biridir. Herkes tarafından çok sevilen çok lezzetli ve doyurucu mantı yemeği tariflerinden biridir. Yapım aşaması biraz uğraştırıcı olsa da uğraşmanıza değecek bir tariftir. Yaparken ki yorgunluğunuzu yerken rahatlıkla üzerinizden atabilirsiniz. Özellikle özel günlerde sevilen misafirlerde topluluklarda sıkça başvurulan bir yemek tarifidir.

Tepsi mantısı yapımı için gerekli malzemeler

  • Altı çorba kasesi un
  • Bir yumurta
  • Yarım kilo kıyma
  • İki adet büyük kuru soğan
  • Bir tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • Bir çay kaşığı karabiber
  • İki yemek kaşığı domates salçası
  • Üç dört diş sarımsak
  • İki kâse yoğurt
  • Üç yemek kaşığı tereyağı
  • Damak tadına göre tuz

Tepsi mantısı nasıl yapılır?


Mantı yapımı için ilk olarak hamurunu yoğurmak gerekiyor bunun için derin bir kaba altı kâse un ve bir yumurta konulur bir miktar tuz atılır. Tuzu kendi damak tadınıza göre ayarlamanız gerekiyor. Ardından yavaş yavaş su ilavesi yaparak hamur yoğurulur. Sert bir hamur elde etmeniz gerekecektir. Hamur yoğurma işlemi tamamlanınca hamuru bir kenara alınız ve iç harç hazırlığını yapınız. Üç harcı için ilk olarak iki adet kuru soğanı soyup çok küçük bir şekilde doğrayınız. Üzerine yarım kilo kıyma kırmızı toz biber tuz karabiber eklenip derin bir kapta iyice yoğurun. Malzemeler iyice karıştırılmalıdır.
İç harç da hazır olduğuna göre hamurdan bezeler alınır ve ince bir şekilde açılır ve bir parmak kalınlığında şeritler halinde kesilir. Şeritlere aralıklı olarak iç harçtan konulur ve kenarlarından büzdürülür. Sonra tek tek kesilerek fırın tepsisine dizilir. Tüm hamur bu şekilde açılır ve içi doldurularak tepsiye dizilir. Tepsi fırına verilir ve on dakika kadar kızartılır. Ardında iki su bardağı su içerisine bir iki çay kaşığı tuz iki yemek kaşığı salça konularak çırpılır ve mantı fırından çıkarılır tepsinin kenarından bu su ilave edilir ve on beş dakika daha pişirilip fırından alınır. Soğuması için bir kenara alınır. Üzeri için iki kâse yoğurt içerisine üç dört diş sarımsak ezilerek eklenir tuzu ilave edilir. Mantının sıcaklığı geçince yoğurt üzerine gezdirilir her tarafına eşit olarak dağıtılır. Ardından iki yemek kaşığı tereyağı biraz toz biber bir tavaya alınır ve kızartılır ardından mantıklın üzerine dökülür ve mantı hazır.

Afiyet olsun.
21.01.2024 14:50:30
Tepsi Mantısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tepsi Mantısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Tepsi Mantısı"
Mantıyı çok seviyorum ve sürekli hazır olarak alıyorum mantı yapmak oldukça zor olduğu için hazır alıyorum Ben de tepsi mantısını evde yapmak istiyorum ama yapabilir yapamayacağım da çok şüphe ediyorum Sizce mantıyı yapabilir miyim
Akçıl . 03.11.2018 14:12:09

Mantının Yanına Ne Gider

Mantının yanına ne gider, Mantı başlı başına bir öğündür tek başına dahi yemek masallarının baş tacıdır. Benim şahsi tercihin mantı ve yanına bol yeşill...
Devamını Oku

Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir

Dondurulmuş mantı nasıl pişirilir, mantı birçok ev hanımları yapılması zor olan bir yemek olarak görürler. Aslında mantı yapmak hamur yoğrulduktan sonra geri...
Devamını Oku

Mantı Nasıl Haşlanır

Mantı nasıl haşlanır, Mantı hemen hemen herkesin severek yediği yöresel bir yemek çeşididir. En lezzetli mantı adıyla ün kazanmış olan Kayseri ilimizde yapıl...
Devamını Oku

Mantı Sosu

Mantı yemeği, Kayseri yöresine ait olan ve Türkiye'nin istisnasız her ilinde sevilerek yapılan bir yemek çeşididir. Mantıdan kısaca bahsedecek olursak; ...
Devamını Oku

Kavurma Mantı Tarifi

Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin se...
Devamını Oku

Kıymasız Mantı

Kıymasız mantı, et sevmeyenler için alternatif lezzetlerden bir tanesi de kıymasız mantıdır. Bana sorarsanız ben tabi ki kıymalı yapılan mantıyı tercih ederi...
Devamını Oku

Azeri Mantısı

Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir;...
Devamını Oku

Mantı Kaç Kalori?

Mantı kaç kalori, genellikle beyaz undan yapılır, mantı hem sağlığımıza kayıp vermekte hem de kilo alımına yol açmaktadır. Yediden yetmişe herkes tarafı...
Devamını Oku

Mantı Sosları

Mantı Sosları, mantıyı mantı yapan en önemli unsurlardan biridir ve mantı yemeğinin vazgeçilmezidir. Salçalı mantı sosu ise herkesin çok sevdiği ve en ç...
Devamını Oku

Fırında Mantı

Fırında Mantı, Lezzetli oluşuyla mutfakların vazgeçilmezi olan mantı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Mantı özellikle Kayseri ve Sivas gibi illeri...
Devamını Oku

Arnavut Mantısı

Arnavut Mantısı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen fakat yapılışının zahmetli oluşu nedeni ile kişilerin yapmaktan çekindiği mantı çeşitlerinden biri de Arnavut ...
Devamını Oku

Sosyete Mantısı

Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında a...
Devamını Oku

Kızarmış Mantı

Kızarmış Mantı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen ve birçok kişi tarafında tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de kızarmış mantıdır. Kızarmış mantı tarifi şu ...
Devamını Oku

Mantı Hamuru

Mantı hamuru, diğer mantılardan başlıca farkı ortaya çıkarır. Mantı bohça şeklinde şekillendirildiği benzeri, yufkası tam kare olarak da kesilir. İçi do...
Devamını Oku

Mantı Çeşitleri

Mantı çeşitleri, özel günler, davetler veya düğünler de aranan yemeklerden bir tanesi de mantıdır. Yapılması her ne kadar meşakkatli olsa da lezzeti yap...
Devamını Oku

Hazır Yufkadan Mantı

Hazır yufkadan mantı, sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir. Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsiz olduğu ...
Devamını Oku

İtalyan Mantısı

İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan İtalyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedir. Özel...
Devamını Oku

Hazır Mantı Nasıl Yapılır

Hazır mantı Nasıl yapılır, hazır mantı, mantı severlerin fakat yapmaya zamanı ve el becerisi olmayanların kurtuluşudur. Yapımı çok kolay bir mantı çeşididir...
Devamını Oku

Mantı Salatası

Mantı salatası; mantı Kayseri yöresine ait geleneksel bir hamur işidir. Mantı ile birden çok yemek yapılmaktadır. Mantı yemekleri çok sevilerek yenilir ...
Devamını Oku

Kayseri Mantısı

Kayseri mantısı, Kayseri yöresinin çok güzel bir yemeğidir. Kayseri mantısı herkes tarafından çok sevilen bir yemek çeşididir. Mantı hamur işi muciz...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024