Yalancı Mantı

Yalancı Mantı; Diğer adı sosyete mantısı olarak adlandırılan yalancı mantı Türk mutfağına özgü bir yemektir. Kolay yapımı ve pratik oluşu ile ev kadınlarının ilk tercihleri arasında yer almaktadır. Mantının ana yurdu Kayseri olmasına rağmen yalancı mantı yurdumuzun hemen her bölgesinde yapılmaktadır. Kolay mantı olarak da adlandırılan bu yemek yufka ve kıymanın birleşmesiyle ortaya çıkan ve her türlü damak zevkine hitap eden bir yöresel tattır.
Bölgeye göre farklı yapılış şekilleri olmasına karşın yalancı mantının yapılış şekli genel hatları ile şu şekildedir.

Yalancı Mantı İçin Gerekli Malzemeleri

  • Üç adet yufka
  • Üç yüz gram kıyma (Kuzu veya dana etinden olması fark etmez)
  • İki adet orta boy soğan
  • Bir demet maydanoz
  • Tuz
  • Pul biber, karabiber

Sosu için

  • Üç su bardağı su
  • Bir adet et bulyon
  • Bir yemek kaşığı renk vermesi için domates salçası

Üzeri için

  • Yoğurt
  • Sarımsak
  • Tereyağı
  • Nane ve pul biber
Yalancı Mantı Nasıl Yapılır?

Derin bir kabın içerisine kıyma alınır ve üzerine soğan, maydanoz ve domatesler ince ince doğranarak tuz ve baharatlar da eklenerek iyice yoğurulur. Diğer yandan yufkalar ortadan ikiye bölünür ve parçalar düz bir yere serilir. Her parçanın kesilen kısmına hazırlanan kıymalı harçtan konulur ve yufkalar fazla sıkmadan iki parmak kalınlığında olacak şekilde sarılır.
Sigara böreği şeklinde sarılan yufkalar yine iki parmak kalınlığı olacak şekilde kesilir ve kesilen kısımlar üste gelecek şekilde tepsiye dizilir. Yufkalar fırına verilir ve kızarıncaya kadar pişirilir. Mantılar pişerken diğer yandan derin bir tencere içine üç su bardağı su, et bulyon ve salça eklenerek hafif kıvam alıncaya kadar kaynatılır. Pişen mantılar fırından alınır ve üzerine hazırlanan bu sos ilave edilir. Sosu çekme işlemi yaklaşık on beş dakika sürmektedir bu sürede mantı dinlendirilir ve sosu içine çektikten sonra tekrar fırına verilerek bir müddet daha pişirilir. Son olarak sarımsaklı yoğurt hazırlanarak mantının üzerine dökülür ve tereyağı da eritilip üstüne döküldükten sonra mantı yemeye hazır hale gelir.
21.01.2024 05:37:49
Yalancı Mantı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yalancı Mantı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Yalancı Mantı"
Ben evde kültürümüze ait olan mantı yapmak istiyorum. Bu yüzden bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine yalancı mantı adında olan yemek türü tarifini verdi. Ama tam olarak hiçbir şey anlamadım. Bundan dolayı yalancı mantı yemeğinin nasıl bir yemek olduğunu ve bunun nasıl yapıldığı ile ilgili olarak sizden bilgi almak istiyorum?
Arzu . 31.10.2018 10:14:12

Mantının Yanına Ne Gider

Mantının yanına ne gider, Mantı başlı başına bir öğündür tek başına dahi yemek masallarının baş tacıdır. Benim şahsi tercihin mantı ve yanına bol yeşill...
Devamını Oku

Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir

Dondurulmuş mantı nasıl pişirilir, mantı birçok ev hanımları yapılması zor olan bir yemek olarak görürler. Aslında mantı yapmak hamur yoğrulduktan sonra geri...
Devamını Oku

Mantı Nasıl Haşlanır

Mantı nasıl haşlanır, Mantı hemen hemen herkesin severek yediği yöresel bir yemek çeşididir. En lezzetli mantı adıyla ün kazanmış olan Kayseri ilimizde yapıl...
Devamını Oku

Mantı Sosu

Mantı yemeği, Kayseri yöresine ait olan ve Türkiye'nin istisnasız her ilinde sevilerek yapılan bir yemek çeşididir. Mantıdan kısaca bahsedecek olursak; ...
Devamını Oku

Kavurma Mantı Tarifi

Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin se...
Devamını Oku

Kıymasız Mantı

Kıymasız mantı, et sevmeyenler için alternatif lezzetlerden bir tanesi de kıymasız mantıdır. Bana sorarsanız ben tabi ki kıymalı yapılan mantıyı tercih ederi...
Devamını Oku

Azeri Mantısı

Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir;...
Devamını Oku

Mantı Kaç Kalori?

Mantı kaç kalori, genellikle beyaz undan yapılır, mantı hem sağlığımıza kayıp vermekte hem de kilo alımına yol açmaktadır. Yediden yetmişe herkes tarafı...
Devamını Oku

Mantı Sosları

Mantı Sosları, mantıyı mantı yapan en önemli unsurlardan biridir ve mantı yemeğinin vazgeçilmezidir. Salçalı mantı sosu ise herkesin çok sevdiği ve en ç...
Devamını Oku

Fırında Mantı

Fırında Mantı, Lezzetli oluşuyla mutfakların vazgeçilmezi olan mantı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Mantı özellikle Kayseri ve Sivas gibi illeri...
Devamını Oku

Arnavut Mantısı

Arnavut Mantısı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen fakat yapılışının zahmetli oluşu nedeni ile kişilerin yapmaktan çekindiği mantı çeşitlerinden biri de Arnavut ...
Devamını Oku

Sosyete Mantısı

Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında a...
Devamını Oku

Kızarmış Mantı

Kızarmış Mantı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen ve birçok kişi tarafında tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de kızarmış mantıdır. Kızarmış mantı tarifi şu ...
Devamını Oku

Mantı Hamuru

Mantı hamuru, diğer mantılardan başlıca farkı ortaya çıkarır. Mantı bohça şeklinde şekillendirildiği benzeri, yufkası tam kare olarak da kesilir. İçi do...
Devamını Oku

Mantı Çeşitleri

Mantı çeşitleri, özel günler, davetler veya düğünler de aranan yemeklerden bir tanesi de mantıdır. Yapılması her ne kadar meşakkatli olsa da lezzeti yap...
Devamını Oku

Hazır Yufkadan Mantı

Hazır yufkadan mantı, sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir. Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsiz olduğu ...
Devamını Oku

İtalyan Mantısı

İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan İtalyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedir. Özel...
Devamını Oku

Hazır Mantı Nasıl Yapılır

Hazır mantı Nasıl yapılır, hazır mantı, mantı severlerin fakat yapmaya zamanı ve el becerisi olmayanların kurtuluşudur. Yapımı çok kolay bir mantı çeşididir...
Devamını Oku

Mantı Salatası

Mantı salatası; mantı Kayseri yöresine ait geleneksel bir hamur işidir. Mantı ile birden çok yemek yapılmaktadır. Mantı yemekleri çok sevilerek yenilir ...
Devamını Oku

Kayseri Mantısı

Kayseri mantısı, Kayseri yöresinin çok güzel bir yemeğidir. Kayseri mantısı herkes tarafından çok sevilen bir yemek çeşididir. Mantı hamur işi muciz...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024