Yoğurtlu mantı, Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Yapım aşaması oldukça zahmetli olsa da lezzetine doyum olmayan yoğurtlu mantı, küçük büyük herkes tarafından beğenilen, besleyici değeri oldukça yüksek bir yemek türüdür. Ana yemek olarak tüketilebilecek olan yoğurtlu mantı nasıl yapılıyor hep birlikte göz atalım.
Yoğurtlu Mantı İçin Gerekli Malzemeleri
- 3 su bardağı un
- 1 tane yumurta
- Yarım su bardağından az fazla su
- Tuz
İç Harcı için
- 300 gr kıyma
- 1 tane orta boy kuru soğan
- Tuz, karabiber ve kırmızı pul biber
Üzeri için
- 1 Kâse yoğurt
- 4 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- Kırmızı pul biber ve nane
Yoğurtlu Mantı Nasıl Yapılır?
Yoğurtlu mantının hamurunu hazırlamak için derin bir yoğurma kabına, un alınarak ortası havuz şeklinde açılır. Orta kısma yumurta, tuz eklenerek azar azar su ilave edilir. Oldukça sert ve özlü bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Hamurun kıvamı kulak memesi kıvamından daha sert olması gerekir. Yoğrulan hamurun üzerine nemli bir bez kapatılarak yarım saat kadar dinlendirilir. Bu arada iç harcı hazırlanır. Uygun bir kabın içine kıyma alınır. Üzerine kuru soğan ince ince doğranır. Karabiber, kırmızı biber ve yeteri kadar tuz eklenerek iç harç yoğrulur.
Dinlenen hamur bezelere bölünür. Her bir beze önce merdane sonra oklava yardımı ile mutfak tezgâhında açılabildiğince açılır.
Yufkanın kalınlığı 1,5 -2 santim kadar olmalıdır. Açılan yufka bıçak yardımı ile ilk önce şeritlere kesilir. Daha sonra şeritler kare şeklinde kesilir. Her bir karenin içine parmak ucu ile iç harçtan yeteri kadar koyulur. Karelerin köşelerinden birleştirilerek mantı şeklinde katlanır. İsteğe bağlı olarak üçgen şeklinde de katlanabilir. Hazırlanan mantılar un serpilmiş bir tepsiye sıralanır. Tüm hamur bittikten sonra birbirine yapışmasın diye tekrar üzerlerine un serpilir.
Geniş bir tencerenin içine yeteri kadar su koyularak kaynamaya bırakılır. Üzerine tuz eklenir. Su kaynadıktan sonra hazırlanan mantılar kaynar suyun içine atılarak haşlanır. Haşlanan mantılar süzgeç yardımı ile çıkarılarak ılımaya bırakılır. Uygun bir kâseye yoğurt alınır. Sarımsaklar yoğurdun üzerine rendelenir. Yeteri kadar tuz eklenerek karıştırılır. Ufak bir cezvenin içine sıvıyağ alınarak kızdırılır. Kızan yağ ocaktan alınır ve üzerine kırmızı pul biber, nane eklenip karıştırılır. Haşlanan mantılar servis tabağına alınır. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve sarımsaklı yoğurdun üzerine ise bir yemek kaşığı sos gezdirilir. Yoğurtlu mantı servis için hazır.
Afiyet olsun.