{ "title": "Cevizli Mantı Tarifi", "image": "https://www.manti.gen.tr/images/Cevizli-Manti-Tarifi-22.jpg", "date": "21.01.2024 14:23:02", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Cevizli mantı tarifi, Mantı yemeği farklı isimler ile de anılsa da her yörede her mutfakta olan ve her çeşidi yapılan bir yemektir. Sonucunda hamur içerisine et, kıyma bulunması yemeğe mantı demeye yeter. Tabii ki mantı kelimesinin kelime anlamı bu kadar basit değildir. Mantı yemeğini iyi yapabilmek profesyonellik ister. Boyutundan tutunda içerisinin kıyma harcına kadar hatta hamurun inceliğine kadar birçok teferruatı olan bir yemektir. Ayrıca pişiriminde hamurun yumuşaklığı küçüklüğü yağı hatta ve hatta hamurun şişmesi bile yemeğin ince ayrıntılarındandır. O nedenle de mantı yemeğini herkes yapamaz yapsa da hepsi istenildiği gibi olmaz. Bizim bugün anlatacağımız cevizli mantı bir Sinop yöresi yemeğidir. Diğer yörelerin kullandıklarının dışında Sinop'a özgü bu mantının üzerine ceviz konulmaktadır. Bu mantı yemeği de kendine has lezzeti ve görselliği ile afiyetle yenebilecek mantı çeşitlerinin başında gelir.

Cevizli mantı tarifinin malzemeleri
Cevizli mantı tarifi nasıl yapılır?

Öncelikle mantımızın hamurunun yoğurulması gerekiyor. Bunun için gereken malzemelerden un, tuz, yumurta ve su bir derin kap içerisinde karıştırılarak el ile yoğurulur. Gereken kıvam olan kulak memesi kıvamına geldiğinde üzeri ıslak bez ile örtülerek hamur dinlenmeye bırakılır. Daha sonra hamur dinlenirken iç harç malzemeleri hazırlanmaya başlanır. Yine derin bir kap içerisine kıyma, rendelenmiş soğan, maydanoz, karabiber, tuz ilave edilerek el ile karıştırılması yapılır. Hepsi iyice karıştığında iç harcımız hazır hale gelir bu arada dinlenen hamurdan eşit boyutlarda bezeler elde edilir. Bu bezelerden bir tanesi alınarak istenilen incelikte ve genellikle açılması yapıldıktan sonra bir bıçak yardımı ile eşit küçük kareler elde edilecek şekilde kesim işlemi yapılır. Daha sonra bu eşit hamur parçaları içerisine iç harcımızdan parçalar alınarak her birinin içerisine yeterli oranlarda harç konulur bütün parçalar bittiğinde ise dört köşesi birleştirilerek birbirine büzüştürüler ve kapatılır. Bu işlem tüm hamurlar için tek tek yapıldıktan sonra hazır olan mantı taneleri bir tepsi çerisine unlanarak yerleştirilir. Tüm hamur ve bezeler bittiğinde bir derin tencere içerisine beş bardak su ilave edilerek ocak üzerinde kaynaması beklenir. Dilerseniz kettle ile kaynattıktan sonra tencereye ilave ederek bir iki kaynamasının ardından içerisine mantı parçaları ilave edilir. Mantıların haşlamasının ardından hepsi su içerisinden alınarak bir süzgeç içerisine yerleştirilir. Daha sonra başka bir tencere içerisine tekrar yerleştirilerek içerisine tereyağı ilave edilerek ocak üzerinde karıştırıldıktan sonra servis tabaklarına alınır. En son bir su bardağı iri çekilmiş ceviz parçaları kalan tereyağı ile hafif ateş üzerinde bir iki tur kavrulduktan sonra servis tabaklarındaki mantıların üzerlerine dökülerek servise hazır hale getirilir. Artık cevizli mantı tarifimiz hazır ve afiyetle yenebilir.
" } ] }