{ "title": "Çin Mantısı", "image": "https://www.manti.gen.tr/images/cin-matisi.jpg", "date": "19.01.2024 03:31:59", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "Çin Mantısı, Çin'e geleli hemen hemen 8 hafta oluyor. Eşyalarım da geldikten sonra bu ülkeyi çok aşırı şekilde sevdim. İşin özlem çekme bölümüne hiç girmeyeceğim çünkü şimdi \"doğduğum yer değil doyduğum yer\" felsefesini uygulamaya çabalıyorum. Biliyorum size buradaki yaşantımdan çok fazla söz etmedim. Esasında bu konuyla alakalı yazıyorum, yorumlarıyla birlikte şu an 60 sayfalık bir forumum bile var. Başka bir deyişle buraya yazmaya çalışsam en az 30 sayfa içerik çıkar yani. Çin mutfağından bundan önce kısaca bahsetmiştim. Her ülkenin kendine özgü bir mutfağı vardır ama Çin mutfağı kendine özgü olması ve çok çeşitli tarifleriyle gerçekten etkiliyor insanı. Sebzenin, meyvenin, etin başka bir deyişle tüm yemek çeşitleri mevcut ve sınırı yok. Sanılanın aksine burada aç kalmanız olanaksız. Yalnızca özellikle damak tadınıza uyumlu türde yemeği seçebilmekten geçiyor yolunuz. Söz gelişi eskiden düşündüğümün aksine Çin pastacılığı ve fırıncılığı çok gelişmiş ve çok da lezzetli. Henüz bir pasta yemedim ama geçenlerde aldığım pasta kitabından bir tarifi tecrübe şansım oldu. Hayatımda yediğim en leziz kurabiyelerden biriydi. Önyargılarınızı atar ve denemek isterseniz mutfağınıza börek tadında bir tür kazandıracaksınız. Bu mantının en iyi yanı minicik minicik kapatmak zorunda olmamanız. Çin'de mantı, aile sofralarında en az 70-80 adet yapılıp yeniliyormuş, biz ise dışarıda yemek yediğimizde sofraya çeşit olarak da sipariş ediyoruz. Daha önce Türkiye'deyken bir Çin mantısı denemiş ve çok beğenmiştim ama burada hazır fırsatını bulmuşken gerçek Çinliden yapılışını öğrenip size sunmak istedim.

Çin Mantısı Malzemeler (60-70 adet için)
İç harcı
Çin Mantısı Nasıl Yapılır?

İç harcını hazırlarken şayet içine marul koyacaksanız önceden doğrayıp, belli bir süre tuz ile ovup suyunu sıkmalısınız. Suyu çıkarılan marula diğer gerekli malzemeler eklenip yoğurmadan karıştırılır, tuz karabiber ve yağ katılır. Elde edilen katı hamurdan, cevizden biraz daha küçük ve yassı bezeler hazırlanır. (Yardımcım Xia, hamurun katı yapılmasının nedeninin, açarken una gereksinim duyulmaması için böyle yapıldığını söyledi) Her bir beze, merdane sayesinde çay tabağı iriliğinde açılır. Açılan hamurların kalınlığı bıçak sırtı kalınlığından çok fazla olmayacak şekilde olmalı. Hamurların her bir tanesi açılıp hazırlanır, iç malzemesinden bir dolu kaşık ortaya konulup uçları büzülerek kapatılır. Hazırlanan mantıların ağızlarının sıkıca kapatıldığından emin olun ki pişerken ağızları açılmasın. Böylelikle elde edilen mantılar derince yapışmaz bir tavaya dizilir. (Yemeyeceğiniz miktardaki mantıları önce bir tabağa dizin ve dondurucuda 10-15 dk bekletip, daha sonra buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuda saklayabilirsiniz.) Pişirme işlemi için tavaya mantıların yarısından biraz daha az olacak şekilde su katılır. Tavanın ağzı kapatılır, ortada ateşte mantılar yumuşayıp suyunu tamamıyla çekene kadar pişirilir. Mantıların suyu çekilir çekilmez tavaya bir yemek kaşığı sıvıyağ katılır, mantılar sararıncaya dek kızartılır. Arzu ederseniz mantıları çevirerek her 2 yanını da kızartabilirsiniz. Mantıları yerken soya sosuna bulayıp lezzetlendirebilirsiniz.
" } ] }