{ "title": "Çıtır Mantı", "image": "https://www.manti.gen.tr/images/citir-manti.jpg", "date": "20.01.2024 10:58:43", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Çıtır mantı, Fırında pişirilen bu mantı hem pratik hem de çok lezzetli çıtır çıtır oluyor. İçerisinde olan kıyma ve üzerine koyulan yoğurdun sayesinde vitaminli ve protein, karbonhidrat içeriyor. Çok sağlıklı ve protein deposudur. Çok besleyici ve enerji verir. Bu mantı normal mantıdan biraz farklı oluyor. Özelliği çıtır çıtır olması.

Bu çıtır mantıyı sevmeyen yoktur. Öncelikle bu çıtır mantıları çocuklar çok seviyor. Çıtır mantı çok lezzetli oluyor. Misafirlerinizin de çok seveceği bir menü. Yanında çoban salata ile çok güzel gidiyor.

Çıtır mantının malzemeleri
Çıtır mantının üzeri için malzemeler
Çıtır mantının en üstüne koymak için malzemeler
Çıtır mantı nasıl yapılır?

Çiğ kıymayı bir tabağa alın ve üzerine kuru soğanı çok minik minik çentilmiş halde doğrayalım ya da soğanı rendeleyip suyunu sıkarak kıymaya ekleyebilirsiniz. Soğanın üzerine de ince ince kıyılmış maydanozu ekleyelim. Tuzu, karabiberi katıp karıştıralım ve bir yerde bekletelim. 5 tane büyük milföy yapraklarını buzluktan çıkarın çok da çözülmeden milföyleri sertken keselim. Sivri uçlu keskin bir bıçakla ilk önce 10 adet küçük kareler halinde keselim. Çok çözülürse kesemezsiniz. Çünkü bıçağa yapışıyor ve esner.

Sonra 10 küçük karelerin her birini uzunlamasına 3, enlemesine 3 olarak 9 parçaya bölelim. Kare milföylerin hepsini aynı şekilde kesin. Her bir küçük kare 9 parçaya bölünmüş olmalı. Kestiğimiz karelerin içine kıymalı harcımızdan koyalım. İç konmuş kareleri dört uçlarını birbirine yapıştıralım. Sonra yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsinize mantıların hepsini dizin. Önceden 200 derecede ısıtılmış sıcak fırında istediğiniz kıvama gelene kadar yani çıtır olana kadar pişirelim.

Daha sonra yoğurdumuzu hazırlayalım. 1 Çorba kasesi yoğurdu çatalla çırpalım ve içine soyulup ezilmiş sarımsağı ekleyelim. Çok az da tuz ekleyelim.

Diğer bir tarafta tavanın içine biraz tereyağı koyalım ve eritelim. Eriyen tereyağının içine toz biberi, naneyi ekleyelim, biraz karıştıralım ve hemen ocağın altını kapatalım. Nane çok yanmasın kokusu çıksın yeter.

Mantılar pişip güzelce kızarınca yani çıtır çıtır olana kadar bekleyelim. Sıcak sıcak servis tabağına alalım. Çünkü çabuk soğuyor. Üzerine sarımsaklı yoğurdu güzel bir şekilde gezdirelim. Onun üzerine de salçalı sosu da güzelce üzerine gezdirelim. En son da naneli yağımızı dökelim çıtır mantılarımız servise hazır.

Not: Kıyma mantının içine çiğden koyulacak kavrulmayacak. Kıymalar fırında çok güzel pişiyor merak etmeyin. Mantının milföy hamurlarını hızlı şekilde kapatın yoksa eriyor ve düzgün olmuyor ve elinize yapışır. Yani şu şekilde hızlı olmak gerekiyor. İç hazırla, anında kes, doldur, kapat, fırına ver ve hemen pişir gibi. Bu mantıyı Kayseri mantısıyla karıştırmayın bu kendine has çıtır çıtır oluyor. Buda mantının çıtır şekli oluyor.

Afiyet olsun.

" } ] }