{ "title": "Etli Mantı", "image": "https://www.manti.gen.tr/images/etli-manti.jpg", "date": "20.01.2024 13:12:59", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Etli Mantı, çeşitli baharatlar ile harmanlanan kıymanın, küçük hamur parçalarının içine konulması ve bu hamur parçalarının suda haşlanması ile yapılan yemeğe mantı denmektedir. Türk mutfağının olduğu kadar diğer Orta Asya mutfağının da bir parçası olan mantı, eski Sovyetler Birliğindeki ülkelerinde mutfaklarında sıkça yapılan yemeklerden bir tanesidir. Mantı Orta Asya'dan Anadolu'ya göç eden Türkler tarafından getirilmiştir. Bazı yörelerde mantıya tatar denilmesinin nedeni mantının göçebelik ile olan ilişkisini doğrulamaktadır. Mantı, Uzak Doğu'da baozi ve manduadları ile anılan etli ve sebzeli hamur yemeklerine benzer özellik göstermektedir. Mantı yemeği özellikle Kayseri ile özdeşleştirilmiştir. Ama ülkemizde birçok yörede yapılmaktadır. Bu illerimiz arasında Kırşehir, Adana, Aksaray, Çorum, Konya, Niğde, Sivas, Tokat, Yozgat, Ardahan gibi yöresel yemek haline gelmiş mantı çeşitleri yapılmaktadır.