{ "title": "Etli Mantı", "image": "https://www.manti.gen.tr/images/etli-manti.jpg", "date": "20.01.2024 13:12:59", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Etli Mantı, çeşitli baharatlar ile harmanlanan kıymanın, küçük hamur parçalarının içine konulması ve bu hamur parçalarının suda haşlanması ile yapılan yemeğe mantı denmektedir. Türk mutfağının olduğu kadar diğer Orta Asya mutfağının da bir parçası olan mantı, eski Sovyetler Birliğindeki ülkelerinde mutfaklarında sıkça yapılan yemeklerden bir tanesidir. Mantı Orta Asya'dan Anadolu'ya göç eden Türkler tarafından getirilmiştir. Bazı yörelerde mantıya tatar denilmesinin nedeni mantının göçebelik ile olan ilişkisini doğrulamaktadır. Mantı, Uzak Doğu'da baozi ve manduadları ile anılan etli ve sebzeli hamur yemeklerine benzer özellik göstermektedir. Mantı yemeği özellikle Kayseri ile özdeşleştirilmiştir. Ama ülkemizde birçok yörede yapılmaktadır. Bu illerimiz arasında Kırşehir, Adana, Aksaray, Çorum, Konya, Niğde, Sivas, Tokat, Yozgat, Ardahan gibi yöresel yemek haline gelmiş mantı çeşitleri yapılmaktadır.

Etli Mantı; un, yumurta, kıyma, salça, yoğurt, tereyağı kullanılarak yapılan mantının ortalama bir porsiyonu 299 kalori kadardır. Diyet yapanların özellikle dikkat etmesi gereken bir yemektir. 2 ila 3 yemek kaşığı mantı, ince bir dilim ekmek, 0.5 köfte kadar yağ içermektedir. Etli mantı tarifimiz ise şöyle;
Malzemeler:

Etli Mantı Hamuru için
İçi için
Üzerinin sosu için
Mantının haşlanan suyun içerisine
Etli Mantı Nasıl Yapılır?

Yoğurma kabına unu alıyoruz üzerine tuz ve ılık suyu yavaş yavaş ekleyerek yoğuruyoruz. Hamurumuz kulak memesi kıvamında olacak. Hamurumuzdan cevizden biraz daha büyük parçalar alarak bir merdane yardımı ile mantı kalıbına göre açıyoruz. Kalıbın üzerine bir kat olacak şekilde koyuyoruz. Kalıptaki boşluklara kıymalı harçtan katıyoruz. Bir bezeyi daha açarak üzerine kapatıyoruz. Merdane ile üzerine bastırarak mantıların birbirine yapışmasını sağlıyoruz. Kenarlarda kalan fazla hamurları alıyoruz. Kalıbı çevirerek mantıları deliklerden çıkartıyoruz. Mantılarımızın birbirlerine yapışmasını önlemek için hafif unlu yor uz. Kalan hamurları da bu şekilde yapıyoruz. Mantının içi için, İnce doğradığımız soğanı baharatlar ile kıymaya ekleyerek karıştırıyoruz. Sarımsağı rendeleyerek yoğurt ile karıştırıyoruz. Tere yağında pul biber ile naneyi kavuruyoruz. Bir tencereye su, tuz ve sıvı yağı koyarak kaynatıyoruz. Kaynadığı zaman içerisine mantıları koyup haşlıyoruz. Haşlandığı zaman suyunu süzerek servis tabağına alıyoruz. Üzerine sarımsaklı yoğurdu döküyoruz, tereyağlı biberi de gezdirerek servis ediyoruz.

Afiyet olsun.
" } ] }