{ "title": "Ev Mantısı", "image": "https://www.manti.gen.tr/images/ev-mantisi.jpg", "date": "21.01.2024 06:52:39", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Ev mantısı, bilindiği gibi insanların eski zamanlardan günümüzde kadar çok severek tükettiği yemeklerden biridir. Ev mantısının en büyü özelliği oldukça hafif olması nedeni ile özellikle kilo sorunu olan insanların bile rahatlıkla tüketebileceği bir yemek olmasıdır. Ev mantısını aslında herkes lezzetli yapamaz. Gerek hamur kıvamı gerek mantının büyüklüğü gerekse içerisine koyulan iç harç miktarı çok önemlidir. Günümüzde yaygın olarak yapılan birçok mantı bulunmaktadır. Öyle ki bu mantılar kimi zaman içerisindeki harç farkı ile kimi zamanda hamurundaki farklılıklar nedeni ile değişiklikler göstermektedir. Ev mantısı da dahil birçok mantı normalde yoğurtla karıştırarak yenilmektedir. Fakat bazı mantı türleri yoğurtsuz ve yağlı olarak yapılır ve bu şekilde tüketilir. Ev mantısı ülkemizde en güzel Kayseri'de yapılmaktadır. Ülkemizin her bölgesinde insanların severek tükettiği ev mantısı bu şehirde çok daha lezzetli bir şekilde yapılmaktadır. Ev mantısı ile diğer mantılar arasında çok büyük bir lezzet farkı bulunmaktadır. Bu lezzet farkı direk olarak mantının yapılışı ve iç malzemeleri ile alakalıdır. Birazdan vereceğim tarif ile sizler de ev mantısını yaparak ailenize mükemmel lezzetler sunabilirsiniz. Fakat ev mantısı yaparken birazda vereceğim tarifi dikkatli bir şekilde okuyarak aynı şekilde uygulamanız gerekmektedir.

Ev mantısı için hamur malzemeleri
İç harç için malzemeler
Üzeri için malzemeler
Ev Mantısı Nasıl Yapılır?

Ev mantısı yapabilmek için ev mantısı hamurunu hazırlamalıyız. Öncelikle bir hamur leğeni içerisine malzemelerde bahsettiğimiz yumurtayı kıralım. Daha sonra yumurta üzerine tuzumuzu dökelim ve bu iki malzeme üzerine de unumuzu ekleyelim ve son olarak da suyu yavaş yavaş ekleyelim. Suyu dökerken yoğurarak dökmeniz sizler için çok daha iyi olacaktır. Bu sayede zorlanmadan hamuru yoğurabilirsiniz. Bir süre yoğurun. Ta ki hamur ele yapışmayacak duruma gelene kadar. İşlemi buraya kadar getirin ve diğer işleme geçin.

Hamurdan yumaklar elde edilir ve bir tepsinin içi unlanır. Bu sayede aldığımız yumaklar tepsiye yapışmayacaktır. Tüm hamuru yumaklar haline getirin ve bu bezelerin üzerini tamamen örtün. Böylece açtığımız yumaklar kurumayacaktır.

Bu aşamada ise artık hamurlarımızı açalım. Hamurları açmak için hamurları açacağımız yeri unlayalım ve yapışmasını böylece engelleyelim. Elimizdeki yumakları 1 mm olacak kadar iyice açın ve inceltin. Tüm yumakları bu şekilde yapın ve kare şeklinde küçük şekillerde kesin. Kestiğiniz karelerin içerisine yerinde harç ekleyeceğiz. Bu nedenle kareleri oynatmayın.

Şimdi iç harcımızı hazırlamak için bir kap içerisine öncelikle kıymayı koyalım ve üzerine ince ince kıyılmış soğanı ekleyelim. Bu malzemeler içerisine ise ev mantısı için ayırmış olduğumuz baharatları ekleyerek iyice karıştıralım. İşte harcımız hazır. Kare kare kestiğimiz hamurların içerisine bir çimdik ekleyerek bohça şeklinde kapatalım. Tüm kare hamurlara aynı işlemi yaparak bunları un serperek unlayalım. Daha sonra ise geniş bir tencere içerisinde bu malzemeleri su içerisinde kaynatın ve haşlayın. Kaynayan mantıları süzün ve tabaklara yerleştirerek üzerine sarımsaklı yoğurdu ekleyelim. Artık ev mantısı hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }