{ "title": "Fırınlanmış Mantı", "image": "https://www.manti.gen.tr/images/Firinlanmis-Manti-42.jpg", "date": "21.01.2024 10:45:37", "author": "necati yaman", "article": [ { "article": "Fırınlanmış Mantı, Fırınlanmış mantı Türk mutfağının özel yemeklerinden bir tanesidir. Bir kez hazırladıktan sonra derin dondurucuda bekletip istediğimiz zaman hazır yemek olarak sunum yapabiliriz. Mantının içerisindeki malzemeler çok sağlıklı ve besleyicidir. Küçük büyük herkes tarafından sevilerek yenir.

Fırınlanmış Mantı İçin gerekli olan malzemeler

Hamuru için
İç malzemeleri
Sosu için
Fırınlanmış Mantı Nasıl Yapılır?

Fırınlanmış mantının yapımına ilk olarak hamurunu hazırlanmasıyla başlayacağız. Hamuru yoğurmak için derin bir kap içerisine hamur malzemelerini karıştırıyoruz. Sert bir hamur olması için suyunu az ekliyoruz, çünkü mantının hamuru sert olmalıdır. Kıvamına göre hamuru hazırladıktan sonra dinlenmeye bırakıyoruz. İç malzemelerin hazırlamak için soğanı ince ince doğruyoruz. Soğanın çok küçük doğranması önemli bir ayrıntıdır. Maydanozu da yıkayıp aynı şekilde ince ince doğradıktan sonra diğer malzemeleri ekleyip karıştırıyoruz. Kıymayı iyice yoğurmak lazımdır güzel bir şekilde malzemeleri yoğurarak harcımızı hazırlamış oluyoruz.

Dinlenmesi için beklettiğimiz hamuru alıp yufkadan biraz daha kalın olacak şekilde açıyoruz. Bıçak yardımı ile 2cmx2 cm ya da 3cmx3 cm olacak şekilde kareler halinde kesiyoruz. Hazırladığımız iç harcını küçük küçük hamur karelerinin üzerine bırakıp, hamurun dört köşesi yukarıdan birleştirilerek hazırlanır. Bütün hamur ve iç harcı bitene kadar aynı işleme devam edilir. Yapışmasını önlemek için üzerine biraz un serpiştirilir. Fırın tepsisini hafif yağlayıp içine tek kat olacak şekilde mantılar dizilir. 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkartılan mantılar soğumaya bırakılır. Mantılar hemen yenmeyecekse buzluk poşetine konarak 4-5 ay derin dondurucuda saklanabilir. İster aynı gün fırınlandıktan sonra ister derin dondurucudan çıktıktan sonra, derin bir tencerede biraz su kaynatılır. Mantılar kaynar suda yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Mantılar yavaş yavaş kaynarken bizde bir tavada sıvı yağı ısıtıp salça ezilmiş sarımsak ve kuru naneyi biraz kavuruyoruz, birazda tereyağı ekleyip sosu mantıların üzerine ekliyoruz. Tuzunu ve karabiberi ekleyip sıcak olarak servis tabaklarına alıyoruz. İsteğe göre üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek ikram edebiliriz. Fırınlanmış mantımız hazırdır.

Afiyet olsun.

" } ] }