{ "title": "Gül Mantısı", "image": "https://www.manti.gen.tr/images/gul-mantisi.jpg", "date": "20.01.2024 06:09:42", "author": "Öznur Taşpınar", "article": [ { "article": "
Gül mantısı, genel olarak kabul günlerinde yapılan bir mantı çeşididir. Ancak akşam yemeği veya öğle yemeği yerine de hazırlanabilir. Gül mantısı diğer mantı çeşitlerine oranla daha az zahmetlidir ve yapılışı oldukça kolaydır. Hazır yufka ile yapılan gül mantısının üzerine yoğurt ve mantı sosu ilavesi yapmaz iseniz börek olarak da tüketebilirsiniz. Kullanım açısından hem börek hem de mantı olarak tüketilen bir yemektir. Sizde eviniz de gül mantısını kolay bir şekilde hazırlayıp misafirlerinize sunabilirsiniz.

Gül Mantısı İçin Gerekli Malzemeleri
Üzeri için
Gül Mantısı Nasıl Yapılır?

Gül mantısını hazırlamaya iç harç ile başlayabilirsiniz. Bunun için öncelikle 2 yemek kaşığı sıvıyağı bir tavanın içerisine alın ve tavayı ocağın üzerine yerleştirin. Yağ hafif ısındıktan sonra içerisine kıymayı ilave edip karıştırın ve kavurmaya başlayın. Kıymanın rengi dönünce bir tane kuru soğanı ince kıyım olacak doğrayın ve kıymanın içerisine ilave edip karıştırın. Soğan ile kıymayı da kavurun. Kavrulmuş olan kıymalı soğanın içerisine tuz, bir fiske karabiber ve bir fiske kırmızı pul biber ilavesi yapıp karıştırın. Hazırlanmış olan kıymalı mantı harcını soğumasını için bir kenara kaldırın. Harç bir kenar da soğurken siz de bu arada bir tane yufkayı dörde bölün. Sigara böreği keser gibi kestiğiniz yufkanın geniş olan kısmına hazırladığınız kıymalı harçtan ilave edin ve rulo şeklinde sarın. Diğer yufkalara da aynı şekilde kıyma ilavesi yapıp sarın. Rulo şeklinde olan yufkayı tekrardan kendi etrafın da sarın ve gül şeklini verin.

Şeklini alan mantıları yağlanmış bir fırın tepsisinin üzerine alın. Arzu ederseniz eğer fırına göndermeden önce yufkaların üzerine yumurta sarısı sürebilirsiniz. Tepsiyi 185 derecelik fırına gönderin ev her tarafı nar gibi kızarana dek pişirin. Pişmiş olan gül mantılarını fırından alıp bir servis tabağının üzerine yerleştirin.

Sosunu hazırlamak için öncelikle yoğurdu bir kâsenin içerisine alıp üzerine tuz ilavesi yapın. Sarımsağın kabuklarını soyun ve yoğurdun içerisine rendeleyin. Sarımsaklı yoğurdu ılık olan mantıların üzerine kaşık ile gezdirerek dökün. Tereyağını eritin ve içerisine salça ile kırmızı pul biber ve karabiber ilavesi yapıp pişirin. Pişmiş olan sosun içerisine bir yemek kaşığı sıcak su ilavesi yapıp karıştırın. Hazırlanmış olan mantının salçalı sosunu yoğurdun üzerine bir tatlı kaşığı veya sos kaşığı ile gezdirin. Hazır hale gelmiş olan gül mantısını soğumadan sevdiklerinize sunum yapın.

Afiyet olsun.
" } ] }