{ "title": "İçli Mantı", "image": "https://www.manti.gen.tr/images/Icli-Manti-75.jpg", "date": "19.01.2024 17:01:18", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "İçli Mantı, farklı iç harçlarla ve çeşitli baharatlarla tatlandırılan içli mantı Türk mutfağının en leziz ve sevilerek tüketilen bir hamur çeşididir. Mantı Ülkemizde olduğu gibi Orta Asya ülkeleri mutfaklarının da vazgeçilmez yemekleri arasında yer almaktadır. Özellikle yurdumuzda Kayseri yöresine ait olarak ün yapan mantı günümüzde her yörede yapılarak farklı iç harçlarla lezzetlendirilerek sıklıkla tüketilen bir yemek çeşididir.

İçli Mantı İçin Gerekli Malzemeleri
İç Harcı için
Sosu için
İçli Mantı Nasıl Yapılır?

İçli mantı hazırlığımıza ilk olarak mantı hamurumuzu yoğurarak başlayalım. Yoğurma kabımızda unun ortasını açarak bir yumurta ve yeteri kadar tuz ilave ederek ılık suyla yoğurmaya başlayalım. Yoğrulacak mantı hamuru kulak memesi kıvamından daha katı olması gerekmektedir. İstediğiniz katı kıvama getirilerek yoğrulan hamurun üzerini örterek 5 dakika kadar dinlendirelim. Bizde bu sırada mantımızın iç harcını hazırlamak için, kuru soğanı ince yemeklik doğrayalım, üzerine kıyma, tüm baharatlar, tuz ve ince kıyılmış maydanozu ilave ederek karıştırarak harmanlayalım. Ardından dinlenen hamurumuzdan yumruğumuz iriliğinde parçalar alıp elimizle yuvarlayarak beze şekline getirelim. Hazırlanan bezeyi un serpiştirilmiş tezgâhımızın üzerinde oklava yardımıyla fazla kalın olmayacak şekilde açalım.

Açılan yufkayı bir bıçakla 3 santimlik şeritler halinde boylamasına kestikten sonra şeritleri kare şekline gelecek şekilde keselim. Daha sonra parçaların içine önceden hazırladığımız iç harçtan yeteri kadar yerleştirerek her bir parçayı dört kenarından tutarak bohça şeklinde kapatalım. Diğer kalan hamurları da aynı şeklide hazırlayarak mantılarımızı tamamlayalım.

Ardından geniş bir tencereye bolca su, 1-2 çorba kaşığı kadar sıvı yağ ve yeteri kadar tuz ilave ederek kaynamaya bırakalım. Kaynayan suyun içine mantıları atarak 5 dakika mantılar suyun yüzene çıkana kadar haşlayıp mantıları süzdürerek geniş bir servis tabağına çıkartalım. İçli mantımızın sosu için küçük bir tavaya tereyağını ekleyerek ocağa alıp eriyen yağın üzerine kırmızı pul biber ve nane ilave edip yağı kızdırarak ocaktan alalım. Yoğurdun içine dövülmüş sarımsak ve tuz ilave ederek koyu akışkan bir yoğurt sos elde edelim. Servis esnasında servis tabaklarına aldığımız mantıların üzerine önce sarımsaklı yoğurdu döktükten sonra üzerine tereyeğlı sos gezdirerek içli mantımızı servis yapalım.

Afiyet olsun.

" } ] }