Kayseri mantısı, Kayseri yöresinin çok güzel bir yemeğidir. Kayseri mantısı herkes tarafından çok sevilen bir yemek çeşididir. Mantı hamur işi mucizesidir. Olağan üstü bir lezzettir. Yoğurt ve kıyma ile tüketilmesi tercih ediliyor. İçine koyulan kıyma ve üzerine koyulan yoğurt sayesinde karbonhidrat ve protein deposudur. Lezzetli ve çok besleyicidir. Mantıyı çok fazla pişirmeden yenmeli protein değeri düşmesin diye. Makarna yerine mantı daha çok tercih edilmelidir. Akşam yemeği için harika bir menüdür. Biraz zahmetli oluyor ama çok lezzetli bir yemektir. Mantının yanında çoban salata çok güzel gidiyor. Kayseri mantısının sosu suyuna ilave ediliyor. Üstüne yoğurt ve baharat ekleniyor. Hamuru biraz daha kalın açılıyor. İç malzemeleri sayesinde kendini hissettiren çok lezzetli bir tadı vardır.
Kayseri mantısının malzemeleri
Hamuru için
1 tane yumurta
3 Su bardağı un
1 Kahve fincanı ılık su ve tuz
İç malzemesi için
250 gr kıyma (Yağsız)
1 Tane orta boy soğan
1/2 demet maydanoz
Tuz ve karabiber
Üzeri için malzemeler
8 Su bardağı su (Haşlamak için)
1 Çorba kaşığı salça
2 Çorba kaşığı tereyağı ya da margarin
Yarım kilo sarımsak
Kırmızı pul biber
Nane ve kekik
Kayseri mantısı nasıl yapılır?
Öncelikle bir kabın içine unu koyalım ve ortasını açalım. Unun ortasına yumurtayı kıralım. Tuzunu ve suyu ekleyelim. Ekledikten sonra kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Daha sonra yaptığımız hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler yapalım ve üzerine nemli bir bez örtelim. Biraz bekletelim yani 20 dakika kadar hamurları dinlendirelim.
Sonra soğanı, maydanozu ince ince doğrayalım. Bir kabın içine bunları soğanı, maydanozu, kıymayı, tuzu, karabiberi koyalım ve iyice karıştıralım. Daha sonra yaptığımız bezeleri, unlanmış düz bir zeminde 0-1 mm. Kalınlığında açalım yufka elde edelim. Açtığımız yufkaları 1 cm'lik kareler halinde keselim. Karelerin ortasına kıymalı içimizi koyalım ve dört köşesini de üstte birleştirelim.
Daha sonra tencerede suyu kaynatalım içine 1 çorba kaşığı sıvı yağ ve tuzu ekleyelim. Mantı hamurlarını kaynamış suyun içine koyalım ve hamurları yumuşayana kadar haşlayalım. Hamurlar yumuşayınca hemen salçalı yağı yani sosunu hazırlamaya başlayalım. Üzerine salçayı, kırmızı pul biberi, tuzu ilave edilip ocakta pişirelim. Tenceredeki sulu mantının içine salçalı sosu aktaralım. Tencerenin altını kapatalım ve hafifçe karıştıralım.
Bir kabın içine yoğurdu, sarımsağı koyalım ve iyice karıştıralım. Mantıları servis tabağına alalım. Servis tabağına aldığımız mantıların üzerine sarımsaklı yoğurdu ve onun üzerine kırmızı pul biberi, naneyi ve kekik dökelim. Afiyetle yiyebilirsiniz.