Kıymalı mantı sosu, mantıyı sade yemekten hoşlanmayanlar ya da kıymayı mantıya çok yakıştıranlar için lezzetli bir sostur. Mantı alışkanlığı kültürümüzde oldukça yaygındır. Yüzyıllar öncesinden günümüze kadar gelen sofralarımızdan eksik olmayan mantı uğraştıran ve beceri gerektiren bir yemek olduğu için misafirlere sunulmaya hazırdır. Karşınızdaki kişiye verdiğiniz değeri, emeği ve marifetlerinizi sergilemek istiyorsanız mantı bunun için mükemmel bir seçenektir. Hem hamuru hem de içeriğindeki malzemeler sayesinde bir o kadar doyurucu olan mantıyı ev hanımları kendileri hazırlayarak tüketmektedir. Vakti olmayanlar sakın üzülmesin. Günümüz gıda teknolojisi sevdiğiniz yiyeceklerden mahrum kalmayalım diye dondurulmuş mantıyı piyasaya sunuyor. Kıymalı mantı sosu da bu yiyeceği tamamlayıp sofralarınızda yerini alıyor. Ne zaman mantı dense akla ilk gelen yağda kızdırılmış nefis bir sos ve sarımsaklı yoğurt. Kişinin tercihine göre birçok çeşitte sos yapılabilmektedir. Kıymalı mantı sosu protein açısından zengin olduğundan çocuklarınızın fiziksel gelişiminde büyük rol oynar. Şimdide kıymalı mantı sosu tarifini inceleyelim.
Kıymalı Mantı Sosu İçin Gereken Malzemeleri
200 gram kıyma
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
1 çay kaşığı pul biber
2 yemek kaşığı soğuk su
1 tane sivri biber
1 çay kaşığı tuz
Kıyamlı Mantı Sosu Nasıl Yapılır?
Uygun bir tencerede kıymayı suyu çıkıp çekene kadar kavuruyoruz. Güzelce dağılmasını sağladığımız kıymaların içine yağı ve ince ince kıyılmış yeşil biberi ilave ediyoruz. Biber salçasını ve domates salçasını ekleyerek kıymaya güzelce yediriyoruz. Ardından pul biberin ide ekleyerek karıştırıyoruz. Soğuk suyunu ilave ettikten sonra kısık ateşte biraz daha pişiriyoruz. Kıymalı mantı sosumuz hazır. Pişen mantıları süzüp üzerine dövülmüş sarımsaklı yoğurdumuzu döküyoruz. En üstede kıymalı mantı sosumuzu ekleyerek sıcakken servis ediyoruz.