{ "title": "Kıymalı Mantı", "image": "https://www.manti.gen.tr/images/Kiymali-Manti-75.JPG", "date": "19.01.2024 11:08:40", "author": "Harun Duman", "article": [ { "article": "
Kıymalı mantı, Kayseri mantısı olarak bilinen ve diğer mantılardan başlıca farkı, büküm şekli ve boyutunun daha küçük olmasıdır. Kayseri mantısı bohça biçimde şekillendirildiği gibi de yufkası tam kare şeklinde kesilir. İçi doldurulduktan sonra da karenin köşeleri birbiri üzerine gelecek şekilde yapıştırılır. Kayseri mantısının diğer bir başka özelliği de ayrı bir tavada salçayı, tuzu, naneyi ve kırmızı biberi yağda kavurduktan sonra tenceredeki sulu mantının içine boşalttırılmasıdır. Kıymalı mantı tabaklara koyulduğunda ise üzerine yoğurt ve baharat eklenip servis edilir. Açılmış hamuru daha küçük kareler biçiminde kesildiğinden, diğer tür mantılara göre daha zahmetli olabilir. Fakat eli çabuk ve hızlı ev hanımları için bir sorun teşkil etmez. İç malzemesinin miktarı az olsa bile, kendini hissettiren özel bir tadı olur kıymalı mantının

Kıymalı mantı malzemeleri
Sosu için
Kıymalı Mantı Nasıl Yapılır?

3 su bardağı unu kabımıza alıyoruz ortasına yumurta için yer açtıktan sonra bir adet yumurtayı üzerine kırıyoruz ve bir miktar tuz ekleyip yavaş yavaş ılık suyu ilave ediyoruz ardından hamurumuz kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz. Hamurumuz ne çok sert olmalı ne de çok yumuşak olmalı daha sonra hamurumuzu dinlenmesi için soğuk bir yere kaldırıyoruz. İçini hazırlamaya, kıymamızın içine bir adet soğanı rendeleyip başlıyoruz. Tuzunu karabiberini ekleyip karıştırıyoruz. Buzdolabında bekleyen hamurumuzu alıp eşit karelere ayırıp o bezeleri tek tek açmaya başlıyoruz. Hamurumuz ne çok kalın olmalı ne de çok ince olmalı, açma işlemi bittikten sonra bıçak yardımı ile eşit ölçülerde kesip kareler elde ediyoruz. Bu hamurların içine kıymalı içlerinden koyup ardından kapatıyoruz. Bu işlemi hamurlar bitene kadar tekrarlıyoruz ve daha sonra kaynamakta olan suyumuzun içine mantıları atıp 15-20 dakika kadar pişiriyoruz. Pişen mantıları sudan çıkarıp servis tabağına alıp üstüne sarımsaklı yoğurdumuzu ekleyip isteğe göre üzerine kırmızı biberli yağda gezdirelebilirsiniz.
" } ] }