{ "title": "Kuru Mantı", "image": "https://www.manti.gen.tr/images/Kuru-Manti-61.jpg", "date": "19.01.2024 15:32:31", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Kuru mantı, fırında pişirilen bu mantı hem pratik hem de çok lezzetli olmaktadır. İçerisinde olan kıyma ve üzerine konulan sarımsaklı yoğurdun sayesinde vitamin, protein ve karbonhidrat içermektedir. Çok sağlıklı ve vitamin deposudur. Yapımı oldukça zor olmasına rağmen lezzeti mükemmel olduğu için tüm zahmetlere değer. Aynı zamanda çok besleyici ve enerji vermektedir. Bu mantı diğer normal mantıdan farklı olmaktadır. Özelliği fırında kızartılarak pişirilmesidir. Özellikle kuru mantıya çocuklar bayılmaktadır. Misafir ve ailenize sunabileceğiniz çok özel, besleyici bir menüdür.

Kuru mantı tarifi için gerekli malzemeler

Hamuru için
İç malzemesi
Sosu için
Üzeri için
Kuru mantı tarifi nasıl yapılır?

Yağ, yumurta, tuz ve su kulak memesi kıvamından biraz katı olacak şekilde iyice yoğurulur. Yoğurulan bu hamur 3 eşit parçaya ayrılır. Her parça üzerine un dökülerek bir merdane yardımı ile açılır. Hamurlar için 2-3 mm kalınlık yeterlidir. Daha sonra bir çay bardağı yardımı ile hamurun üzerine bastırılarak yuvarlaklar çıkartılır. Bu hamurların ortalarına hazırladığımız baharatlı, maydanozlu ve kıymalı iç harçtan konur. Diğer taraftan fırını 150 dereceye ayarlayarak ön ısıtma yapın. İç harcı koyduktan sonra 6 tane çıkıntı olacak şekilde bükülür. Tüm hamurları aynı yöntemde hazırlayın. Daha sonra bu hazırladığımız hamurları altı yağlanmış tepsiye kıvrılmış uçlar alta gelecek şekilde dizilir. Üzerlerine bir fırça yardımı ile tekrar yağ sürülür. Yağı üzerlerine sürdükten sonra ön ısıtma yaptığımız 150 derecelik fırında 25-30 dakika kızartılır.

Diğer taraftan küçük bir tencerenin dibinde sosu hazırlamak için; 1 kaşık salça ile sıvı yağı ocak üzerinde orta ateşte 1-2 dakika kavurun. Üzerine 2 bardak tavuk suyu ekleyin. Fırında kızaran mantılar biraz yayvan tencereye alınır. Sıcak durumda olan yaptığımız sos üzerine dökülür. Kısık ateşte sosu tamamen çekene kadar mantılar pişirilir. Dibine tutmaması için arada bir karıştırmalısınız. Daha sonra servis tabağına alınıp üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Pul biber ve maydanozla süslenerek servis yapılır. Arzuya göre eritilmiş tereyağı da dökülebilir. Kuru mantıyı, tüm sevdiklerinizle ve aileniz ile afiyetle yiyebilirsiniz.

" } ] }