{ "title": "Mantı Haşlama", "image": "https://www.manti.gen.tr/images/manti-haslama.jpg", "date": "21.01.2024 10:50:42", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
Mantı Haşlama, bilindiği benzeri Türk toplumu olarak mantıya ayrı bir ilgimiz ve düşkünlüğümüz vardır. Yöresel olarak yapılan mantının çeşitli yörelere göre hazırlanma ve pişirilme şekilleri vardır. Fakat mantı denilince ilk akla gelen kıyma ile küçük bohçalar şeklinde yapılan mantının çoğunlukla herkesin damak tadına hitap ettiği de bir gerçektir. Mantının hazırlanışı kadar haşlama şeklide çok önemlidir. Bir Takım yörelerde mantı aynı makarna pişirilir benzeri haşlanarak pişirilir. Birtakım yörelerde ise pilav şeklinde haşlanarak pişirilir. Mantı haşlamak için mantının miktarı çok önemlidir ve miktara kadar su miktarı kullanmak lazımdır. Örneğin 200 gram mantı için 400 gram kaynar su denk gelecektir. Bu teknikle pişirilen mantı çok daha nefis ve sağlık açısından yararlı olacaktır. Sebebi ise bu yöntem yardımıyla haşlama suyunun dökülüp vitamin ve lezzetinin boşa gitmesidir.

Mantı Haşlama İçin Gereken Malzemeleri
Üzeri için
Mantı Haşlama Nasıl Yapılır?

Mantı haşlamak için ilk olarak uyumlu bir tencereye tereyağı ve zeytinyağı eklenerek tencereyi ocağa koyarak kısık ateşte yağı eriterek başlayalım. Sonrasında eriyip ısıtılan yağın içerisine domates ile biber salçası eklenerek salçaları ezerek kokuları çıkıncaya kadar kavuralım. Kavrulmakta olan salçanın üstüne kaynar suyu ekledikten sonra yeteri kadar tuz ekleyerek ocağın altını açıp suyun kaynamasını bekleyin. Daha sonra kaynamış olan salçalı suyun içerisine 400 gr mantıyı eklenerek 1-2 defa çevirerek karıştırdıktan sonra 10-12 dk kadar mantıyı haşlanmaya bırakalım. Verilen müddetin sonunda mantı tenceresini ocaktan alalım ve ilk sıcaklığı geçtikten sonra servis tabaklarına koyarak üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirdikten sonra mantının lezzetini artırmak için üstüne arzuya göre sumak, karabiber, kırmızı kırmızı biber ve kuru nane serperek servis yapılabilir. Mantı haşlamada diğer bir yöntem ise mantıyı bol kaynatılmış suyun içerisine atarak 10-12 dk kadar haşladıktan sonra aynı makarnada olduğu şekilde haşlama suyunu süzerek üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış yağın içerisinde kavrulan salçayı gezdirilerek servis yapılır. Verdiğimiz iki pişirme şekli ile mantı haşlanabilir. Fakat tercih sizlere kalmış her iki biçimde de mantınız çok lezzetli olacaktır.

Afiyet olsun.
" } ] }