{ "title": "Mantı Nasıl Haşlanır", "image": "https://www.manti.gen.tr/images/manti-nasil-haslanir.jpg", "date": "19.01.2024 14:10:17", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Mantı nasıl haşlanır, Mantı hemen hemen herkesin severek yediği yöresel bir yemek çeşididir. En lezzetli mantı adıyla ün kazanmış olan Kayseri ilimizde yapılmaktadır. Kayseri mantısı çok fazla özen ve zahmet gerektirmektedir. Mantı Kayseri de tüm özel günlerin düğün, bayram, festivaller, nisan, törenleri ve yemek davetlinin olmazsa olmalıdır. Kayseri ilimiz sadece mantı ile adını duyurmamıştır tabi ki kayserinin tarih kokan kaleleri, türkülere şiirlere konu olan gesi bağları, Osmanlıdan günümüze çok önemler teşkil eden bir ilimizdir. Kayseri yemek çeşitleri yönünden fazlasıyla zengin bir ilimizdir bunlardan bazıları su böreği, düğün çorbası, incir dolması, yaprak sarması, mantı çeşitleri ve sayamayacak kadar çok bir sürü yemek çeşidi vardır. Kayseri de mantı bir çeşitle sınırlı değildir ondan fazla çeşidi bulunmaktadır. Mantı sadece yapım aşaması zahmetli değil her aşaması zahmet ve emek gerektirir. Özellikle pişirme yani haşlama aşaması suda dağılmaması ve mantıların şişmemesi gerekir. Mantıların erimemesi ve şişmemesi için hamurunun sert ve özenle uzun sürede yoğurulması gerekmektedir, haşlama esnasında suyun iyice kaynayıp içerisine tuz ilave etmek gerekir.

Kıymalı mantı tarifi

Hamuru
Yoğur işlemi: Unu derin bir kâseye alalım içerisine yumurtayı kıralım daha sonra tuz, zeytinyağı ve limon suyunu da ilave ettikten sonra azar azar su koyup yoğuralım suyu direk dökmemek de fayda var çünkü sert bir hamur elde etmemiz gerekmektedir. Hamuru uzun süre yoğurup iyice birleştirmeliyiz hamur kıvamının katı olması dolayısıyla biraz geç kıvam alacaktır yoğurduğumuz hamuru dinlenmesi için üzerine ince bir bez örtüp bir kenarda bekletiyoruz.

İç malzemesi
İç malzeme Nasıl Yapılır?

Kıymayı derin bir kaba aldıktan sonra içine fare dişi dediğimiz küçüklükte soğanları doğrayalım yani ince ince kıyalım kıymaya ilave etmeden soğanların suyunu elimizle iyice sıkalım kıyma ve soğanı birleştirdikten sonra içine pul biber kara biber ve tuzu ilave edelim isteğe göre kimyon da atabiliriz ince ince kıydığımız maydanoz ve salçayı da ilave edip elimizle iyiye karış karıştıralım.

Yapım aşaması: Dinlenmeye bıraktığımız hamurdan yumruk kadar bir parça alıp yumak yapalım daha sonra oklava yardımı ile açalım hazır aldığımız yufkalardan biraz daha kalın olacak kadar açma işlemimize devam edelim açma işlemimiz bittikten sonra küçük kareler şeklinde keselim kestiğimiz karenin içine az biraz kıyma koyup bohça şeklinde yani dört bir uzunu bir araya getirerek kapatalım bu işlemi bütün kareleri bitirene kadar devam edelim. Hamur ve kıyma bitinceye kadar aynı işlemi tekrar edelim.

Mantı nasıl haşlanır: Derin bir tencerenin dörtte üçünü su ile dolduralım içine bir tatlı kaşığı tuz ve bir yemek kaşığı sıvı yağ ilave edelim ki mantılar yapışmasın. Kaynayan suya bıraktığımız mantılar su yüzüne çıkıp bir kez suda takla attıklarında anlıyoruz ki yeterli ama yine de bir kaşık yardımı ile alıp tadına bakmak da fayda vardır.

Not: homur un içerisine limon ve zeytinyağı bir adette yumurta kırarsanız o mantı hamuru hiçbir şekilde şişip veya erimeyecektir suyuna ilave ettiğimiz sıvı yağ ise yapışmasını önler.

" } ] }