{ "title": "Mantı Pişirme", "image": "https://www.manti.gen.tr/images/Manti-Pisirme-72.jpg", "date": "19.01.2024 10:36:01", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Mantı Pişirme, Türk toplumunun mantıya ayrı bir alaka ve düşkünlüğü vardır. Yöresel olarak hazırlanan mantının değişik yörelere göre hazırlanma ve pişirilme biçimleri vardır. Mantının kıymalısı, peynirlisi ve patateslisi Anadolu'da yapılıp tüketilmektedir. Fakat mantı denilince akla ilk gelen kıyma ile minik bohçalar biçimindedir. Hazırlanan mantının çoğunlukla herkesin damak tadına hitap ettiği de yadsınamaz bir gerçektir. Mantının hazırlanışı kadar pişirilme biçimi de çok önemlidir. Bazı yerlerde mantı tıpkı makarna gibi haşlanarak pişirilir. Bazı yerlerde ise pilav şeklinde haşlanarak pişirilir. Mantıyı pişirmek için mantının miktarı oldukça önemlidir ve miktar kadar su ölçüsü kullanmak şarttır. Örneğin 250 gram mantı için 500 gram kaynar su denk gelecektir. Bu şekilde pişirilen mantı çok daha sağlıklı ve lezzetli olacaktır. Sebebi ise bu metot sayesinde haşlama suyunun dökülerek vitamini ve lezzeti boşa gitmemiş oluyor.

Mantı pişirme için gerekli malzemeler
Mantı pişirme nasıl olur: İlk olarak uygun bir tencereye zeytinyağı ve tereyağını ilave ederek tencereyi ocağa koyarak kısık ateşte yağı eriterek başlayınız. Sonra eriyerek ısınan yağın üzerine biber salçası ve domates salçası ekleyerek salçaları ezerek kokuları çıkıncaya kadar kavurunuz. Kavrulmakta olan salçaların üzerine sıcak suyu ilave ettikten sonra yeterli oranda tuz ekleyerek ocağın altını açıp suyun kaynamasını sağlayınız. Daha sonra kaynamakta olan salçalı suyun içine 400 gr mantımızı ilave ederek birkaç kez çevirerek karıştırınız. Sonra 10-12 dakika kadar mantıyı haşlanmaya bırakınız. Mantı kaynarken bu arada sarımsakları ezerek yoğurda karıştırarak mantının yoğurdunu hazırlayınız. Beklenen sürenin sonunda mantı tenceresini ocaktan alınız. İlk sıcaklığı geçtikten sonra servis tabaklarına alarak üzerine sarımsaklı yoğurdu gezdiriniz. Mantınızın lezzetini artırmak için üzerine isteğe göre sumak, kuru nane, kırmızı pul biber ve karabiber serperek servis ediniz.
" } ] }