{ "title": "Mantı Tatlısı", "image": "https://www.manti.gen.tr/images/Manti-Tatlisi-61.jpg", "date": "20.01.2024 16:55:57", "author": "Alim Burak AKDAĞ", "article": [ { "article": "
Mantı tatlısı, Kayseri ilinin yöresel tatlılarından biridir. Lezzetli olması ile yapılışı da gayet basittir. Mantı, bilindiği üzere herkesin sevdiği bir yemektir. Ana yemek dışında mantının tatlısı yapılarak değişik bir damak tadı oluşturulmuştur. Şerbetli bu tatlımız, mantı severlerin dışında mantı ile pek arası olmayan kişiler için bile alternatif bir tatlıdır. Sizlere bu yazımızda yöresel bir tatlı olan ve hazırlanışı gayet kolay olan mantı tatlısı tarifini vereceğiz. Mantı tatlısı ister ara öğün ister ana yemek sonrası servis edilebilir. Ayrıca tatlımızın içine eklenen cevizler tatlımızın lezzetine lezzet katmaktadır.

Mantı tatlısı malzemeleri
Üzeri için
Şerbet Malzemeleri
Mantı tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle bir kabın içine elenmiş unumuzu aktaralım. Sonra üzerine karbonat ve tuzu ekleyelim. Un ile hafiften karıştıralım. Sonra unumuzun içine yumurtaları ekleyelim. Hemen ardından da sıvı yağımızı ve yoğurdumuzu ekleyelim. Tüm malzemeleri bir ıspatulayla karıştırıp yoğurun. Kulak memesi kıvamına gelinceye kadar bu işleme devam edin. Daha sonra bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle yuvarlayalım. Bu şekilde yaklaşık 30 adet beze oluşturalım. Sonra tezgâha nişasta serpelim. Her bir bezeyi tatlı tabağı büyüklüğü kadar açalım. Aralarına nişasta da serperek üst üste koyalım. Tüm bezeleri tatlı tabağı boyutunda aralarına bolca nişasta serptikten sonra merdane ile açalım.

Mantı tatlısı için, Mantı yapar gibi yaklaşık bir santim kalınlığında bir hamur halinde bezemizi büyükçe açıyoruz. Sonra açtığımız hamurumuzu, kareler elde edecek şekilde şerit şerit kesiyoruz. Sonra bu kez de yatay olarak kesip, karelerimizi hazırlıyoruz. Her karenin arasına iri kıyılmış ceviz içi yerleştirip, kareyi bir ucundan diğer ucunun üzerine kapatıp, üçgen şekiller oluşturuyoruz. Hepsini hafifçe yağlanmış tepsimize diziyoruz. Sonrasında tereyağımızı eritiyoruz. Bir müddet tezgâhta ılınmasını bekliyoruz tereyağımızın. Mantı tatlısı, tepsiye dizildikten sonra hamurların üzerine tereyağını ılık olarak gezdiriyoruz. Hamurumuzu 180 derecede yaklaşık yarım saat kadar kontrollü olarak, üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Mantı Tatlısı pişerken tatlımızın şerbetini hazırlamaya başlıyoruz. Bunun için şeker ve suyumuzu bir tencerede kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra bir iki damla limon damlatıp ateşten alıyoruz. Mantı tatlısı piştikten sonra ılık şerbetimizi soğumuş olan tatlımızın üzerinde gezdiriyoruz. Mantı tatlısı, yaklaşık iki saat açık şekilde şerbetini çekmesi için bırakılır. Sonra istenilen bir sunumla servis edilir.

" } ] }