{ "title": "Mantı", "image": "https://www.manti.gen.tr/images/manti(1).jpg", "date": "20.01.2024 15:14:08", "author": "sebahat coşgun", "article": [ { "article": "Mantı, Kayseri ilimiz ile anılan fakat ülkemizin birçok bölgesinde farklı usullerde hazırlanan, bazı bölgelerde ise aynı şekilde yapıldığı halde farklı isimleri olan Türk mutfağında çok sevilen bir yemektir. Mantı dendiği zaman bizim ülkemizde ağzı sulanmayan insan çok azdır. Yapması biraz zahmetlidir ama
Zaten tek başına yapılan bir yemek değildir. Birçok ev hanımı birkaç kişi bir araya gelerek yapmakta ve dondurucuya atarak saklamaktadır. Bu şekilde ihtiyaç duyduğu her an çıkarıp pişirebilmektedir. Derin dondurucular hayatımıza girmeden önce fırınlarda kurutularak saklanmakta idi. Siz de her iki yöntemi uygulayabilirsiniz. Mantı hamur olduğu için eğer hemen pişirmeyecek iseniz ya fırınlayarak ya da dondurarak saklamalısınız. Aksi halde eriyerek birbirine yapışacaktır. Kolay gelsin.

Mantı Malzemeleri

İç Harcı için
Hamuru İçin Malzemeleri
Sosu için
Salçalı sos
Mantı Nasıl Yapılır?

Hamur karıştırma kabının içerisine yumurtayı kırıyoruz. Üzerine ılık suyu ve tuzu atıp karıştırıyoruz. Üzerine un ilave edip yoğurmaya başlıyoruz. Kulak memesi yumuşaklığından biraz daha katı ve özlü bir hamur elde ediyoruz. Daha sonra üzerine bir naylon poşet örtüp en az 15 dakika dinlendiriyoruz.

İç harcını hazırlamak için geniş bir kabın içerisine kıymayı alıyoruz. Soğanın kabuğunu soyup mümkün olan en ince şekilde elimizde doğruyoruz. Robotta çekmek soğanı sulandıracakdır. Bu yüzden elde doğramak daha lezzetli olur. Şayet vaktiniz yoksa robottan geçirebilirsiniz. Daha sonra üzerine baharatlarını ve tuzu ilave edip kıyma baharatlar ile kaynaşması için karıştırmaya devam ediyoruz. Üzerine en son maydanozu ilave edip bir miktar daha karıştırıyoruz.

Dinlenen hamuru iki parçaya ayırıp yumurtadan biraz daha iri bezeler oluşturuyoruz. Bir beze alarak açabildiğimiz incelikte açıyoruz. Daha sonra küçük kareler şeklinde kesiyoruz. İçlerine küçük küçük harç yerleştirip mantıyı katlayarak şekil veriyoruz. Hamurun hepsini katladıktan sonra küçük bir tepsinin üzerine un serpiştiriyoruz. Mantıları tepsiye atıp derin dondurucuya alarak pişireceğimiz saate kadar bu şekilde saklıyoruz.

Diğer bezeyi de aynı şekilde açıp mantı yapıyoruz.

Orta büyüklükte tencereye 2 litre kadar su doldurup kaynatıyoruz. Üzerine 2 kaşık tuz ve birkaç damla sıvı yağ damlatıp karıştırıyoruz. Daha sonra mantıları suya atıp 5 dakika kadar pişiriyoruz. Sıcak sudan çıkarıp soğuk suyun içine atıyoruz. Daha sonra suyunu güzelce süzüyoruz.

Sarımsağı sahanda ezip yoğurdun içine karıştırıyoruz. Bir miktar tuz ve 1 çay bardağı soğuk su ilave ederek, karıştırıyoruz.

Salçalı sosu hazırlamak için sos tavasının içine sıvı yağı alıyoruz. Bir miktar kızardıktan sonra üzerine salçayı ekleyip kavuruyoruz. Daha sonra üzerine baharatları ekleyip karıştırıyoruz. Ardından su ilave edip salça suyun içinde tamamen çözülünceye kadar karıştırıyoruz.

Mantıyı servis tabağına alıyoruz. Üzerine sarımsaklı yoğurdu döküp karıştırıyoruz. Hazırladığımız salçalı sosu üzerine gezdirip servis ediyoruz.

Afiyet olsun.
" } ] }