{ "title": "Mercimekli Mantı", "image": "https://www.manti.gen.tr/images/mercimekli-manti(1).jpg", "date": "20.01.2024 14:03:36", "author": "yelda öztürk", "article": [ { "article": "Mercimekli mantı, misafirleri şaşırtmayı seven hanımların son zamanlardaki gözdesi. İtiraf etmeliyim ki tadı ilk yendiğinde tüm mantı sevenlere biraz farklı gelecektir tıpkı bana olduğu gibi. Hazırlamak bir Kayseri mantısı hazırlamak kadar zor olsa da ama bir Kayserili olarak benden tam puan aldığını söylemeden edemeyeceğim. Kayseri demişken bu mantı da Kütahya ilimize ait.

Mercimekli mantı için malzemeler

Hamuru için
İç malzemesi için
Sosu için
  • Pul biber ve tereyağı
Üzeri için
  • 3 su bardağı yoğurt
  • 2 su bardağı et suyu (Sıcak)
  • Birkaç diş Sarımsak
Mercimekli Mantı Nasıl Yapılır?

Bir kaba unu ve tuzu koyup karıştırın. Ortasını açın ve yumurtaları kırın. Elinizle karıştırmaya devam edin. Ilık suyla yoğurun ve hamur haline getirin. Yoğurduktan sonra üzerini nemli bir bezle örtüp 30-45 dakika dinlendirin. Bu arada mercimeğin üzerini geçecek kadar su ekleyip haşlayın. Soğanı ince ince kıyıp pembeleşinceye kadar yağda kavurun. Pembeleşen soğanlara haşlanmış mercimeği de ekleyerek beraberce tekrar kavurun. Tuz, pul biber ve karabiberi ekleyip kavurmaya devam edin. Ocaktan alın. Maydanozlar ince ince doğrayın ve ocaktan aldığınız karışıma ekleyin. Tekrar karıştırıp soğumaya bırakın.

Hamuru iki eşit parçaya ayırıp merdaneyle açın. Yufkaları kare biçiminde kesin. Kareler küçük olmasın. Karelerin ortalarında mercimekli harcı koyup zarf şeklinde kapatın. Tüm hamurlar için aynı işlemi yapın.

Mantıları dilerseniz fırında, dilerseniz tavada kızartın. Ben fırında tercih ediyorum. Fırından çıkan mantıların ilk sıcağı çıktıktan sonra üzerine sarımsak ve et suyu kattığımız yoğurdu dökün. Daha sonra da tereyağıda yaktığınız naneleri mantıların üzerinde gezdirin. Enfes bir lezzetle baş başasınız.

Afiyet olsun.
" } ] }