{ "title": "Nohutlu Mantı", "image": "https://www.manti.gen.tr/images/nohutlu-manti.jpg", "date": "21.01.2024 15:19:27", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Nohutlu mantı, diğer mantı türlerine göre biraz daha az yapılan ve insanlar tarafından biraz daha az sevilen bir mantı türüdür. Fakat ülkemizin bazı bölgelerinde bu mantıda oldukça sevildiği için yapılmaktadır. Tarihi normal mantı kadar eski olmasa bile yine de eski olan bu mantıyı sizlerde evlerinizde yaparak afiyetle tüketebilirsiniz. Nohutlu mantıyı yapmak için öncelikle hamur hazırlamanız gerekecektir. Bu nedenle öncelikle hamur malzemelerinden bahsedeceğim. Nohutlu mantı, birçok insanın ilk kez duyduğu yemeklerden biridir. Bu mantı da en az diğer mantılar kadar hafif olduğu için midenizi zorlamayacak bir yemektir. Bilindiği gibi mantı yapmak oldukça maharet ve emek ister. Bu nedenle herkes mantı yapamaz. Yapsalar bile asıl lezzeti tutturamamaktadır. Bu nedenle sizlerde tarifimi dikkatli bir şekilde okuyarak nohutlu mantıyı en lezzetli şekilde yaparak ailenize ve misafirlerinize farklı lezzetler sunabilirsiniz. Aslında nohutlu mantı diğer mantılara göre çok daha kolay bir şekilde yapılan bir yemektir. Birçok insan nohutlu mantı için özel hamur kalıpları ile hamur keserler. Sizde isterseniz özel kalıpları kullanarak açtığınız hamurları kolay bir şekilde dilimleyebilirsiniz. Ama el beceriniz sizin için iyiyse hamurları eşit büyüklüklerde kare olacak şekilde bıçak yardımıyla dilimleyebilirsiniz. Son olarak nohutlu mantı yapımında kullanılacak olan hamurun kıvamı normal mantılara göre biraz daha sert olmalıdır.

Nohutlu Mantı Malzemeleri
Nohutlu Mantı Nasıl Yapılır?

Adım 1: Öncelikle bir kap içerisine unumuzu, tuzu ve suyu ekleyerek hamurumuzu hazırlamak üzere iyice yoğuralım. Yoğurma sırasında hamur gittikçe yapışmamaya başlayacaktır. Bu durumda hamurun kıvama gelmesi için arada su ya da un ekleyebilirsiniz. Bu şekilde kıvamı ayarladıktan sonra bir tepsiye un serpin ve üzerine yoğurmuş olduğunuz hamurdan 4 adet beze yaparak dizin. Tüm hamur için aynı işlemi yapın ve tepsiye dizdikten sonra üzerini örtün.

Adım 2: bu işlemde ise sıra iç harç yapmaya geldi. Şimdi bir kap içerisine kıymayı ekleyin ve kıyma üzerine ince ince yemeklik bir şekilde kıydığımız kuru soğanları ekleyelim. İyice yoğuralım ve bir miktar tuzla birlikte gerekli biber. Baharat gibi malzemeleri ekleyelim. Sonrasında iyice yoğuralım ve tüm malzemelerin birbirine karışmasını sağlayalım. Böylece iç harcımızı da hazırlamış olduk.

Adım 3: bu işlem ise kişide el becerisi gerektirmektedir. Şimdi dört adet bezenin hepsini ayrı ayrı iç içe açarak büyütün. Tüm hamurları sırayla açın ve küçük kareler olacak şekilde ayarlayın. Bu karelerin içerisine ise hazırladığımız iç harçtan azar azar ekleyerek bohça yapar gibi kapatalım. Bu mantıları yaptıktan sonra ise tereyağı ve salça ile iyice kavurun ve bir tencere içerisinde nohutlu haşlayarak süzün.

Adım 4: Başka bir tencere içerisinde nohut ve mantıyı karıştırın ve mantılar pişene kadar kaynatmaya devam edilir. Daha sonra ise soğutulur ve servis tabaklarına koyulur. Son olarak naneyi de üzerine serpiştirerek işlemi tamamlayabilirsiniz. Bu şekilde nohutlu mantı yapılışı tamamlanmış olur. Afiyetle yiyebilirsiniz.
" } ] }