{ "title": "Rus Mantısı", "image": "https://www.manti.gen.tr/images/rus-mantisi.jpg", "date": "20.01.2024 14:08:29", "author": "Öznur Taşpınar", "article": [ { "article": "
Rus mantısı, el açması hamur ile yapılan bir mantı çeşididir. Şekli diğer mantı çeşitlerine göre biraz farklıdır. İlk kez yapan kişiler için hazırlanması biraz zor olsa da birkaç deneme sonrasında herkes kolaylıkla yapabilir. Rus mantısının ana vatanı Rusya'dır. Adından da anlaşılacağı gibi Rus mantısı, lezzeti ile ün salmıştır ve her ülke de becerikli kişiler tarafından yapılmaktadır.

Rus Mantısı İçin Gerekli Malzemeleri

Hamur için
İç Harcı için
Üzeri için
Rus Mantısı Nasıl Yapılır?

Rus mantısı için ilk önce patatesleri yıkayın ve bir tencerenin içerisine alın. Bu aşama da düdüklü tencere kullanmanızı tavsiye ederiz. Daha çabuk pişirdiği için patatesler çar çabuk pişmiş olacaktır. Patatesler haşlandıktan sonra tencerenin içerisinden alın ve soğuk suya tutup sıcaklığını çıkartın. Ardından patateslerin kabuklarını soyun ve bir kâsenin içerisine alın. Patatesleri hafif şekilde ezin ve içerisine sıcak ile tereyağı ilave edip karıştırın. Tereyağı sıcak olan patateslerin içerisinde eriyecektir. Karabiber, kırmızı pul biber ve tuz ilavesi yapıp harcı bir güzel karıştırın. Hazırlanmış olan iç harcı bir kenara kaldırın ve Rus mantısının hamuru hazırlamaya geçin.

Hamur için unu bir yoğurma kabının içerisine 4 su bardağı ölçüsünde ilave edin. Orta kısmını çukur olacak şekilde açın ve içerisine yumurta, tuz, ılık su ilavesi yapın. Hamuru yavaş yavaş yoğurmaya başlayın. Biraz sert bir hamur olacaktır. Ancak sert hamur açamıyor iseniz kıvamını yumuşatmak için içerisine su ilavesi yapabilirsiniz. İstenilen kıvama gelmiş olan hamuru un serpiştirilmiş tezgâhın üzerine alın. İlk önce merdane ile ardından da oklava ile hamuru açın. Yufkanın kalınlığı normal Kayseri mantısı yufkası kıvamında olacaktır. Açılmış olan hamuru bir çay bardağının ağzı ile hafif bastırarak şekiller çıkartın.

Tatlı kaşığı yardımı ile önceden hazırlanmış olan iç harçtan şekillerin orta kısmına ilave edin. Rus mantısının şeklini vermek düşünülen aksine oldukça kolaydır. Şekil vermek için hamurun bir ucundan tutup diğerine getirin ve kapatın. Ay şekline gelen hamurun tekrar uç kısımlarını birbirine getirip bastırın. Bu şekilde hamurun şeklini vermiş olacaksınız.

Şekli verilen hamurları pişirmek için derin bir tencerenin içerisine su ilavesi yapın ve kaynatın. Kaynamakta olan suyun içerisine mantıları ilave edip haşlayın. Haşlanan hamurları delikle bir kevgir ile suyun içerisinden alıp bir tepsinin içerisine boşaltın. Sarımsaklı yoğurdu hazırlamak için yoğurdu bir tabağın içerisine alın ve içerisine rendelenmiş sarımsak ile tuz ilavesi yapıp karıştırın. Hazırlanılan yoğurdu mantıların üzerine gezdirin. Sosunu hazırlamak için de yanmaz bir tavanın içerisine tereyağı ilave edip yakın. Erimiş olan yağın içerisine kırmızı pul biber serpiştirin ve hafif şekilde yakın. Hazırlanılan sosu mantıların üzerine gezdirerek dökün. Rus mantısı servis için hazır hale gelmiştir.

Afiyet olsun.
" } ] }