{ "title": "Sini Mantısı", "image": "https://www.manti.gen.tr/images/Sini-Mantisi-36.jpg", "date": "20.01.2024 01:52:17", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Sini Mantısı, Türk mutfağında oldukça büyük bir yere sahip olan mantı, Türkiye dışında birçok ülkede de popüler olmuş bir yemek çeşididir. Pişirmesi biraz zaman alan ve zahmetli olan mantının şahane lezzeti tadıldığında yapılan bütün zahmetlere değdiği düşünülür. Bugün de sizlerle mantı çeşitleri arasında en lezzetlisi olduğunu düşündüğüm tam ağzımıza layık lezzetli mi lezzetli şahane bir mantı tarifini mutlaka denemenizi düşündüğün için paylaştım. Sini mantısı herkesin severek yiyebileceği şahane bir tarif. Dilerseniz bu mantıyı üzerine yoğurt dökerek dilerseniz yoğurtsuz tüketebilirsiniz.

Sini mantısı malzemeleri
İçin için
Sosu için
Üzeri için
Sini mantısı nasıl yapılır?

Öncelikle mantının hamurunun yoğurmak için geniş bir yoğurma kabının içerisine yumurta, tuz ve unu ekleyip üzerine azar azar su ilave ederek sert bir hamur olacak şekilde yoğurun. Hamur biraz sert olacağı için yoğurmakta biraz zorlanabilirsiniz. Hamur elinize yapışmayacak kıvama geldiğinde üzerini streç film ile kapatarak dinlenmeye bırakın. Bu arada mantının iç malzemelerini hazırlamak için bir kabın içerisine kuru soğanı mümkün olduğu kadar ince ince doğrayın ve içerisine kıyma, tuz, karabiber ve reyhanı da ilave edip iyice karıştırarak hazır edin. Daha sonra yoğurduğunuz hamuru altı eşit parçaya ayırarak bezeleyin. Ardından ilk bezeyi alarak mutfak tezgâhının üzerinde yufka büyüklüğünde ulaşana kadar un serperek açtıktan sonra dilediğiniz büyüklükte bir ya da iki parmak genişliğinde şeritler halinde kesin ve hazırladığınız kıymalı içten hamurların içerisine koyup kapattın. Aslında her yörenin mantıyı kapatma şekli vardır. Ancak sini mantısı genellikle hamurun dört köşesinden tutup ortada birleştirerek kapatılır. Bu işlem ilk başta biraz zor gibi görünse de birkaç defa yaptıktan sonra eliniz alışacaktır. Kapattığınız mantıları yağlanmış bir fırın tepsisinin üzerine yan yana sıkı sıkı dizin ve bütün bezeleri de aynı şekilde açıp içini doldurduktan sonra tepsinin üzerine yarım çay bardağı kadar zeytinyağı gezdirip 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Mantılar kızardığında üzerine biraz geçecek kadar kaynar su ilave edip ve bu şekilde tepsiyi ocağın üzerine alın ve üzerine başka bir tepsi kapatarak mantılar suyu içine çekip yumuşayıncaya kadar kaynamaya bırakın. Bu arada mantının sosunu hazırlamak için bir tavanın içerisine tereyağını eritin. Sıvı yağı, salçaları ve bu toz biberi de tavaya ekleyip hafif kavurduktan sonra tavanın altını kapatın. Mantılar kaynarken sarımsaklı yoğurdu da hazır edin. Mantık iyice yumuşadığında ocağın altını kapatıp 5-10 dakika dinlendirdikten sonra servis tabağına alarak üzerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos gezdirerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }