{ "title": "Soslu Mantı", "image": "https://www.manti.gen.tr/images/Soslu-Manti-56.jpg", "date": "20.01.2024 13:04:03", "author": "Figen Canbolet", "article": [ { "article": "Soslu Mantı, Mantının bir ortamda adının geçmesi bile ağızları sulandırmaya yetecek kadar lezzetli bir yemektir. Mantının çok çeşidi bulunmaktadır, tepsi mantısı, Çin mantısı, yufka mantısı ve Kayseri mantısı olarak sıralayabiliriz. Yapımı biraz dikkat isteyen bu soslu mantı düşünüldüğü kadar da yapılması zor olmamakla birlikte deyim yerindeyse bir lezzet şölenidir.

Soslu Mantı Malzemeleri
İç Harcı için
Yoğurt Sosu için
  • 10 yemek kaşığı yoğurt
  • 4 diş sarımsak
  • Bir miktar tuz
Salçalı Sosu için
  • 2,5 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • Kırmızı pul biber
  • Nane
Soslu Mantı Nasıl Yapılır?

İlk adım olarak içini hazırlayalım. Kıymanın içine rendelediğimiz soğanı, tuzu ve karabiberi karıştıralım ve hamuru hazır oluncaya kadar üzerini bir streç film ile kapatıp buzdolabında beklemeye alalım. Hamuru için, derin ve geniş bir kap alıp içine ilk önce unumuzun yarısını dökelim ve unun ortasını havuz gibi açalım. Havuzun içine yumurtayı, tuzu, kabartma tozunu, bir miktar şekeri ve suyu katarak, kabın kenarlarındaki undan başlayarak yoğuralım. Malzemeler özdeşleştikçe hamurun yumuşaklık durumuna göre unu katmaya devam edelim, hamurumuz sert olacak. Yoğurma işlemi biten hamurun üzerini bez ya da streç film ile kapatıp yaklaşık 30 dk hamurumuzu dinlendirelim.

Dinlenen hamuru, eğer büyük bir yufka açabilirim diyorsanız 4'e daha küçük açabilirseniz 6 eşit beze olarak ayırın. Düz bir zemine yapışmaması için un serpin ve oklava yardımı ile yufkayı açın. Yeterli genişliğe ulaşan yufkayı bıçak yardımı ile ilk önce şeritler halinde yukarıdan aşağı kesin daha sonra bu işlemi yufkanın enlemesine uygulayın. Şimdi elimizde ufak kare şeklinde şekiller oluştu. Hazırladığımız iç harcı bir çay kaşığı yardımı ile bu küçük parçalara koyun. Karelerin uçlarını karşılıklı olarak birleştirelim ve bu işlemi diğer bezelere de uygulayalım. Tüm bezeler bittikten sonra bir tencerede kaynayan suyun içine mantılarımızı atalım, mantılar suyun üstüne çıktığında pişmiştir alalım ve bir kevgire suyunun süzülmesi için bekletelim.

Yoğurdun içine sarımsağı rendeleyip, tuzunu ilave edip karıştıralım, salçalı sosu için erittiğimiz tereyağının içine salçayı, kırmızı pul biberini ve naneyi katarak bir miktar kavuralım. Mantılarımızı servis tabağına alalım ve üzerine yoğurt sosunu dökelim, döktüğümüz yoğurt sosunun üzerine hazırlamış olduğumuz salçalı sosu gezdirelim ve işte mantımız hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }