{ "title": "Sosyete Mantısı", "image": "https://www.manti.gen.tr/images/sosyete-mantisi.jpg", "date": "19.01.2024 19:50:55", "author": "Öznur Taşpınar", "article": [ { "article": "
Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında ana yemektir. Sosyete mantısı gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak hazırlanabilir. Hazırlanması ve pişirilmesi oldukça pratiktir. Eğer daha önce sosyete mantısı yapmamış iseniz önereceğimiz tarif ile kolay şekilde hazırlayabilirsiniz.

Sosyete Mantısı Püf Noktaları
Sosyete Mantısı İçin Gerekli Malzemeleri
Salçalı Sos için
Yoğurtlu Sos için
Sosyete Mantısı Nasıl Yapılır?

Sosyete mantısının hazırlanması için öncelikle bir tane kuru soğanı yemeklik şekilde doğrayarak başlayın. Doğranmış olan kuru soğanı yanmaz bir tavanın içerisine ilave edin ve üzerine sıvıyağ eklemesi yapıp kavurmaya başlayın. Kısık ateşin üzerinde kuru soğanı rengi dönene dek kavurun. Yumuşamış olan kuru soğanın yanına 300 gr dana kıymayı ilave edin ve kıyma pişene dek kavurun. Kıyma yeteri kıvam da piştikten sonra harcın içerisine tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ilavesi yapıp harcı bir güzel harmanlayın.

Hazırlanmış olan kıymalı iç harcı soğuması için serin bir mekâna kaldırın ve bu ara da siz de sosyete mantısının yufkasını hazırlamaya geçin. Yufkaları temiz ve kuru olan tezgâhın üzerin eserin ve bir tane yufkayı dört eşit üçgen parçaya kesin. Yufkaların iç kısımlarına hafif şekilde bir fırça yardımı ile ılık sudan sürün. Su ile ıslatılmış olan yufkaların geniş yerlerine kıymalı iç harçtan ilave edin ve sigara böreği sarar gibi rulo şeklinde sarın. Sarılmış olan yufkaları tekrardan kendi etrafına dolayın ve gül şeklini verin.

Yağlı kâğıt serilmiş veya fırça ile her tarafı yağlanmış olan fırın tepsisine sarılmış olan sosyete mantılarını yerleştirin. Tepsi de bulunan sosyete mantıların üzerine tekrardan su veya sıvıyağ sürüp 158 derecelik fırına tepsiyi gönderin. Sosyete mantıların her tarafı kızarana dek fırında pişirin. Piştikten sonra mantıları fırından alın ve üzerlerine nemli bir bez örtüp bekletin. Bu işlem mantıların kurumasını önleyecektir.

Salçalı sosu hazırlamak için sos tavasının içerisine tereyağını ilave edin ve eritin. Yağ eridikten sonra tavanın içerisine salçayı ve baharatları ilave edip kavurun. Salçanın kıvamı açıldıktan sonra da sosun içerisine su ilavesi yapıp bir taşım kaynatın ve ocağın üzerinden alın.

Sosyete mantılarını bir servis tabağının üzerine alın. Salçalı sos biraz ılıdıktan sonra mantıların üzerine gezdirin. Yoğurdu bir kâseye alın ve içerisine iki diş sarımsağı rendeleyip ilave edin. Tuzu da ekledikten sonra karıştırın ve yoğurt sosunu salçalı sos ile buluşmuş olan mantıların üzerine gezdirin. Hazırlanmış olan sosyete mantısı sevdiklerinize soğumadan sunum yapın.

Afiyet olsun.
" } ] }