{ "title": "Tepsi Mantısı", "image": "https://www.manti.gen.tr/images/tepsi-mantisi.jpg", "date": "21.01.2024 14:50:30", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Tepsi mantısı, daha çok Kayseri ile ismini duyuran mantı çeşitlerinden biridir. Herkes tarafından çok sevilen çok lezzetli ve doyurucu mantı yemeği tariflerinden biridir. Yapım aşaması biraz uğraştırıcı olsa da uğraşmanıza değecek bir tariftir. Yaparken ki yorgunluğunuzu yerken rahatlıkla üzerinizden atabilirsiniz. Özellikle özel günlerde sevilen misafirlerde topluluklarda sıkça başvurulan bir yemek tarifidir.

Tepsi mantısı yapımı için gerekli malzemeler
Tepsi mantısı nasıl yapılır?

Mantı yapımı için ilk olarak hamurunu yoğurmak gerekiyor bunun için derin bir kaba altı kâse un ve bir yumurta konulur bir miktar tuz atılır. Tuzu kendi damak tadınıza göre ayarlamanız gerekiyor. Ardından yavaş yavaş su ilavesi yaparak hamur yoğurulur. Sert bir hamur elde etmeniz gerekecektir. Hamur yoğurma işlemi tamamlanınca hamuru bir kenara alınız ve iç harç hazırlığını yapınız. Üç harcı için ilk olarak iki adet kuru soğanı soyup çok küçük bir şekilde doğrayınız. Üzerine yarım kilo kıyma kırmızı toz biber tuz karabiber eklenip derin bir kapta iyice yoğurun. Malzemeler iyice karıştırılmalıdır. İç harç da hazır olduğuna göre hamurdan bezeler alınır ve ince bir şekilde açılır ve bir parmak kalınlığında şeritler halinde kesilir. Şeritlere aralıklı olarak iç harçtan konulur ve kenarlarından büzdürülür. Sonra tek tek kesilerek fırın tepsisine dizilir. Tüm hamur bu şekilde açılır ve içi doldurularak tepsiye dizilir. Tepsi fırına verilir ve on dakika kadar kızartılır. Ardında iki su bardağı su içerisine bir iki çay kaşığı tuz iki yemek kaşığı salça konularak çırpılır ve mantı fırından çıkarılır tepsinin kenarından bu su ilave edilir ve on beş dakika daha pişirilip fırından alınır. Soğuması için bir kenara alınır. Üzeri için iki kâse yoğurt içerisine üç dört diş sarımsak ezilerek eklenir tuzu ilave edilir. Mantının sıcaklığı geçince yoğurt üzerine gezdirilir her tarafına eşit olarak dağıtılır. Ardından iki yemek kaşığı tereyağı biraz toz biber bir tavaya alınır ve kızartılır ardından mantıklın üzerine dökülür ve mantı hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }