Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Değişik Mantı Çeşitleri

Değişik Mantı Çeşitleri

Değişik mantı çeşitleri, baharatlar ile tatlandırılan kıymanın, küçük hamur parçalarının içine konularak ve de bu hamur parçalarının suda haşlanması ile yapılmakta olan bir yemek çeşididir. Türk mutfağının önemli bir yemeğidir. Sadece Türkiye'de değil birçok ilde de değişik şekillerde mantı yemeği vardır. Türkiye'de meşhur mantı yapımı ili Kayseridir. Mantının gerçeği gibi sahte yapımlı mantılarda vardır ve böylece birçok mantı çeşidi türemiştir. Birçok değişik mantı çeşitleri vardır. Bunlardan birkaçını sizler için paylaşacağız.

Hazır Yufkadan Kıymalı Mantı

  • 1 adet yufka
  • 80 gr kıyma
  • 1 adet küçük kuru soğan
  • 1 tutam maydanoz

Sosu için

  • 1/2 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı su

Üzeri için

  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Az miktar kırmızı toz biber
Hazırlanışı: İlk olarak kıymayı, ince doğranmış olan soğanı ve maydanozu kaba koyalım. Tuz ve karabiberi de koyarak yoğuralım. Yufkayı tezgâhın üzerine serelim ve kenarlarını içe doğru 2-3 parmak kadar katlayalım. Yufkanın uç kısmına kıymayı yayalım sıkıca rulo olarak saralım ve iki parmak kalınlığında keselim. Kesilmiş olan kısımları yukarı gelecek şekilde yağlanmış küçük fırın kabına dizelim ve üzerine zeytinyağı sürmemiz gerekir. Önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırına verelim ve üzeri kızarana kadar pişirelim. Diğer bir yandan küçük tava içerisine salçayı koyalım. Üzerine ise zeytinyağı ekleyerek kavuralım, üzerine su döküp kaynatalım. Kızarmış olan mantıların üzerine sıcak olan sosu dökelim ve mantıyı tekrar fırına vererek 7-8 dakika kadar pişirelim. Daha sonra yoğurdu bir kap içerisinde çırpalım ve küçük bir tavada zeytinyağı ve kırmızı toz biberi ekleyip kızdıralım. Daha sonra mantımızın üzerine yoğurdu ve hazırlamış olduğumu kırmızı biberi dökelim ve servis edelim.

Fırında Bohça Mantısı malzemeleri
  • 1 adet yumurta
  • 1/2 çay barağı su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 12 yemek kaşığı un
İçi için
  • 100 gr kıyma
  • 1 yemek kaşığı pirinç
Hazırlanışı: İlk olarak bir tencereye kıymayı, tuz ve yağı ekleyelim ve sürekli karıştırarak kavuralım. Daha sonra içine pirinç ekleyelim ve suyu dökelim. Pirinçler şişene kadar pişirip ardından soğumaya bırakalım. Diğer yandan derin bir kaba yumurtayı kırıp üzerine su ve tuzu ekleyip karıştıralım. Daha sonra ise azar azar unu ekleyelim. Ele yapışmayan kulan memesi kıvamında bir hamur elde edelim. Yoğurmuş olduğumu mantı hamurunu tezgâh üzerine koyalım ve üzerine az miktarda un serpelim. Çok kalın olmayacak biçimde oklavayla açalım. Açmış olduğumu bu mantı hamurunu küçük kareler halinde keselim ve üzerine hazırlamış olduğumuz kıymalı karışımdan az miktarda koyalım ve hamurun uçlarını birleştirelim. Fırın kabı içine yerleştirdikten sonra önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırına verelim. Daha sonra üzeri pembeleşinceye kadar fırında pişirelim ve piştikten sonra hemen tüketmeyiniz buzdolabı poşetine koyarak oradan muhafaza ediniz.

Fırında Milföy Mantısı Malzemeleri
  • 6 tane kare milföy
  • 100 gr kıyma
  • 1 adet küçük boy soğan
  • Tuz, karabiber
Üzerine
  • 1 kâse yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Nane, kırmızı pul biber
Hazırlanışı: Milföyleri buzdolabından çıkarıp iyice yumuşamasını bekleyelim. Daha sonra soğanları ince doğrayalım, kıymayı, tuzu ve karabiberi ekleyelim. Ardından iyice yoğuralım. Daha sonra ise tezgâha un serpelim ve üzerine milföy hamurunun bir tanesini koyalım. Merdane yardımıyla açalım ve hamuru önce 4'e bölmemiz gerekir. Ardından her parçayı 4'e bölelim. Kesmiş oluğumuz hamur parçaların ortasına kıyma harçlarını koyalım, uçları birleştirip, mantıları yağlı kâğıt serilmiş bir fırın tepsisine koyalım. Önceden ısıtılmış olan 180 derece sıcaklıktaki fırına mantılarımızı koyalım. Üzeri kızarana kadar pişirelim ve daha sonra yapacağımı iş ise yoğurdumuzu çırpmak olacaktır. Üzerine rendelenmiş olan sarımsağı ve az miktarda tuzu ekleyelim ve yoğurdu iyice karıştıralım. Pişmiş olan mantıları servis tabağına koyarak üzerine yoğurt sosunu dökelim ardından pul biber ve naneyi serpip sıcak olarak servis edelim.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 19.01.2024 21:20:59
Değişik Mantı Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Değişik Mantı Çeşitleri Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Değişik Mantı Çeşitleri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Mantının Yanına Ne Gider
Mantının Yanına Ne Gider
Mantının yanına ne gider, Mantı başlı başına bir öğündür tek başına dahi yemek masallarının baş tacıdır. Benim şahsi tercihin mantı ve yanına bol yeşillikli bir mevsim salatası yeterlidir. Ama siz diyorsanız ki benim misafirin var ve onları en iyi şe...
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş mantı nasıl pişirilir, mantı birçok ev hanımları yapılması zor olan bir yemek olarak görürler. Aslında mantı yapmak hamur yoğrulduktan sonra gerisi oldukça keyif veren bir yemek yapımıdır. Birçok kişinin mantıyı hazır aldığı bilinir. Oysa...
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı nasıl haşlanır, Mantı hemen hemen herkesin severek yediği yöresel bir yemek çeşididir. En lezzetli mantı adıyla ün kazanmış olan Kayseri ilimizde yapılmaktadır. Kayseri mantısı çok fazla özen ve zahmet gerektirmektedir. Mantı Kayseri de tüm öze...
Mantı Sosu
Mantı Sosu
Mantı yemeği, Kayseri yöresine ait olan ve Türkiye'nin istisnasız her ilinde sevilerek yapılan bir yemek çeşididir. Mantıdan kısaca bahsedecek olursak; temel olarak hamur ve kıymadan oluşan bir yemektir. Mantı sosu ise mantıyı mantı yapan şeydir. Sos...
Kavurma Mantı Tarifi
Kavurma Mantı Tarifi
Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin severek yediği mantı genellikle sarımsaklı yoğurt ve üzerine naneli kırmızı pul biber yakılarak...
Kıymasız Mantı
Kıymasız Mantı
Kıymasız mantı, et sevmeyenler için alternatif lezzetlerden bir tanesi de kıymasız mantıdır. Bana sorarsanız ben tabi ki kıymalı yapılan mantıyı tercih ederim ama bu da onun kadar lezzetli bir tarif emin olun. Aslında mantı pek çok şekilde yapılabili...
Azeri Mantısı
Azeri Mantısı
Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir;Azeri Mantısı Malzemeleri2-2,5 su bardağı un1 adet yumurta1 tatlı kaşığı tuzBir miktar suİç Harcı2...
Mantı Kaç Kalori?
Mantı Kaç Kalori?
Mantı kaç kalori, genellikle beyaz undan yapılır, mantı hem sağlığımıza kayıp vermekte hem de kilo alımına yol açmaktadır. Yediden yetmişe herkes tarafından çok fazla sevilen mantıdan vazgeçilememektedir. Rejim yaparak kilolarını denetim altına alan ...
Mantı Sosları
Mantı Sosları
Mantı Sosları, mantıyı mantı yapan en önemli unsurlardan biridir ve mantı yemeğinin vazgeçilmezidir. Salçalı mantı sosu ise herkesin çok sevdiği ve en çok tercih ettiği mantı sosudur. Sizde bu sos tarifi ile usta şeflerin hazırladığı lezzette mantı s...
Fırında Mantı
Fırında Mantı
Fırında Mantı, Lezzetli oluşuyla mutfakların vazgeçilmezi olan mantı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Mantı özellikle Kayseri ve Sivas gibi illerimizle anılmakta ve yöre halkı tarafından çok sık yapılmaktadır. Lezzetli olduğu kadar yapılış...
Arnavut Mantısı
Arnavut Mantısı
Arnavut Mantısı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen fakat yapılışının zahmetli oluşu nedeni ile kişilerin yapmaktan çekindiği mantı çeşitlerinden biri de Arnavut mantısı'dır. Arnavut mantısını diğer mantı çeşitlerinden ayıran özellik mantıların iri olması...
Sosyete Mantısı
Sosyete Mantısı
Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında ana yemektir. Sosyete mantısı gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak hazırlanabilir. Hazır...

 

Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Kıymasız Mantı
Azeri Mantısı
Mantı Kaç Kalori?
Mantı Sosları
Fırında Mantı
Arnavut Mantısı
Sosyete Mantısı
Kızarmış Mantı
Mantı Hamuru
Mantı Çeşitleri
Hazır Yufkadan Mantı
İtalyan Mantısı
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Mantı Salatası
Kayseri Mantısı
Özbek Mantısı
Mantı Haşlama
Yalancı Mantı
Fırınlanmış Mantı
Sivas Mantısı
Rus Mantısı
Sulu Mantı
Patatesli Sosyete Mantısı
Salçalı Mantı
İçli Mantı
Popüler İçerik
Kızarmış Mantı
Kızarmış Mantı
Kızarmış Mantı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen ve birçok kişi tarafında tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de kızarmış mantıdır. Kızarmış mantı tar...
Mantı Hamuru
Mantı Hamuru
Mantı hamuru, diğer mantılardan başlıca farkı ortaya çıkarır. Mantı bohça şeklinde şekillendirildiği benzeri, yufkası tam kare olarak da kesilir. İçi ...
Mantı Çeşitleri
Mantı Çeşitleri
Mantı çeşitleri, özel günler, davetler veya düğünler de aranan yemeklerden bir tanesi de mantıdır. Yapılması her ne kadar meşakkatli olsa da lezzeti y...
Hazır Yufkadan Mantı
Hazır Yufkadan Mantı
Hazır yufkadan mantı,  sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir.  Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsi...
İtalyan Mantısı
İtalyan Mantısı
İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan italyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedi...
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Hazır mantı Nasıl yapılır, hazır mantı, mantı severlerin fakat yapmaya zamanı ve el becerisi olmayanların kurtuluşudur. Yapımı çok kolay bir mantı çeş...
Mantı Salatası
Mantı Salatası
Mantı salatası; mantı kayseri yöresine ait geleneksel bir hamur işidir. Mantı ile birden çok yemek yapılmaktadır. Mantı yemekleri çok sevilerek yenili...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024