Kıymalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Kıymalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Mantı

Kıymalı mantı, Kayseri mantısı olarak bilinen ve diğer mantılardan başlıca farkı, büküm şekli ve boyutunun daha küçük olmasıdır. Kayseri mantısı, bohça biçiminde şekillendirildiği gibi yufkası da tam kare şeklinde kesilir. İç harcı doldurulduktan sonra karenin köşeleri birbiri üzerine gelecek şekilde yapıştırılır. Kayseri mantısının bir diğer özelliği de salçayı, tuzu, naneyi ve kırmızı biberi yağda kavurduktan sonra tenceredeki sulu mantının içine boşaltılmasıdır.

Kıymalı mantı tabaklara koyulduğunda üzerine yoğurt ve baharat eklenip servis edilir. Açılmış hamuru daha küçük kareler biçiminde kesildiğinden, diğer tür mantılara göre daha zahmetli olabilir. Ancak eli çabuk ve hızlı ev hanımları için bir sorun teşkil etmez. İç malzemesinin miktarı az olsa bile, kendini hissettiren özel bir tadı olur kıymalı mantının.

Kıymalı Mantı Malzemeleri

  • 3 su bardağı un,
  • 1 su bardağı ılık su,
  • Bir miktar tuz,
  • 1 adet yumurta,
  • 250 gram kıyma,
  • 1 adet soğan,
  • Karabiber,
  • Tuz,

Sosu İçin

  • 2 diş sarımsak,
  • Yeteri kadar yoğurt,
  • 1 yemek kaşığı salça,
  • Nane,
  • Kırmızı biber,
  • Tereyağı veya zeytinyağı,

Kıymalı Mantı Nasıl Yapılır?

3 su bardağı unu geniş bir kaba alıyoruz. Ortasını açarak bir adet yumurtayı kırıyoruz ve bir miktar tuz ekleyip yavaş yavaş ılık suyu ilave ediyoruz. Hamurumuz kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz. Hamurumuz ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Daha sonra hamurumuzu dinlenmesi için soğuk bir yere kaldırıyoruz.

İç harcını hazırlamaya başlıyoruz. Kıymanın içine bir adet soğanı rendeleyip ekliyoruz. Tuzunu ve karabiberini ilave ederek iyice karıştırıyoruz. Dinlenen hamurumuzu alıp eşit karelere ayırıyoruz ve bu bezeleri tek tek açmaya başlıyoruz. Hamurumuz ne çok kalın ne de çok ince olmalıdır. Açma işlemi bittikten sonra, bıçak yardımı ile eşit ölçülerde kesip kareler elde ediyoruz. Bu karelerin içine kıymalı harçtan koyup ardından kapatıyoruz. Bu işlemi hamurlar bitene kadar tekrarlıyoruz.

Kaynayan suya mantıları atıp 15-20 dakika kadar pişiriyoruz. Pişen mantıları sudan çıkarıp servis tabağına alıyoruz. Üzerine sarımsaklı yoğurdumuzu ekliyoruz. İsteğe göre üzerine kırmızı biberli yağı gezdirebilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Kıymalı mantının yanında genellikle sumaklı salata ya da turşu servis edilir. Ayrıca mantıyı haşlamak yerine fırında da pişirebilirsiniz. Fırında pişirildiğinde mantılar daha çıtır olacaktır ve farklı bir lezzet elde edebilirsiniz.

Kayseri mantısının bir porsiyonunda yaklaşık 40-50 adet mantı bulunur. Bu nedenle oldukça doyurucu bir yemektir. Protein açısından zengin olan kıymalı mantı, besleyici değeri yüksek bir yemektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Naibe

11 Temmuz 2024 Perşembe

Kıymalı mantı yaparken hamurun kıvamını ne kadar yoğurmak gerekiyor? Hamur ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır demissiniz, peki ideal kıvamı nasıl anlarım? Bir de mantıların kaynar suda ne kadar sure pişmesi gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Naibe hanım, hamurun ideal kıvamını anlamak için yoğurma sırasında hamurun ele yapışmayan, ama çok sert olmayan bir kıvama gelmesine dikkat etmelisiniz. Hamuru yoğurduğunuzda pürüzsüz ve elastik bir yapı elde etmelisiniz. Bu yaklaşık olarak 10-15 dakika yoğurma süresi gerektirebilir. Hamurun kıvamını anlamanın bir diğer yolu ise hamuru hafifçe bastırdığınızda geri yaylanmasıdır.

Mantıları kaynar suda pişirirken ise, su kaynadıktan sonra mantıları suya atın ve yaklaşık 8-10 dakika kadar pişirin. Mantılar suyun yüzeyine çıkmaya başladığında ve iç harcı tam olarak piştiğinde mantılarınız hazır demektir. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hazır Mantı Nasıl Yapılır?

Hazır Mantı Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yalancı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Kaç Kalori?

Mantı Kaç Kalori?

Çin Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çin Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sinop Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sinop Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İçli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

İçli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sulu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Etli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Etli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kayseri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kayseri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kozalak Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kozalak Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Ev Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Ev Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Nasıl Haşlanır?

Mantı Nasıl Haşlanır?

Yağ Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yağ Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Tepsi Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Tepsi Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir?

Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir?

Kıymasız Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymasız Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kızarmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kızarmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Özbek Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Özbek Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Tavuklu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Tavuklu Mantı Tarifi ve Malzemeleri