Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Kıymalı Mantı

Kıymalı Mantı

Kıymalı mantı, Kayseri mantısı olarak bilinen ve diğer mantılardan başlıca farkı, büküm şekli ve boyutunun daha küçük olmasıdır. Kayseri mantısı bohça biçimde şekillendirildiği gibi de yufkası tam kare şeklinde kesilir. İçi doldurulduktan sonra da karenin köşeleri birbiri üzerine gelecek şekilde yapıştırılır. Kayseri mantısının diğer bir başka özelliği de ayrı bir tavada salçayı, tuzu, naneyi ve kırmızı biberi yağda kavurduktan sonra tenceredeki sulu mantının içine boşalttırılmasıdır. Kıymalı mantı tabaklara koyulduğunda ise üzerine yoğurt ve baharat eklenip servis edilir. Açılmış hamuru daha küçük kareler biçiminde kesildiğinden, diğer tür mantılara göre daha zahmetli olabilir. Fakat eli çabuk ve hızlı ev hanımları için bir sorun teşkil etmez. İç malzemesinin miktarı az olsa bile, kendini hissettiren özel bir tadı olur kıymalı mantının

Kıymalı mantı malzemeleri

  • 3 su bardağı un,
  • 1 su bardağı ılık su,
  • Bir miktar tuz,
  • 1 adet yumurta,
  • 250 gram kıyma,
  • 1 adet soğan,
  • Karabiber,
  • Tuz,

Sosu için

  • 2 diş sarımsak,
  • Yeteri kadar yoğurt,

Kıymalı Mantı Nasıl Yapılır?


3 su bardağı unu kabımıza alıyoruz ortasına yumurta için yer açtıktan sonra bir adet yumurtayı üzerine kırıyoruz ve bir miktar tuz ekleyip yavaş yavaş ılık suyu ilave ediyoruz ardından hamurumuz kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz. Hamurumuz ne çok sert olmalı ne de çok yumuşak olmalı daha sonra hamurumuzu dinlenmesi için soğuk bir yere kaldırıyoruz. İçini hazırlamaya, kıymamızın içine bir adet soğanı rendeleyip başlıyoruz. Tuzunu karabiberini ekleyip karıştırıyoruz. Buzdolabında bekleyen hamurumuzu alıp eşit karelere ayırıp o bezeleri tek tek açmaya başlıyoruz. Hamurumuz ne çok kalın olmalı ne de çok ince olmalı, açma işlemi bittikten sonra bıçak yardımı ile eşit ölçülerde kesip kareler elde ediyoruz. Bu hamurların içine kıymalı içlerinden koyup ardından kapatıyoruz. Bu işlemi hamurlar bitene kadar tekrarlıyoruz ve daha sonra kaynamakta olan suyumuzun içine mantıları atıp 15-20 dakika kadar pişiriyoruz. Pişen mantıları sudan çıkarıp servis tabağına alıp üstüne sarımsaklı yoğurdumuzu ekleyip isteğe göre üzerine kırmızı biberli yağda gezdirelebilirsiniz.
Son Güncelleme : 19.01.2024 11:08:40
Kıymalı Mantı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Kıymalı Mantı Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Kıymalı Mantı"
Merhaba kıymalı mantıyı çok severim hep dışarda mantı yedim bu zamana kadar. Çünkü mantı yapmak çok eziyetli. Ancak bu defa evde yapmayı düşünüyorum marketlerden aldığımız kıymalı mantı içerisinde gerçekten kıyma var mıdır bazılarında soya yazıyor? Yoksa tarihtekinin mi denesem hamuru tutmaz diye korkuyorum
Hazine . 25.09.2018 13:26:16
CEVAP YAZ
Mantının Yanına Ne Gider
Mantının Yanına Ne Gider
Mantının yanına ne gider, Mantı başlı başına bir öğündür tek başına dahi yemek masallarının baş tacıdır. Benim şahsi tercihin mantı ve yanına bol yeşillikli bir mevsim salatası yeterlidir. Ama siz diyorsanız ki benim misafirin var ve onları en iyi şe...
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş mantı nasıl pişirilir, mantı birçok ev hanımları yapılması zor olan bir yemek olarak görürler. Aslında mantı yapmak hamur yoğrulduktan sonra gerisi oldukça keyif veren bir yemek yapımıdır. Birçok kişinin mantıyı hazır aldığı bilinir. Oysa...
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı nasıl haşlanır, Mantı hemen hemen herkesin severek yediği yöresel bir yemek çeşididir. En lezzetli mantı adıyla ün kazanmış olan Kayseri ilimizde yapılmaktadır. Kayseri mantısı çok fazla özen ve zahmet gerektirmektedir. Mantı Kayseri de tüm öze...
Mantı Sosu
Mantı Sosu
Mantı yemeği, Kayseri yöresine ait olan ve Türkiye'nin istisnasız her ilinde sevilerek yapılan bir yemek çeşididir. Mantıdan kısaca bahsedecek olursak; temel olarak hamur ve kıymadan oluşan bir yemektir. Mantı sosu ise mantıyı mantı yapan şeydir. Sos...
Kavurma Mantı Tarifi
Kavurma Mantı Tarifi
Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin severek yediği mantı genellikle sarımsaklı yoğurt ve üzerine naneli kırmızı pul biber yakılarak...
Kıymasız Mantı
Kıymasız Mantı
Kıymasız mantı, et sevmeyenler için alternatif lezzetlerden bir tanesi de kıymasız mantıdır. Bana sorarsanız ben tabi ki kıymalı yapılan mantıyı tercih ederim ama bu da onun kadar lezzetli bir tarif emin olun. Aslında mantı pek çok şekilde yapılabili...
Azeri Mantısı
Azeri Mantısı
Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir;Azeri Mantısı Malzemeleri2-2,5 su bardağı un1 adet yumurta1 tatlı kaşığı tuzBir miktar suİç Harcı2...
Mantı Kaç Kalori?
Mantı Kaç Kalori?
Mantı kaç kalori, genellikle beyaz undan yapılır, mantı hem sağlığımıza kayıp vermekte hem de kilo alımına yol açmaktadır. Yediden yetmişe herkes tarafından çok fazla sevilen mantıdan vazgeçilememektedir. Rejim yaparak kilolarını denetim altına alan ...
Mantı Sosları
Mantı Sosları
Mantı Sosları, mantıyı mantı yapan en önemli unsurlardan biridir ve mantı yemeğinin vazgeçilmezidir. Salçalı mantı sosu ise herkesin çok sevdiği ve en çok tercih ettiği mantı sosudur. Sizde bu sos tarifi ile usta şeflerin hazırladığı lezzette mantı s...
Fırında Mantı
Fırında Mantı
Fırında Mantı, Lezzetli oluşuyla mutfakların vazgeçilmezi olan mantı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Mantı özellikle Kayseri ve Sivas gibi illerimizle anılmakta ve yöre halkı tarafından çok sık yapılmaktadır. Lezzetli olduğu kadar yapılış...
Arnavut Mantısı
Arnavut Mantısı
Arnavut Mantısı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen fakat yapılışının zahmetli oluşu nedeni ile kişilerin yapmaktan çekindiği mantı çeşitlerinden biri de Arnavut mantısı'dır. Arnavut mantısını diğer mantı çeşitlerinden ayıran özellik mantıların iri olması...
Sosyete Mantısı
Sosyete Mantısı
Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında ana yemektir. Sosyete mantısı gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak hazırlanabilir. Hazır...

 

Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Kıymasız Mantı
Azeri Mantısı
Mantı Kaç Kalori?
Mantı Sosları
Fırında Mantı
Arnavut Mantısı
Sosyete Mantısı
Kızarmış Mantı
Mantı Hamuru
Mantı Çeşitleri
Hazır Yufkadan Mantı
İtalyan Mantısı
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Mantı Salatası
Kayseri Mantısı
Özbek Mantısı
Mantı Haşlama
Yalancı Mantı
Fırınlanmış Mantı
Sivas Mantısı
Rus Mantısı
Sulu Mantı
Patatesli Sosyete Mantısı
Salçalı Mantı
İçli Mantı
Popüler İçerik
Kızarmış Mantı
Kızarmış Mantı
Kızarmış Mantı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen ve birçok kişi tarafında tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de kızarmış mantıdır. Kızarmış mantı tar...
Mantı Hamuru
Mantı Hamuru
Mantı hamuru, diğer mantılardan başlıca farkı ortaya çıkarır. Mantı bohça şeklinde şekillendirildiği benzeri, yufkası tam kare olarak da kesilir. İçi ...
Mantı Çeşitleri
Mantı Çeşitleri
Mantı çeşitleri, özel günler, davetler veya düğünler de aranan yemeklerden bir tanesi de mantıdır. Yapılması her ne kadar meşakkatli olsa da lezzeti y...
Hazır Yufkadan Mantı
Hazır Yufkadan Mantı
Hazır yufkadan mantı,  sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir.  Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsi...
İtalyan Mantısı
İtalyan Mantısı
İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan italyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedi...
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Hazır mantı Nasıl yapılır, hazır mantı, mantı severlerin fakat yapmaya zamanı ve el becerisi olmayanların kurtuluşudur. Yapımı çok kolay bir mantı çeş...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024